• 2

Javili su nam se potrošači: "Gde su manje ambalaže? Nigde nema ovog mleka od 500 ml"

Kupci iz Srbije koji koriste sojino, bademovo ili neko treće mleko, kažu da nigde još nisu pronašli pakovanje od pola litre, već samo od litar

  • 2
Mleka iz domaćih marketa

Foto-ilustracija: Shutterstock, Foto: Telegraf

Sve je više ljudi koji su intolerantni na laktozu ili izbegavaju kravlje mleko iz nekih drugih razloga, pa posežu za "zamenama", tačnije alternativama.

Više puta smo pisali o tome koliko brzo raste vegansko tržište, posebno ono fokusirano na zamene za kravlje mleko. I ove godine otkupna cena za mleko je mala, a izdaci rastu, pa se mnogi mali proizvođači/kompanije - okreću upravo ovim profitabilnijim opcijama.

Primera radi, 1 litar kravljeg mleka prosečno košta oko 100 dinara, dok je sojino skuplje barem dvaput, a bademovo ili kokosovo čak tri do četiri puta.

To su, uglavnom, kod nas zastupljene opcije, premda se može kupiti i pirinčano mleko u slobodnoj prodaji, a neke kafeterije nude čak i lešnikovo mleko u centru Beograda.

Sve u svemu, jasno je koliki je potencijal tržišta vezanog za zamene za kravlje mleko, a sve je više i domaćih potrošača koji se okreću zdravijoj ishrani.

Međutim, potrošači iz Srbije, koji već duže vreme koriste sojino, bademovo ili neko treće mleko, kažu da nigde još nisu pronašli pakovanje od pola litre, već samo od litar.

Iako su veća pakovanja uvek ekonomičnija, kažu da im je nekad jednostavnije da kupe manja, recimo, ako planiraju put ili za posao.

Takođe, neko mleko koristi samo za kafu, pri čemu nisu potrebne velike količine, a na pakovanjima ovih zamena je naznačeno da uglavnom mogu da se koriste samo do 5 dana od dana otvaranja proizvoda.

Dakle, manje pakovanje, ono od 500 ml, u tom slučaju je praktičnije rešenje. Tek u nekim trgovinama, kao što su supermarketi ali na određenim lokacijama (npr. tržni centar) - možete naći pakovanje od 250 ml, ali se ono posebno ne isplati.

S druge strane, nema ni njega maltene nigde - samo na nekoliko mesta u gradu.

Alternativna mleka vegan kokosovo mleko

Foto: Shutterstock

Takođe, primetno je da, recimo, nema malih ambalaža za svaku vrstu paštete ili tunjevine, ali i kada govorimo o nekim vrstama keksa. Npr, slatka verzija istog keksa ima i veće i manje pakovanje, a slana verzija - nema.

Da li ste primetili još neke ovakve primere?

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    24. jul 2021 | 15:16

    Sudomil feri 450 miligrama ili 800 miligrama, nema dakle 500 miligrama ili 1 litar. Sve je smanjeno, od vekne hleba, skoro svih namernica koje su na pakovanje. Sa svakog artikla je smanjeno po 50-100 miligrama. Kažete nema inflacije, pa što proizvode smanjuju, znači da poskupljenje iskazuju kroz smanjenja proizvoda. Dokle ovo vodi.

  • Stefan

    24. jul 2021 | 15:36

    Nije mi jasno zašto kokosovo mleko tako puno košta. Jedan kokos košta oko 100 dinara, a on njega se može napraviti nekoliko litara mleka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>