• 25

Koji se tačno porez ukida u Srbiji: Šta to znači za radnike, a šta za poslodavce

Smanjivanje poreza na zarade je mera za koju se očekuje da stimuliše mlade da se uključe u privredni sistem ali i poslodavce da daju veće plate. Dodatno, umanjenje će značiti malim i tek osnovanim firmama

  • 25
Poslovna žena, digitron, kalkulator, finansije

Foto: Shutterstock

U Srbiji će biti ukinuta obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, za mlađe od 40 godina. Reč je o ekstra porezu koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka. Preciznije, 2,7 miliona dinara ili oko 22.881 evro.

Sagovornici Telegraf Biznisa kažu da je dobra, stimulativna mera i da je ohrabrujuće što se više govori o smanjenju poreza na zarade.

Kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, osim te stavke, usvojiće se i trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70% na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.

Ovo je protumačeno kao dodatni motiv za poslodavce, ali i prilika da mladi više zarade.

Šta misle poslodavci?

 

- Dobra je mera i rekao bih da više odgovara malim nego velikim firmama. Stimulativno je za novoosnovane firme. One koji tek osnivaju svoje biznise. To je zapravo podsticanje samozapošljavanja - kaže za Telegraf Biznis Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca.

Za državu bi bilo efikasnije, kaže nam, da se smanje ukupni porezi i doprinosi na zarade celoj privredi umesto što se opterećenje umanjuje samo za pojedine kategorije radnika.

Zajedno, ovo bi trebalo da bude korpus mera za zapošljavanje mladih i stručnima da ne budu preterano oporezovani za ono što zarađuju. Dodaje da procenat od 70 odsto treba pomeriti dodatno.

- S druge strane, mera podrazumeva tri godine rada kod jednog poslodavca, a za te tri godine poslodavac ne može da otpušta, što je slična mera kao kod korona minimalca. Međutim, velikim poslodavcima ovo može da bude izazov, jer ne bi mogao da otpušta čak ni iz opravdanog razloga (ukoliko radnik ne ispuni svoje radne obaveze) - navodi nam Drobnjaković.

Ukazuje da poslodavci potenciraju da se smanji porez već godinama i da je dobro što se sada priča o smanjenju poreza i doprinosa na zarade.

- Smanjivanjem poreza mnogi koji su u nelegalnim tokovima dobijaju motivaciju da se vrate u legalno poslovanje. Niko ne želi da posluje na ivici zakona. Voleo bih i da zaživi progresivno oporezivanje, što bi rešilo dosta toga - navodi nam on.

Govoreći o drugoj meri, naš sagovornik dodaje da je ona naročito važna za nova preduzeća koja su u povoju, poput startapa. To bi dalje trebalo da doprinese većem zapošljavanju, pre svega mladih ljudi.

novac, porez

Foto: Freepik

Mera se tumači kao odskočna daska za mlade da se uključe u privredni sistem i dobiju bolje zarade. Veliko olakšanje i stimulans biće i najavljeno ukidanje obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina. Ono će se odraziti pre svega na zaposlene u IT sektoru, koji često imaju natprosečne zarade i vrlo lako dolaze do cenzusa kada se plaća ovaj porez, smatraju u Uniji.

Kako se računa?

 

Dohodak za oporezivanje utvrđuje se kao razlika između godišnjeg zbira prihoda koji su predmet oporezivanja godišnjim porezom na dohodak građana uvećanog za iznos koji se poreskom obvezniku isplati po osnovu povraćaja doprinosa u prošloj godini.

Poresku osnovicu za plaćanje ovog poreza predstavlja oporeziv dohodak i onaj ko ovaj porez mora da plati ima pravo na lične odbitke, i to 40 odsto od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, što iznosi 363.907 dinara.

Pravo na odbitak poreski obveznik ima i za izdržavanog člana porodice od 15 odsto od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, što iznosi 136.465 dinara.

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto od dohotka za oporezivanje.

Godišnji porez na dohodak građana prijavljuje se nadležnoj Poreskoj upravi, u mestu poslovanja i obavljanja delatnosti, najkasnije do 15. maja tekuće godine. Poreska prijava se prijavljiuje i predaje u elektronskom ili papirnom obliku, na propisanoj poreskoj prijavi PPDG-2R.

Ukoliko se predaje elektronski, obveznik mora imati elektronski potpis.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    17. jun 2021 | 22:00

    Ukida se za bogatu tatinu decu,za običan narod nikakve koristi.

  • Brundo

    17. jun 2021 | 22:45

    To je samo za bogate.Alan Ford na delu, otmi od siromasnih i daj bogatima.

  • Eee

    17. jun 2021 | 21:48

    Znači, starijim, 40+ ne trebaju pare.Uvedite nove poreze,za 40+,50+i 60+.Uvedite, porez i na penzije, kao i u nemačkoj.Sramota...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>