• 5

Ni kartica ni šifra: Ovako će stanovnici jedne zemlje podizati novac s bankomata

Napredni Singapur uveo je tehnologiju prepoznavanja lica, a slične ATM mašine već postoje u Kini, Španiji...

  • 5
Bankomat

Foto: Shutterstock

Implementirana tehnologija prepoznavanja lica postala je realnost prilikom podizanja novca sa bankomata u Singapuru, što znači da korisnicima nisu potrebni ni kartica ni pin.

Dok svako društvo, ili bar ona naprednija, ne postane kešles (eng. cashless) - ovakvi bankomati su korak napred, kao poslednji domet tehnologije. Mnogima je i dalje nezamislivo da ne koriste gotovinu, a ubuduće će moći samo da pogledaju prema bankomatu i da dobiju svoj novac.

"Pametni bankomati" su već niz godina popularni u svetu, pri čemu je pionir bila Kina. Tamo je 2015. postavljen bankomat s podrškom za prepoznavanje lica, kao načinom verifikacije korisnika. Zapravo, možemo reći da je ovo bezbednija opcija, odnosno bolja zaštita.

Isto je uvela i jedna španska banka 2019, a da bi kartice mogla da zameni biometrija, veruju i u singapurskoj banci "OCBC", koja ja nedavno postavila prve ovakve bankomate. Takozvane ATM  mašine dolaze sa sa sigurnosnim opcijama, koje sprečavaju prevare i korišćenje fotografija, snimaka ili maski za potvrdu identiteta.

Sve što treba da uradi korisnik, kada dođe do bankomata, jeste da upiše identifikacioni broj, a onda da stane ispred kamere i sačeka da ga ona "prepozna". Ipak, za početak će na ovaj način biti moguće samo proveriti stanje na računu.

Banka će nastaviti da ispituje kako ovaj sistem funkcioniše, te ako ne bude problema, nameravaju da prošire mogućnosti upotebe bankomata.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan84

    24. mart 2021 | 09:02

    Šta je sa blizancima, sa dvojnicima?

  • Mihajlo

    24. mart 2021 | 09:54

    To je to. Bankarsa vladavina, bez gotovine. Samo jedan klik i nema para, ako nisi poslusan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>