• 1

Od početka godine napredovao je 360 odsto: Etereum ponovo oborio sopstveni rekord

Evropska investiciona banka je u aprilu objavila da je izdala svoju prvu digitalnu obveznicu za javno trgovanje na blokčejn platformi Etereum

  • 1
Etereum Foto: Unsplash

Taman što je juče u toku dana drugi najveći svetski digitalni novčić premašio vrednost od 3.000 dolara, već noćas je etereum dostigao novi rekordni nivo: od 3.456,57 dolara.

Tako je njegova cena od početka ove godine porasla za oko 360 posto. U ovom momentu, 4. maja u 10.09 sati, etereum je malo pao i vredi oko 3.340 dolara.

Isto je konstatovao i CNBC, pozivajući se na najnovije podatke sa sajta CoinDesk, kada je izvestio da je na trgovanju danas oko podneva po azijskom vremenu ova kriptovaluta dosegla nivo od 3.271,90 dolara.

Interesovanje za kriptovalute je snažno poraslo tokom 2020, pri čemu je najviše napredovao bitkoin. Taj novčić neprekidno obara sopstvene cenovne rekorde, a na reputaciju utiče i interesovanje brojnih svetskih kompanija za ulaganje upravo u bitkoin.

U nekim krugovima opisuje se kao digitalno zlato ili "čuvar vrednosti" u doba geopolitičkih previranja ili nestabilnosti na finansijskim tržištima, a zovu ga još i zaštitom od inflacije.

Ipak, treba pomenuti da se etereum i bitkoin razlikuju. Prvi više funkcioniše kao platforma na kojoj programeri mogu da grade aplikacije. Etereum je, zapravo, naziv mreže ili osnovne blokčejn tehnologije, dok je eter digitalna valuta koja se koristi za pokretanje platforme.

Ono što se primarno vezuje za sve popularniju kriptovalutu jesu tzv. "pametni ugovori", oni koji se izvršavaju automatski, uz pomoć koda. Etereum posebno ima pristalice u tzv. decentralizovanim finansijskim aplikacijama, odnosno aplikacijama DeFi.

To su finansijske usluge zasnovane na blokčejnu, kao recimo kreditiranje, a kojima bi se u teoriji mogle zaobići banke i brokerske kuće. Evropska investiciona banka je u aprilu objavila da je izdala svoju prvu digitalnu obveznicu za javno trgovanje na blokčejn platformi Etereum.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    4. maj 2021 | 11:21

    Nedavno sam bas cuo za tu kriptovalutu, ali bitcoinkupovinaprodaja je ipak glavna. Tesko da ce ethereum dostici taj nivo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>