• 3

Potcenili rusku valutu 60 odsto! Dok Mek burger negde košta 5,65, u Rusiji je isti samo 2,27 dolara

Ruska rublja je najviše potcenjena u odnosu na američki dolar

  • 3
Big mek Foto: Pixabay

Ruska rublja je ponovo jedna od najpotcenjenijih valuta na svetu, pokazuje Big Mek indeks koji objavljuje ugeldni Ekonomist. Rejting je zasnovan na kupovnoj moći globalnih valuta prema ceni Mekdonaldsovog Big mek burgera u različitim zemljama.

Dok Big mek u Sjedinjenim Državama košta 5,65 dolara, u Rusiji isti hamburger košta samo 169 rubalja, odnosno 2,27 dolara. Prema tim ciframa, razmena ruske valute trebalo bi da iznosi 29,91 rubalja za jedan dolar. Međutim, na osnovu trenutne razmene od 73,65 rubalja za dolar, ruska valuta je potcenjena za skoro 60%.

Prema indeksu, rublja je druga najmanje cenjena valuta iza libanske funte, koja je potcenjena za skoro 70,2%. Na spisku su i evro (potcenjen za 11,1%) i britanska funta (15,9%).

Ovo nije prvi put da se rublja pojavljuje u potcenjenim valutama indeksa Big Mek. Sličnu poziciju na rang listi imala je u januaru 2021, kao i u januaru i julu prošle godine.

Na spisku su i precenjene valute kao što su venecuelanski bolivar (precenjen za 47,7%), švajcarski franak (24,7%), kao i norveška i švedska kruna (11,5%, odnosno 9,6%).

Indeks Big Mek računa se od 1986. godine i objavljuje se dva puta godišnje. Kreirao ga je The Economist i predstavlja vodič za usklađivanje svetskih valuta u odnosu na "zelene novčanice". Zasnovan je na uporednoj studiji cena za Mekdonaldsov Big Mac, u različitim zemljama.

Pomaže u proceni pariteta kupovne moći nacionalnih valuta, kao i njihovog "stvarnog" kursa. To proizlazi iz činjenice da se isti proizvod prodaje po istoj ceni u svim zemljama.

Rusija je jedina među 55 nacija koje prati indeks, gde Big Mac košta ispod dva dolara.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Немања

    22. jul 2021 | 16:34

    Нису подценили, него су ако хоћеш да послујеш у Рудији има да играш по еиховим законима и обавезама а не као у ‘сувереним ‘ фржавама да ти ММФ формира плате…

  • Bole

    22. jul 2021 | 16:34

    I opet zarađuju i sa duplo jeftinijom cenom. Toliko o ceni proizvoda i kvaliteta

  • Ilija

    24. jul 2021 | 13:09

    Ne lupajte budzet kfc i mcdonlda ko cela rusija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>