• 8

Penzionisala se sa 30 godina, a sada otkriva 2 stvari koje su joj pomogle da prestane da radi

Jedna od stvari zbog kojih je u tome uspela je selidba na drugi kraj zemlje

  • 8
Kasica prasica, stednja, novac, pare

Foto: Shutterstock

U onlajn finansijskoj zajednici koja se zalaže za rani odlazak u penziju, dostizanje ciljnog broja na štednom računu i napuštanje posla je sveti gral. Većini su potrebne godine štednje da bi došli do tog iznosa, tačnije do iznosa za koji su procenili da im je dovoljan da žive samo od štednje i od investicija.

Anonimna blogerka koja piše pod imenom "Purpurni život" podelila je na svom blogu svoju priču. Ona ne samo da je dostigla ciljni iznos na računu, već ga je dostigla pet godina ranije.

Napustila je karijeru u marketingu i penzionisala se sa 30 godina i sa više od 600.000 dolara na štednom računu uz još neke investicije u koje je uložila novac.

Ona otkriva dve strategije koje je koristila da bi ostvarila ovaj cilj, a kasnije i da bi ga ubrzala.

Prvo, smanjila je svoje životne troškove tako što se preselila sa preskupog Menhetna u Sijetl. Kada je 2015. godine odlučila da učini sve da dođe do rane penzije, planirala je da se panzioniše sa 35 godina, odnosno deset godina kasnije.

štednja

Foto: Unsplash

Ali, u decembru prošle godine, pet godina pre roka koji je sebi postavila, dostigla je svoj cilj, a jedan od razloga zbog kojih je u tome uspela je upravo selidba na drugi kraj zemlje.

U vreme kada je počela da štedi preselila se sa Menhtetna. Prepolovila sam svoje troškove života samim činom selidbe, jer u porešenju sa Njurjorkom, Sijetl nema visoke troškove za života. Ovaj potez oslobodio je novac kojim je ubrzala štednju.

Druga stvar koja joj je bila od velike važnosti je korišćenje softvera za planiranje kućnog budžeta, jer je koisteći njega prvi put stvarno shvatila na šta troši novac, šta je od toga neophodno, a šta je čisto bacanje novca.

Kada je izanalizirala svoju potrošnju, višak novca je takođe uplatila na štedni račun, a deo preusmerila na investicije sa niskim rizikom.

Pet godina ovakvog života akumuliralo je na njenom računu dovoljno novca da može da napusti posao, pa sada živi od ušteđevine i od onoga što dobija kao prinos od investicija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    28. januar 2021 | 19:06

    Pricamo o Americi, ne o Srbiji.

  • Mile

    28. januar 2021 | 19:19

    U Americi je to moguće i uopšte nije tako retko. Ima mnogo mladih penzionera koji uživaju u životu, živeći normalno, ni preskromno, ni razbacujući se. Ne znam koliko je to kod nas moguće. Možda eventualno ako se uloži u kriptovalute. Bitcoinkupovinaprodaja u poslednje vreme divlja, ali ipak, nije za svakoga.

  • Milan

    28. januar 2021 | 19:34

    Vrlo, vrlo daleko od istine!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>