• 1
 ≫ 

5 trikova za uštedu: Kako da pametno koristite kućne aparate?

 ≫ 

U prosečnom domaćinstvu nalaze se minimum 4 uređaja tog tipa

  • 1
Frižider

Foto: Shutterstock

Možemo reći da energetska efikasnost i novčana ušteda idu "ruku pod ruku", te vas stoga savetujemo kako da pametno koristite svoje kućne aparate, a da usput sačuvate i više para u budžetu.

U prosečnom domaćinstvu nalaze se minimum 4 kućna uređaja, a sa aspekta energetske efikasnosti - idealno je da pripadaju što višem energetskom razredu, kao što je razred A+++.

1. Nemojte držati aparate na "stand by" režimu. Ovaj sistem, naročito kod TV-a, troši do 6% električne energije jednog domaćinstva. Drugim rečima, ako vam monitor ostane upaljen tokom cele noći, potrošićete istu količinu energije kao da grejete 6 obroka u mikrotalasnoj rerni.

2. Pravilno postavite uređaje. Optimalan rad i potrošnja frižidera i zamrzivača postižu se ako ove uređaje pozicionirate na što hladnije mesto. Tako štedite energiju do čak 20%, a izbegavajte da frižider držite nadomak šporeta. Takođe, topla jela ne stavljajte odmah u frižider, jer ovaj uređaj tako dodatno troši energiju za hlađenje.

3. Poklopite sudove u kojima kuvate. Ovaj naizgled jednostavan "trik", zapravo može značajno uticati na vaš kućni budžet. Tu je ušteda energije do 20 odsto.

4. Isključite rernu 10 minuta pre kraja pečenja. Isto važi i za šporet, ali je reč o nekoliko minuta. Na ovaj način ćete dodatno uštedeti struju, budući da rerna duže vreme zadržava toplotu.

5. Nije samo "urbana legenda" da neki punjači za računare ili mobilne telefone troše više kada su uključeni non-stop. Povedite računa o ovoj stavki.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    18. jul 2021 | 14:14

    Vec radim ove stvari i nikako da ustedim posto za struju sajem 1000 din bez da potrosim 1 kwh

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>