• 7

Da li je ovo Srbija ili azijska bajka? Splavovi nisu što su bili, ovo su bajke na vodi, i koštaju!

Splavovi na našim jezerima postali su prava atrakcija, a cena zakupa još je prihvatljiva. Međutim, ako biste da budete vlasnik, morate da budete spremni na ulaganja, i listu zahteva novih gostiju - digitalnih radnika

  • 7
Splav na reci, reka

Foto: Shutterstock

Prvomajski praznici koji su se ove godine poklopili sa vaskršnjim, mnoge naše sugrađane izmamili su na reke i naša jezera. Kako nam kaže vlasnik jednog splava koji izdaje na obala Zlatarskog jezera, da je imao više, izdao bi isto veče jer je potražnja bila ogromna, a za cenu su ga maltene, pitali "onako usput".

- Najviše je bilo omladine iz Beograda ove godine, ali je zaista uputa stizalo iz svih delova Srbije. Moj splav čak nije ni u oglasu, a momentalno sam ga izdao - priča nam N.M. (34).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Splav Tara🏞 (@splavtara)

 

Među lokacijama za prethodne praznike, istakla se planina Tara, kao i naselje Perućac, odnosno istoimeno jezero, udaljeno 2,4 km od mesta.  Ima nečeg posebnog u Perućačkom jezeru, kako zbog predivne plavo-zelene boje, tako i zbog prirode koja ga okružuje.

Registrovani čamci voze posetioce duž Drine, a cena karte je oko 5 evra.

Na bum domaćeg turizma, i posebno jezera uticale su i fotografije influensera sa Instagrama, putem kojih se idealno promoviše naš turizam. Takođe, lepote naših jezera možete videti na brojnim YT kanalima, a sve je više i zvaničnih stranica na mrežama - koje se bave izdavanjem splavova.

Popularan je bio i Uvac, a prema našim saznanjima, nedavno izgorelo etno selo se trenutno obnavlja, pa se očekuje da će sezona biti dobra.

Što se tiče cene najma objekata na vodi, one su u rangu sa onima od prethodne godine ili su za nijansu više. Prema onom što piše u oglasima, cena je često stvar dogovora sa vlasnikom, dok su neki istakli jasne cene: 30 do 60 evra za noć. Naš sagovornik izdao je za 45.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lake House Perucac (@lake_house_perucac)

 

S druge strane, na rekama u Beogradu dan boravka na splavu košta minimum 80 evra, a čak i do 150 evra.

To je uglavnom cena za radne dane, dok vikendom iznajmljivanje prostora kraj reke u prestonici košta optimalno 170 evra. Ukratko, vlasnik splava za dva dana vikenda može da zaradi skoro 350 evra.

Međutim, upravo zbog veće popularnosti, gosti su sve zahtevniji, a vlasnici splavova se utrkuju svojim ponudama. Tako, ako imate osnovni splav, izdaćete te ga možda samo nekom entuzijasti i zaljubljeniku prirode, ali ne i novoj ciljnoj grupi - onima koji mogu i da rade na splavu. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Splav Drina (@splav_drina)

 

Šta mora da ima "in" splav

 

- Prvo što su me pitali bilo je da li ima interneta, kakav je protok, i da li će imati bilo kakve smetnje u radu jer planiraju da odmaraju, ali i da rade - priča nam N.M.

Sve to zahteva dodatna ulaganja. Za razliku od nekadašnjih splavova koji su služili kao zaklon od mraka i kiše, i eventualno da se na njima prespava i spremi hrana, današnji su gotovo kućice iz bajke na vodi.

Samo ležaljka drvena koja je postala nezaobilazan detalj ovih splavova košta minimum 100 evra, i to bez detalja poput farbanja. Vlasnici ipak kažu, da se ulaganje isplati. 

Evo šta sve imaju današnji splavovi za izdavanje:

- Voda (bar tehnička, ako ne i za piće)

- Solarne panele (struju možete koristiti za svetlo, punjenje telefona)

- Internet

- Uz splav je poželjno da ide čamac, daska ili kajak

- Bogat enterijer i eksterijer

To znači ljuljaške, baldahine, ležaljke, jastuke, drvene ukrase. Kućice se danas prave na A krov, što znači da može da se napravi i mini sprat. Prozor s kojeg puca pogled je gotovo obavezan.

Zahtevi klijenata u aktuelnoj sezoni su i bazen ili pristup vodi, roštilj, baštenski nameštaj, po mogućstvu đakuzi, dok se internet i TV podrazumevaju.

Još jedna prednost naših jezera jeste činjenica da postaju atraktivna lokacija i za brojne digitalne nomade, kojih je sve više otkako je počela kriza kovid-19. 

Kada se sve sabere, cene su još pristupačne, naročito ukoliko smeštaj delite sa nekim.

Koje je vaše omiljeno jezero u Srbiji za odmor? Pišite nam u komentarima

Video: Umreti i otići u raj je isto što i kupati se u ovom jezeru, dok gori zalazak sunca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    7. maj 2021 | 13:44

    Omiljena destinacija Je Drina ali donji tok de se širi i počinje jezero. Rođena sam u tom kraju i pored obale sve same vikendice. Taj deo savršen podseća me na Toskanu😊😊😊

  • da

    7. maj 2021 | 20:28

    sacekajte da se otvore granice pa da vidite dal ce vam to neko platiti,poceli ste svi preterivati s cenama jer ljudi ne mogu izaći iz zemlje

  • Рј38

    7. maj 2021 | 14:08

    Бели камен,Бешенова,Срем!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>