• 20

Jedan ženski lik krasi srpski dinar: Na hrvatskoj kuni ih nema uopšte. Da li je vreme za promene?

Pišite nam u komentarima koje naše žene su zaslužile da se "nađu" na novčanicama srpskog dinara...

  • 20
Btitcoin bitkoin dinar novac pare biznis

Foto: Shutterstock

Možda ne obraćate pažnju na te stvari, ali oni koji se zalažu za slobodu uma i ravnopravnost, reći će vam da je diskutabilno to kako se određuju likovi koji će "krasiti" novčanice, kako u svetu, tako i u Srbiji.

I to ne zato što nekome tu "nije mesto", već zato što nije jednak odnos likova muškaraca i žena na papirnatom novcu, kao zaslužnih građana neke zemlje.

Amerika u tom pogledu takođe ima probleme. Bajdenova administracija će nastojati da ubrza postupak uvođenja lika Harijet Tubman na novčanici od 20 američkih dolara.

"Zeleni papir" s njenim likom najavljen je još u martu 2016, tokom Obaminog mandata, ali se onda redizajn novčanice odlagao za vreme Trampove administracije.

Sada je ponovo ideja da ženski likovi budu više zastupljeni na američkom dolaru i da se ceni njihov doprinos društvu, navode iz Bele kuće.

 

Doprinos žena tom društvu se, pišu stručnjaci iz SAD, očigledno malo ceni. Velika Britanija je na novčanicu od 10 funti stavila lik Džejn Ostin, slavne engleske književnice. Njen lik se nalazi na zadnje delu novčanice.

Zanimljivo je da od svih zemalja i teritorija na svetu samo 39 odsto ima lica žena na svojim novčanicama. Meksiko je posebnu čast ukazao Fridi Kalo, a Švedska se ističe kao zemlja koja u tom pogledu ide "najbrže napred".

Kakvo je stanje u Srbiji?

 

Samo dve poznate žene iz srpske istorije našle su svoje mesto na srpskim novčanicama od 1876, kada su odštampani prvi papirnati dinari, pa sve do danas. Tu je kraljica Marija Karađorđević, žena Aleksandra Karađorđevića I, čiji je lik oslikao Paja Jovanović 1931. godine.

Zatim, trenutno jedini ženski lik na srpskom dinaru je lik slikarke Nadežde Petrović, koji se nalazi na novčanici od 200 dinara. S druge strane, nijednu hrvatsku kunu ne "krasi" ženski lik iz istorije te zemlje.

Ako krenemo od početka, tj. od 10 dinara, stvari stoje ovako: na toj novčanici nalazi se lik Vuka Stefanovića Karadžića, na onoj od 20 dinara je Petar II Petrović Njegoš, zatim slede Stevan Stojanović Mokranjac (50 dinara) i Nikola Tesla (100 dinara).

Novac, dinari, evri, gomila novca

Foto: Shutterstock

Za novčanicu od 200 dinara je već pomenuto, a na onoj od 500 dinara nalazi se lik Jovana Cvijića. Lik Đorđa Vajferta je na "papiru" od 1.000 dinara, dok novčanicu od 2.000 dinara "krasi" lik Milutina Milankovića. Lik Slobodana Jovanovića je na onoj od 5.000 dinara.

Dakle, kao što možete zaključiti, od devet likova koji se nalaze na domaćim novčanicama, samo je jedan lik žene. Nadežda Petrović jedna je od najznačajnijih figura srpske likovne umetnosti na početku 20. veka.

Likovna rešenja za novčanice mogu predložiti organizacione jedinice i pojedinci unutar i izvan NBS, a smatra se da je novac deo nacionalne kulture i identiteta neke zemlje, i zato nije zanemarljivo čiji lik će se naći na novčanicama.

Sada pitamo vas: Koje slavne, uspešne, hrabre žene iz srpske istorije biste voleli da vidite na našem dinaru? Pišite nam u komentarima.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kravljani

    8. februar 2021 | 09:58

    Veliki je izbor. Mozda Marijanu Mateus, eventualno Staniju.

  • Ivo

    8. februar 2021 | 10:05

    Mileva Marić! (ANJSTAJN) !!

  • Srkimaja

    8. februar 2021 | 09:54

    Nadezda Petrovic (dala zivot za Srbiju) treba sa ostane, Milunka Savic i mozda Mileva Maric Ajnstajn......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>