• 3

Naše komšije masovno kupuju od Kineza, i to onlajn. Kako je u Srbiji? (ANKETA)

Popularni sajtovi su Amazon, Alibaba, eBay i Wish, koji čine "moćnu četvorku"

  • 3
Žena devojka laptop krevet stan

Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio

Međunarodna poštanska korporacija, IPC, objavila je istraživanje o prekograničnoj e-trgovini za 2020. godinu, a ono je obuhvatilo odgovore dobijene od 33.594 kupaca iz 40 zemalja.

Osim zemalja članica IPC, u istraživanju su učestvovali i ispitanici iz Kine, Estonije, Indonezije, Indije, Japana, Litvanije, Letonije, Meksika, Maroka, Nigerije, Poljske, Rusije, Slovenije, Južne Afrike i Južne Koreje. Sve uključene zemlje zauzimaju 95 posto svetskog tržišta e-trgovine.

U središtu studije bio je uticaj korone na ponašanje onlajn kupaca i kako bi pandemija mogla uticati na potrošačke navike u budućnosti. Pandemija je svakako donela zaokret u tom domenu, pa je čak 51% ispitanika reklo da se u prethodnom periodu više okrenulo domaćim e-radnjama, u odnosu na strane, piše Lider.

Gotovo polovina ispitanika smatra da je pandemija uticala na brzinu isporuke paketa, odnosno da je došlo do usporavanja. Kategorija proizvoda koja beleži najveći prodajni rast su namirnice (10 posto), slede odeća i obuća (8 posto), a onda zdravlje i lepota (7 posto).

Na pitanje iz koje zemlje su poslednji put nešto naručili - 37 posto je odgovorilo "iz Kine", njih 13 posto kupilo je nešto iz SAD, 11% iz Nemačke, a iz Britanije oko 10 procenata. Kada je reč o našim susedima, 50 posto onlajn kupaca iz Hrvatske novac troši u kineskim e-prodavnicama.

Oko 12% robu naručuje iz Nemačke, a svega 8 procenata iz Ujedinjenog Kraljevstva. Iz Kine masovno naručuju iz Letonci, Litvanci, Poljaci. Popularni sajtovi su Amazon, Alibaba, eBay i Wish, koji čine "moćnu četvorku".

Ipak, eBay je u 2020. doživeo najveći pad, dok su dominantni bili Amazon i Alibaba. Istraživanje je obuhvatilo i parametre koji se odnose na zadovoljstvo kupaca u onlajn kupovini, a bilo ih je šest: troškovi dostave, mesto dostave, praćenje paketa, brzina dostave, carina i povraćaj robe.

Ispostavilo se da je 61 posto ispitanika primilo robu s besplatnom dostavom u 2020, što je pad od 2%, u odnosu na istraživanje sprovedeno 2019. godine. Optimalna brzina dostave paketa iz prekogranične e-radnje iznosila je od 15 do 29 dana, u 16% slučajeva.

Oko 15 odsto ispitanika je reklo da je robu čekalo 30 dana ili više, a manje problema po tom pitanju je bilo u Austriji, Belgiji, Irskoj i Luksemburgu, budući da se roba iz Kine odande tradicionalno slabije naručuje.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    18. mart 2021 | 10:11

    Kod nas kada u Srbiji stigne naruceno a o tome vas redovno ovavestavaju,roba nestane,neko je ukrade ili se ceka vise meseci dok vam dostave.

  • Вуки

    18. mart 2021 | 11:03

    Више пута куповао преко Алиекспреса, пола од тога није стигло до мене, за сваку пошиљку имам званичну потврду да је стигла у Србију и онда им се губи сваки траг. У нашој пошти су свуда затворена врата и нико не жели да разговара са вама о вашем проблему. Овде немате коме да се обратите...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>