• 4

Kako je kopanje bitkoina "odjednom" lakše i znatno isplativije? Ovaj vikend je prekretnica

Prema aktuelnim procenama, u Kini se dešavalo od 65% do 75% svetskog rudarenja najpopularnije kriptovalute

  • 4
pare, novac, novčanik Foto: Freepik

Rudarenje bitkoina je tokom ovog vikenda postalo lakše i znatno profitabilnije. Više od 54% "hashratea bitcoina", što je kolektivna računarska snaga rudara širom planete, otpalo je s mreže od vrhunca iz maja.

Bitkoin kod je ponovno podešen, kako bi ga bilo 28% jednostavnije iskopati. Rudari koji su i dalje uključeni u mrežu - stoje kako bi ostvarili veću dobit, dok većina rudara ostaje izvan nje.

Trenutno je mnogo isplativije rudariti najpoznatiju kriptovalutu, a svet mesecima unazad zna da bi više od polovine rudara, na globalnom planu, delovalo u "sivoj zoni", dok je Kina pokušavala da suzbije kopanje bitkoina.

Sad kad se to dogodilo, bitkoin algoritam se prilagodio tome, kako bi osigurao da produktivnost rudara ne nastavi s padom. Ovo prilagođavanje je stupilo na snagu juče rano ujutru, i takođe znači da će više novca ići rudarima bitkoina koji ostaju na mreži.

Brandon Arvanaghi, inženjer, kaže da će "to biti zarada za rudare" i dodaje da oni "odjednom imaju značajno veći deo kolača, što znači da svakodnevno zarađuju više bitkoina".

Naime, rudar bitkoina na računaru pokreće program kako bi pokušao da reši zagonetku pre nego što to učini bilo ko drugi. Rešavanje zagonetke je ono što završava blok,  postupak koji istovremeno stvara novi bitkoin i ažurira digitalnu knjigu, prateći sve bitkoin transakcije.

Prema aktuelnim procenama, u Kini se dešavalo od 65% do 75% svetskog rudarenja najpopularnije kriptovalute.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOJAN D

    4. jul 2021 | 14:11

    Stalno pišete o bitkoinu a nikada da uradite istraživačko novinarstvo, kako bi i laik znao da trguje sa njime. Uzmite na primer da se kupi bitkoin za 100e. a proda na 150e, ceo ulaz-izlaz i lepo uradite svu specifikaciju troskova, pocev od: otvaranja računa u banci, uplate tih 100e, gde kupiti, koliki je fi, gde prodati, koliki je fi, koliki je porez, koliko košta da se novac povuče sa računa? Onda bi većina čitalaca, ove vaše vesti o kriptovalutama, gledala iz pravca istine a ne kao i to tada, urbane legende!

  • Mihailović

    4. jul 2021 | 13:06

    Tu bi lako mogli pući kao na piramidalnoj štednji...

  • ma da

    4. jul 2021 | 13:29

    Ljufi ovo je velikq prevara,nikako se ne upustajte u ovo kolo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>