• 2

Avion ili autobus? "Moje iskustvo je da avionska karta nije skupa, a da je vreme novac"

"Neke stvari nemaju cenu, a to je vreme. Kada sam putovala u Nemačku, prvi put sam išla autobusom i povratnu kartu platila 120 evra, što takođe nije tako jeftino. Ali, i da košta 50 evra, opet bih pre izabrala avionom", priča nam S. T. iz Beograda

  • 2
Putnici u avionu Foto: Shutterstock

Avionski prevoz oduvek je sinonim za "otmeno putovanje", češće rezervisano za one sa "dubljim džepom", ali evo zašto ne mora da bude tako. U prvi mah, sve deluje komplikovanije i skuplje, međutim...

U moru avio-kompanija, posebno niskobudžetnih koje nude jeftine karte - i pre krize ste mogli da naiđete na dobre "win-win" kombinacije, a ne samo sada kada žele brzinski da povrate profit.

Takvi jeftini letovi podrazumevaju da karta u jednom smeru može koštati i 20 evra, uz eventualne takse i doplatu za prtljag, mada se mnogi putnici radije odluče za ručni, koji je znatno više od prosečne torbe ili ranca.

Ali, ako uzmemo neku standardnu cenu karte od 200 evra, za let koji povezuje Beograd sa nekim nemačkim gradom, evo kakvo je iskustvo jedne naše čitateljke:

- Uvek sam mislila da je putovanje avionom - luksuz, jer karta neminovno košta, ako je bukirate preko regularnih avio-kompanija, u terminu koji vam odgovara. S druge strane, peripetije oko čekiranja na aerodromu su me odvlačile od ideje putovanja avionom, pa sam radije po Evropi putovala autobusom - priča nam S. T. (30).

Međutim, dodaje, "vremenom sam shvatila da je bus bolja opcija samo za (relativno) bliže destinacije".

- Neke stvari nemaju cenu, a to je vreme. Kada sam putovala u Nemačku, prvi put sam išla autobusom i povratnu kartu platila 120 evra, što takođe nije tako jeftino. Ali, i da košta 50 evra, u poređenju sa 200 evra koliko je avionska karta do, recimo, Štutgarta, opet bih išla avionom. Putovanje od 20 i nešto sati naspram onog od dva i po sata definitivno pravi veliku razliku - kaže S. T.

Dodaje da se i tokom pandemije uverila zašto je bolje ići avionom, ako već ne možete sopstvenim prevozom.

Aerodrom ljudi putnici turizam putovanje Foto: Tanjug/AP

- Zavisi dokle idete, ali, s obzirom na rok koji vam priznaju kada je PCR test u pitanju, a to je 48h, sasvim je jasno da je bolja opcija ići avionom ako idete u dalje zemlje. Ovde, pritom, mislim na Evropu. Dok uradite test, sačekate rezultat, stignete do odredišta, lako se može desiti da tih 48 sati isteknu - priča S. T.

Za kraj, dodaje, nije bez razloga "putovanje avionom kulturnije". - Uprkos strožim kontrolama na aerodromu, ipak, izbegavate dugo putovanje s nepoznatim ljudima, kao i izlaženje na granicama - zaključuje naša sugrađanka.

Ponekad je vreme zaista novac, a ponekad nam neke cifre deluju kao "velike", iako u realnosti nisu. U svakom slučaju, putnici su podeljeni kada je reč o tome čime je bolje, lepše, povoljnije i bezbednije putovati. Kakav je vaš stav?

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    4. februar 2021 | 15:45

    Mi stalno gršimo u proceni vrednosti uslužnih delatnosti koje nam pomažu pri komfornijem životu svakodnevnice izgovorom da je skupo ?Ništa nije skupo ako vam omogućava boljitak u svakom pogledu vec je problem u nedostatku sredstava pa je bolje reći da je skupo nego priznati da smo siromašni za takve usluge ?

  • JA

    4. februar 2021 | 17:22

    Jeste avion komforniji, ali kada putujete busom, i imate nekoliko pauza, mozete toliko toga vise da vidite i obidjete usput. Neko ne voli taj deo putovanja, vec sto pre da stigne, tako da zavisi. 🙂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>