• 1

Kako vam pravilo "30 dana" može sačuvati pola plate u džepu?

Jedan od najvećih ometajućih faktora prilikom pokušaja štednje jeste impulsivna kupovina

  • 1
novac, štednja

Foto: Freepik

Ušteda novca nije laka, posebno ako imate ograničene prihode, a velike fiksne rashode. Ali, ponekad zaista trošimo i više nego što bi trebalo, odnosno, na stvari zbog kojih se kasnije pokajemo.

Bez obzira da li pokušavate da uštedite za dom, putovanje, obrazovanje ili za "crne dane", izdvajanje dela plate svakog meseca može biti prilični izazov. Na nastupa pravilo "30 dana", koje može biti potencijalno rešenje.

Pravilo štednje od 30 dana je jednostavna strategija koja vam može pomoći da smanjite impulsnu potrošnju i povećate uštedu. Ovako funkcioniše:

Sledeći put kada sebe "uhvatite" da razmišljate o impulsnoj kupovini ili jednostavno kupovini nečega što vam nije potrebno (čitaj: neophodno), izađite iz radnje ili onlajn šopa (zatvaranjem prozora na računaru).

Poenta je da prateći pravilo štednje od 30 dana odlažete sve nebitne kupovine za 30 dana. Umesto da potrošite novac na nešto što vam možda neće trebati, imate mesec dana da razmislite o tome. Na kraju tog perioda, ako i dalje želite da izvršite tu kupovinu, slobodno se odlučite za nju.

Alternativno, ako potpuno zaboravite na tu kupovinu ili odlučite da nije vredna vaših para, eto vam dodatnog novca u džepu koji možete da ostavite sa strane. Ako vam sve ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito, razmislite ponovo.

Ono što pravilo štednje od 30 dana čini tako posebnim je njegova jednostavnost. Time što primoravate sebe da čekate na sve svoje nebitne kupovine, uklanjate emocije iz svoje potrošnje, tako da možete maksimalno uštedeti.

Naravno, ovo pravilo funkcioniše samo ako se držite svojih uverenja i čekate čitav period od 30 dana. Iako često mislimo da treba da imamo složen višeslojni investicioni plan da bismo uspeli u štednji, ponekad je potrebno samo ograničiti sopstvenu potrošnju.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LZN

    5. maj 2021 | 23:09

    jel to hoce drzava da nam kaže kako su nam plate velike i da treba da nam smanji plate ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>