• 3

Od 300 do 400 evra za sva tri obroka: Da li se Nemci uklapaju u svoju "potrošačku korpu"?

Cene troškova života u zemlji koja broji više od 80 miliona stanovnika, svakako da variraju od regije do regije, ali evo šta nalaže sistem

  • 3
prodavnica, hrana

Foto: Unsplash

Nemačka je sistem formirala tako da manje-više svako može da nađe posao (bilo kakav) i da ne bude gladan, tj. da i sa minimalnom platom od nekih 1.200 do 1.400 evra (zavisno od regije) - može da živi.

Dokaz za to su i različiti "nivoi" prodavnica: od Lidla pa do Rewe-a, Kaufland-a, Rossmann-a i tome slično, u kojima možete naći različite cene, ali ne toliko u prvi mah, koliko kada imate "poduži račun", pa primetite uštedu.

Evro po evro, cent po cent, nemački sistem je osmišljen tako da "vam treba malo više od 300 evra za sva tri obroka", mesečno.

Da li je tako i u praksi?

 

Prema nekim podacima, prosečnom nemačkom domaćinstvu treba oko 480 evra za hranu svaki mesec, navodno i odeća spada u to, ali se cifra, ipak, čini nerealnom. Oni koji duže vreme žive i rade u Nemačkoj kažu da tih nekih "324 evra" nije dovoljno za dnevne obroke u 30 dana. Ali, svakako, iznos nije mnogo premašen.

Dakle, ako pratite cene i akcije (koje, pritom, nisu naročite), možete proći jeftinije. Ipak, činjenica je da i u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama - ljudi s prosečnim primanjima moraju da vode računa. Možete kupiti jaja s automata u nedelju ili kasno uveče, ali će vas ona koštati 4 evra.

Isto tako, ponuda je ogromna: od hrane, preko pića, pa do kozmetike. Meso je ocenjeno prema kvalitetu, mleko takođe, ali recimo da je litar prosečnog mleka 1,19 evra, što je skoro pa pandan našim cenama. Čokolade su oko jednog evra, ali je zato parče pice u lancu kao što je Kaufland - 2,70 evra, odnosno više od 300 dinara.

Kasa, prodavnica, market, kupovina

Foto: Shutterstock

Za svačiji džep

 

Ipak, imajući u vidu da je minimalna plata nekoliko puta veća od srpske, dolazimo do zaključka da hrana u Nemačkoj nije skupa, jer je možete prilagoditi svom džepu. Oni s debljim novčanikom, kažu lokalci, zna se koje markete posećuju i kakvo meso traže. Spremni su da plate i 30 evra po kilogramu.

Ako je prosečna plata od 1.800 do 2.200 evra, zavisno od regije u Nemačkoj, i ako domaćinstvo ima dve takve plate, a deli troškove za stan, struju i hranu, onda se jedna porodica sasvim komotno može uklopiti u nemačke cene hrane, pod uslovom da kupuje na određenim mestima, kuva kod kuće, prati cene i tome slično.

Računajte da u pekari malo šta košta ispod 2 evra, čak i običan kroasan. I to nije slučaj samo u ovoj zemlji. Isto tako, doner je povoljnija opcija ako se hranite napolju, dok su cene u restoranima paprene. S druge strane, Švajcarska gotovo da nema konkurenciju kada je reč o jakim cenama hrane, svuda.

Stoga mnogi naši gastarbajteri, pa čak i lokalci, neretko prelaze granicu kako bi u Nemačkoj kupili sve što im treba, za barem dvaput manje novca. Kakva su vaša iskustva?

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    30. januar 2021 | 16:01

    Kod nas je hrana preskupa za nas standard,kod nemaca je jeftina za njihov standard.

  • R9

    30. januar 2021 | 15:08

    Istina. Minimalac 5 puta veci, a hrana samo malo skuplja. Jedino sto su im stanovi i racuni u korak sa platom...

  • Kikik76

    2. februar 2021 | 19:01

    Za 2 osobe u nemačkoj trošimo na hranu 300-350eura ali vodim racuna gde sta kupujem i kuvam stalno. Za 2 osobe rucak u restoranu i 2 pica je od prilike 50-70eura to naravno ne ulazi u prethodnu cifru, recimo 2 srednje pice u piceriji i 2 bezalkoholna pica kostaju oko 37eura.doener kosta 4, 5eura,peciva u pekarama jesu skupa jer su mala i za 2 osobe treba 10-12eura za peciva. Mleko inace kosta od 68centi za litar pa do 1,5eura litar svezeg alpskog mleka. Ko ima vise novca kupuje kvalitetniju hranu u skupljim radnjama kao i u srbiji,ali i sa najmanjom platom ima dovoljno da se ne razbacuje ali da, se normalno zivi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>