• 6

Zbog ovih 10 stvari ste gubili novac i vreme: Nema više redova, ni šaltera, dovoljan je samo minut

Plaćanje, bez provizije, obavlja se platnim karticama direktno preko portala, kao i e-bankingom i m-bankingom, a postoji mogućnost i da generisanom uplatnicom uplatu obave i u bankama i poštama, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 6
priznanica, online plaćanje, laptop kancelarija, biznis Foto: Shutterstock

Građani Srbije više neće morati da nose priznanice na šaltere policijskih uprava, neće morati da odlaze u banke ili pošte, već će plaćanje moći da obave preko elektronskog i mobilnog bankarstva ili karticom, preko portala e-Uprave.

Time će konačno biti kraj nepreglednim redovima zbog kojih smo gubili živce, vreme i novac.

Kada budete hteli da izvadite novi pasoš, ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu ili neki drugi dokument, ne morate da popunjavate priznanice i obilazite šaltere u poštama i bankama, već ćete troškove izdavanja dokumenata moći da platite i elektronskim putem.

Osim pobrojanih, na ovaj način moći će da se plati više od tri stotine usluga koje pruža MUP.

Čedomir Lemaić, pomoćnik načelnika Uprave za upravne poslove za Telegraf Biznis objašnjava kako funkcioniše elektronsko plaćanje usluga MUP-a i šta to znači za građane i privredu.

- Od 16. marta i stupanja na snagu Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa koje je donelo Ministarstvo finansija, uplata svih taksi i naknada koje se plaćaju u upravnim stvarima iz delokruga Ministarstva unutrašnjih poslova vrši se na osnovu objedinjenog platnog naloga koji se elektronski generiše na portalu eUprava u softverskom modulu "Plati" i koji pored svih propisanih podataka sadrži poseban poziv na broj koji Upravi za trezor omogućuje identifikaciju uplate, a na osnovu koga se ovo Ministarstvo obaveštava da li je uplata propisanih taksi i naknada izvršena - kaže naš sagovornik.

Primenom nove elektronske usluge "Plati" prestaje potreba za prilaganjem dokaza u uplati u papirnom obliku kada je Uprava za trezor potvrdila izvršenje naloga za uplatu.

Čedomir Lemaić , pomoćnik načelnika Uprave za upravne poslove Čedomir Lemaić objašnjava kako funkcioniše elektronsko plaćanje usluga MUP-a/Foto: MUP Srbije

Kako da platite? Korak po korak 

- Usluga „Plati“ znatno će olakšati građanima da poslove iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova obave brže i da ne gube vreme na šalterima banaka i pošta, čekajući u redovima za uplatu. Naime, preko ovog sistema jednostavno i lako, bez kreiranja naloga na portalu eUprava građani popunjavaju osnovne podatke, biraju uslugu koja im je potrebna i nakon popunjavanja neophodnih podataka dobijaju generisanu uplatnicu, a plaćanje, bez provizije, obavljaju platnim karticama direktno preko portala, kao i e-bankingom i m-bankingom, a postoji mogućnost i da generisanom uplatnicom uplatu obave i u bankama i poštama - objašnjava nam Lemaić. 

Uplate objedinjenog iznosa taksi i naknada na osnovu platnog naloga generisanog u sistemu „Plati“ mogu da se izvrše svim propisanim instrumentima platnog prometa (bezgotovinskim i gotovinskim načinima uplate). Za upravne postupke koje vodi ovo ministarstvo bitno je da je Uprava za trezor potvrdila da je uplata izvršena i sa aspekta delokruga Ministarstva unutrašnjih poslova nebitno je koje platne kartice su korišćene za uplatu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je prvi organ javne uprave koji je pokrenuo ovaj sistem plaćanja.

Prema rečima našeg sagovornika, na ovaj način može se obaviti plaćanje za više od 300 usluga koje pruža MUP. Između ostalih, za građane najznačajnije, kao što su takse i naknade za izdavanje ličnih dokumenta, ličnih karti, pasoša, probne i vozačke dozvole, oružnih listova, registracije vozila...

Kako nam ističe, planirano je da se korišćenje elektronske usluge „Plati“ proširi i na sve upravne postupke koje obavljaju organi javne uprave.

Visinu provizije za izvršene uplate određuju finansijske institucije.

Mobilni telefon online plaćanje internet biznis Foto: Shutterstock

- Ako se uplate obavljaju platnim karticama direktno preko portala, kao i e-bankingom i m-bankingom provizija se ne plaća. Zamena starih (papirnih) vozačkih dozvola za nove kartične vozačke dozvole uglavnom je završena i na poslovima izdavanja vozačkih dovola sada nema gužvi - kaže Lemaić. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je i uvoj oblasti unapredilo svoj rad u funkciji lakšeg ostvarivanja prava građana i od 2.2. 2021. godine preko portala eUprava omogućilo elektronsko podnošenje zahteva za izdavanje vozačke dozvole korišćenjem elektronske usluge „Zamena vozačke dozvole (dostavljanje na kućnu adresu)“.

Ova elektronska usluga namenjena je vozačima kojima je istekla važnost probne vozačke dozvole ili vozačke dozvole kao i onima koji su promenili ime ili mesto prebivališta. Takođe, usluga je namenjena i vozačima kojima ja probna vozačka dozvola ili vozačka dozvola ukradena, izgubljena ili uništena.

Usluga omogućuje da građani bez odlaska u područne policijske uprave i policijske stanice „ iz fotelje“ putem interneta, a preko portala eUprava, elektronski podnesu zahtev za izdavanje vozačke dozvole i, ukoliko to žele, preuzmu vozačku dozvolu na adresi prebivališta.

Video: Ovako izgleda prijava za vakcinaciju putem portala eUprava: Potrebno je 14 koraka i 5 minuta vremena

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg

    22. mart 2021 | 21:18

    Svaki drugi dan im pada sistem oni govore o elektronskom placanju 😂😂😂

  • penzos

    22. mart 2021 | 21:31

    sve je to lepo ali nigde nije predviđeno plaćanje na rate ili odloženo plaćanje naročito za nas penzose koji recimo registraciju auta ne možemo platimo odjednom platnom karticom, trbalo je i to uzeti u obzir, ali je ovo tako podređeno da vi sad dobijete pare odjednom u punom iznosu, lepo za vas a kako je nama nema veze, snalazi se kako znaš!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 534

    22. mart 2021 | 20:31

    A gde ti je pečat?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>