• 2

Ako živite u Nemačkoj, mini-džob vam može pomoći u štednji. A kako je u Srbiji? Ovo su saveti

Jedan gastarbajter podelio je svoje iskustvo na Jutjubu, i akcentovao osnovne principe štednje, ako želite da ona bude uspešna

  • 2
štednja, kasica-prasica

Foto: Freepik.com

Za uspešnu štednju treba vam bar malo novca "viška" u mesecu, ali i mnogo truda i dobre organizacije. Toliko je proizvoda i usluga koji nas "zovu" da ih kupimo. Kako biti razuman u potrošnji?

U kriznim vremenima ljudi, ipak, značajnije štede i čuvaju novac, ali opet nedovoljno. Juče, 15. marta, obeležen je Svetski dan prava potrošača. Iz godine u godinu, sve više pažnje se posvećuje tome, kao i pametnom trošenju.

Evo nekoliko načina da uštedite novac, prema savetima jednog gastarbajtera iz Hrvatske, koji godinama uspešno živi i radi u Nemačkoj.

Na prvom mestu je analiza trenutne finansijske situacije, kaže Ivan Lovrić sa YT kanala Lovra. "Morate biti iskreni prema sebi, preispitati dugove, kredite, minus na kartici. Najbolje je da napravite tabelu sa dva stupca: u jednom treba da pišu primanja, a u drugom - svi mesečni rashodi", kaže Lovrić, nazivajući rashode "žderačima novca".

Dakle, potrebno je eliminisati sve nepotrebne troškove, i tada sledi faza čišćenja. "Proverite nepotrebna osiguranja i pretplate (striming platforma, teretana itd), to otkazivanje nekada traje mesecima, ali je urađen jedan veliki deo posla", naglašava.

Posle analize dolazite do postavljanja ciljeva koji se dele u tri grupe: dugoročni, srednjoročni i kratkoročni. U prvu grupu spada, recimo, štednja za starost (ili crne dane), kao i novac koji čuvate za otplatu kredita; srednjoročni ciljevi mogu biti vezani za školovanje vašeg deteta, dok se poslednja grupa odnosi na troškove koje imate u bliskoj budućnosti (kupovina kola, putovanje...).

Postoje dva načina da izdvojite novac za sve ove potrebe: jedan je da smanjite trenutne rashode, a drugi da povećate primanja. Ipak, većini je uglavnom lakše ovo prvo, jer nije lako naći bolje plaćen posao, ili dodatni.

Ako živite u Nemačkoj, verovatno vam je poznat termin mini-džob (mini posao), koji je uvek dodatna varijanta da zaradite novac, pri čemu radite nekoliko sati dnevno, odnosno pola radnog vremena. Takođe se zove i "450-euro job", jer je to maksimalni iznos koji možete da zaradite u mesecu.

Kada štedite, takođe vodite računa da ona bude automatizovana. Šta to znači? "Čim dobijete određena primanja, prebacite ih na vaš oblik štednje", kaže Lovrić, što znači da ona mora postati vaša rutina, ako želite da bude uspešna.

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    16. mart 2021 | 21:55

    Daleko smo mi od Njemacke nazalost.Kod nas je mnogo tesko naci "stalni" posao sa nekom jedva pristojnom zaradom a jos i mini-job pored toga,NEZAMISLIVO!!!U vecini slucajeva nam nisu uplaceni ni doprinosi(penziono,zdravstveno...).😔😔😔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>