• 14

Bitkoin ili eter? Kako odlučiti u šta dati pare?

Bitkoin se udvostručio, a eter učetvorostručio ove godine

  • 14
Bitkoin, Eterijum

Foto: Pixabay

Dani kada je bitkoin bio jedina i prava opcija za investitore koji žele da uđu u kriptovalute odavno su prošli.

Eter, druga po veličini kripto valuta, oborio je rekord jer interesovanje za tzv. alt novčiće nastavlja da raste. Dogecoin, sada vredi skoro 90 milijardi dolara.

Ukupno ima više od 7.000 novčića koje CoinGecko trenutno prati, i ima niz zbunjujućih imena. Šta odabrati?

Za većinu ljudi ima smisla samo započeti sa prva dva: Bitcoin i Ether. Bilo koji od njih bila bi relativno dobra investicija 2021. godine. Bitcoin se približno udvostručio, a Eter učetvorostručio.

Pa, šta treba da znate pre nego što odlučite gde da uložite novac?

Šta se dešava s eterom?

 

Ethereum je zabeležio eksplozivan rast u nezamenjivim tokenima, najnovijoj pomami u digitalnoj umetnosti. Funkcioniše kao platforma na kojoj programeri mogu da grade aplikacije. Etereum je, zapravo, naziv mreže ili osnovne blokčejn tehnologije, dok je eter digitalna valuta koja se koristi za pokretanje platforme.

- Eter je blokčejn platforma koja funkcioniše poput Epl prodavnice ili prodavnice za Android aplikacije -rekao je Pat LaVeća. izvršni direktor američke platforme za trgovanje digitalnim hartijama od vrednosti. „Bitkoin je roba poput zlata ili zaliha vrednosti", navodi on. 

Za razliku od Bitcoin-a, gde su mnoge od njegovih osnovnih karakteristika poput limitiranog broja, Ethereum platforma se razvija. Trenutno prolazi kroz nadogradnje koje bi trebalo da poboljšaju mrežu. To bi moglo da poveća cenu nudeći veću privlačnost, a istovremeno stavljajući više ograničenja na broj etera koji su dostupni.

- Investitori Ethereum često vide kao investiciju rasta, kladeći se na kontinuirani razvoj decentralizovanog ekosistema izgrađenog na Ethereumu - rekao je Fil Bonelo, direktor istraživanja u kompaniji koja nadgleda razvoj obe kripto valute.

Ono što se primarno vezuje za sve popularniju kriptovalutu jesu tzv. "pametni ugovori", oni koji se izvršavaju automatski, uz pomoć koda. Etereum posebno ima pristalice u tzv. decentralizovanim finansijskim aplikacijama, odnosno aplikacijama DeFi.

kriptovalute

Foto: Pixabay

To su finansijske usluge zasnovane na blokčejnu, kao recimo kreditiranje, a kojima bi se u teoriji mogle zaobići banke i brokerske kuće. Evropska investiciona banka je u aprilu objavila da je izdala svoju prvu digitalnu obveznicu za javno trgovanje na blokčejn platformi Etereum.

A gde je bitkoin?

 

Iako je dominacija Bitcoina ove godine oslabila, on i dalje čini oko 46% ukupne vrednosti kripto tržišta, u poređenju sa otprilike 70% na početku godine prema CoinGecko, to je i dalje najveći pojedinačni novčić.

Tržišna kapitalizacija je veća od jednog biliona dolara u poređenju sa etereumom, koji još nije na pola.

I dalje je izbor više velikih preduzeća. Tesla ili Mikro stratedži - oni kupuju najveću kripto valutu, a ne Ether, a u mnogim, razgovorima ekonomista, kada se razgovara o kripto, govori se o bitkoinu zapravo.

To se odražava i na nestabilnost.  Svako ko uđe u kriptovalute mora da bude svestan da će se cena menjati. Takođe su se periodično javljali problemi sa hakovanjem ili razmenom.

Neki posmatrači tržišta upozoravaju na potencijalni balon. Većina glavnih finansijskih savetnika kaže da niko ne bi trebalo da stavi više od 5% svog ukupnog portfelja u kripto - i upozoravaju klijente da moraju biti spremni da sve to izgube.

Ipak, za one koji žele da uđu u kripto prostor, postoji argument za kupovinu - decentralizacija.

U trenutku pisanja teksta, ethereum je dostitao novi vrhunac nakon što je prvi put ikada prešao  psihološki prag od 4.000 dolara po novčiću. Ethereum je jutros porastao za oko 4% i trgovao se na oko 4.130 američkih dolara. Drugoj najvećoj kripto valuti na svetu trebalo je samo nedelju dana da svojoj vrednosti doda skoro 1.000 američkih dolara. Cena ethereuma se samo ove godine više nego učetvorostručila, nadmašivši svog najbližeg rivala, bitcoin.

To je povećalo i tržišnu vrednost digitalne imovine na preko 476 milijardi dolara. To tržišnu kapitalizaciju ethereuma stavlja gotovo u rang sa najvećom američkom bankom JP Morgan i veću od one farmaceutskog giganta Johnson & Johnson.

Video: Mali: Danas isplata minimalca, prekosutra pomoć građanima

(Telegeaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krypto

    10. maj 2021 | 17:33

    Koliko smo ograniceni kao narod, pokazuju komentari na svim portalima, vezano za kriptovalute. Nas narod, ako nesto ne zna, i ne razume, za njega je to automatski lose. Smesno, ili zalosno?

  • Milan

    10. maj 2021 | 17:38

    Ja Sam ulozio u eth kada je bio $220..kajem se sada zasto nisam jos uzeo ali opet je ok..Sada o ulaganju je rizicno govoriti jer je eth presao $4000 ..najbolje je sacekati bear market pa ako imate viska para ulozite.

  • nikolas

    10. maj 2021 | 16:32

    PARE ULOZITE U ZLATO,ZEMLJU ILI NEKRETNINU NA DOBROJ LOKACIJI !!! SVE OSTALO JE RULET ZA IZUZETNO BOGATE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>