• 55

Navala Srba na Egipat: Morali i da stopiraju prodaju aranžmana, 20 aviona otišlo uoči Prvog maja

"Samo krajem aprila, više od 20 aviona krcatih otišlo je ka Egiptu", kaže naša sagovornica

  • 55
Rajsko ostrvo

Foto: Telegraf.rs

Pomama za odmorom u vreme praznika nije došla sa koronom, ali ju je ona pojačala jer su mnogi željni neke dalje destinacije i putovanja avionom.

Za građane Srbije, top destinacije ovih dana, a naročito za predstojeće dane, postale su one gde je olakšan ulazak, u vidu priznavanja vakcine, ili ulaska bez PCR testa.

Egipat je naročito popularan, a kako smo se uverili, mnogi hrle upravo u tom pravcu. Aranžmani sa kompletnom uslugom i uračunatom avio-kartom su glavni razlozi zašto se odlučujemo za Crveno more. Dodatno, april je mesec kada je već moguće kupanje i uživanje na tamošnjim plažama.

Zbog toga, kako saznajemo iz jedne od vodećih agencija u Srbiji, koja je baš specijalizovana za aranžmane ka Crvenom moru, morali su da privremeno obustave prodaju.

- Morali smo da stopiramo uoči praznika prodaju. Samo krajem aprila, više od 20 aviona krcatih, punih srpskih turista otišlo je ka Egiptu - kaže nam N. S. koja radi u ovoj agenciji, u njihovoj filijali u Egiptu.

Kako nam priča, hoteli još ne rade punim kapacitetima, poštujući mere, pa mesta ima. Problem je što mesta u avionu odavno nema, pa oni koji nisu na vreme rezervisali, ostali su bez putovanja.

Čekaju se uskoro čarteri koji će rasteretiti gužvu. Samo nacionalna naša avio-kompanija tokom letnje planira da obavi više od 800 čarter letova ka popularnim destinacijama među kojima i ka Egiptu.

Cene nisu ostale iste. Ukoliko ste rezervisali aranžman početkom godine, mogli ste da naiđete na prošlogodišnje. Međutim, praktično, sada pojedini aranžmani u Egiptu koštaju i do 20 odsto više nego prošle godine. Tako računica govori da poskupljenje za godinu dana za istu destinaciju, hotel, uslugu i broj dana, ide i do 200 evra.

Treba napomenuti i da su Egipćani prošle godine spustili cene na gotovo neralno jeftine, pa sada logično, postepeno podižu.

Turističke agencije u Srbiji su izašle sa svojom ponudom egipatskih hotela. Ove sezone u ponudi su hoteli sa 4 i više zvezdica, i svi nude isključivo all-inclusive aranžmane. Na vama je da izaberete da li ćete letovati na Crvenom moru 7, 10 ili 14 dana.

Hoteli imaju ograničen kapacitet, i neki su se tek otvorili posle jednogodišnje pauze. Zbog toga ni usluga nije na nivou na koju su turisti naviknuti, ali se mere svakako poštuju.

Ako želite da posetite Egipat na 7 dana potrebno je da izdvojite od 400 evra po osobi, u slučaju da se odlučite za hotel sa 4 zvezdice, pa do 1.200 evra po osobi koliko će vas koštati soba sa direktnim ulazom u bazen iz vaše sobe u jednom od najluksuznijih hotela u Hurgadi.

Cene za putovanja od 10 i 14 dana su u proseku oko 20 odsto veće od sedmodnevnih. Konkretno, hotel u kojem smo mi boravili poskupeo je 100 evra za mesec dana.

I izleti su promenili cenu, s tim što je sada moguće iskombinovati dva po ceni jednog. Tako, odlazak na čuveno Rajsko ostrvo košta 50 evra, što je 10 evra više nego ranije, ali sada ima uključen i obilazak Oranž plaže.

hurgada

Cena izleta trenutno u Egiptu/Foto: V.B.

Izleti su organizovani na više načina, preko agencije, od strane hotela ili samostalno u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama.

Viza je besplatna zaključno sa današnjim danom. Egipat traži PCR test, ali ga možete uraditi i na licu mesta, po ceni od 30 evra ili 30 dolara (računaju isti kurs).

Po povratku za Beograd dozvoljen je ulazak samo ako putnici poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 časova ili dokaz o pimljenoj vakcini. Oni koji to ne poseduju određuje se mera karantina u kućnoj izolaciji u trajanju od 10 dana ili mogu se testirati na lični zahtev u Srbiji.

Osim Srba, dolaze i Rusi

 

Izlet u Luksor, Egipat

Foto: Pixabay/maryam62

Egipat planira da ove godine od turizma ostvari prihod između šest i sedam milijardi dolara, izjavila je zamenica ministra turizma te zemlje Ghada Shalaby.

Prihod od turizma, koji je za Egipat glavni izvor deviza, pao je u prošloj godini za 70 posto, zbog pandemije korona virusa. Turizam, inače, predstavlja 15 posto domaćeg bruto proizvoda te zemlje.

Broj turističkih poseta Egiptu u 2020. godini je pao na 3,5 miliona, u poređenju sa 13,1 milion u prethodnoj.

Ove godine, Egipat očekuje da broj turista dostigne 60 posto iz 2019, rekla je Shalaby.

Egipćani, pritom, očekuju da privuku više od milion ruskih turista, pošto uskoro treba da se uspostave direktne avio veze.

Direktni letovi od Rusije do popularnih egipatskih letovališta suspendovani su još 2015. godine, nakon što su 224 osobe poginule u rušenju ruskog putničkog aviona iznad Sinaja. Grupa povezana sa ISIL-om preuzela je tada odgovornost za pad aviona.

Da li ste razmišljali o letovanju u Egiptu? Pišite nam u komentarima

Video: Zaigralo se srpsko kolo usred Hurgade, a kolovođa je, ni manje, ni više Egipćanin

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    30. april 2021 | 14:35

    Svaka destinacija da Crna Gora i Hrvatska NE!

  • MLADEN

    30. april 2021 | 14:22

    A TESKO SE ZIVI U SRBIJI

  • Milica

    30. april 2021 | 16:41

    Egipat je u ovo doba godine odličan za letovanje, ali i ovde ima jedno ,, ali ,što devojci sreću kvari" Problem je upitna čistoća,plaže kao u Bugarskoj samo je more toplije, hrana dobra za svakog ko može da se na nju navikne... Ostalo je manje više OK. Kad se uporedi sa seljanijom na Kopaoniku i Zlatiboru ovde je zaista isplativo ići i odmoriti se.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>