• 7

Zlato voli krizna vremena: Najpoznatiji evropski dukat sada vredi 17 puta više

Tradicionalna upotrebna vrednost zlata, kao osnovne valute, danas se više ne koristi

  • 7
Dukat zlato

Foto: Shutterstock

Današnja upotrebna vrednost zlata ogleda se u očuvanju vrednosti finansijskog kapitala, kako pojedinaca, tako i država. U prevodu, zlato znači FINANSIJSKO OSIGURANJE.

Kroz istoriju zlato se pokazalo kao najbolja zaštita i u slučaju velike inflacije, ali i deflacije. Inflacija predstavlja opšti porast cena, kao posledica toga, javlja se slabljenje vrednosti novca. Deflacija predstavlja smanjenju emisiju novca, a kao posledica toga javlja se jačanje vrednosti novca.

Finansijsko osiguranje budućnosti

 

Ulaganje u investiciono zlato određen broj ulagača koristi i kao oblik finansijskog osiguranja svoje budućnosti. Taj trend primetan je kod ulagača srednjeg životnog doba, koji žele da povećaju svoja primanja u periodu kada odu u penziju. Ovi ulagači kupuju investiciono zlato u formatu prikladnom svojim finansijskim mogućnostima.

Njihova projekcija jeste da, kada odu u penziju, svaki mesec unovčavaju po jednu zlatnu pločicu ili dukat i da na taj način povećaju svoje prihode.

U te svrhe najčešće se kupuju zlatne poluge od 10, 20, unce i 50 grama.

Investitori ulažu u zlato i zbog sledećih razloga:

- Cena zlata u proseku ostvaruje stabilan godišnji rast.

- Zlato je najbolje osiguranje imovine od ekonomske neizvesnosti i od rizika na finansijskom tržištu.

- Zlato nije imaginarni vrednosni papir, već je fizički dostupno kupcu i lako je prenosivo.

- Zlato je sve traženiji investicioni proizvod u svetu. U poslednjih godinu dana tražnja za zlatom u Evropi je povećana više puta.

- Zlato nikada ne može postati bezvredno, večno je.

- Zlatom se može trgovati i može se prodavati širom sveta.

- Zlato ne podleže raznim opterećenjima kao ostali oblici konkretne imovine.

- Pravi trenutak za kupovinu investicionog zlata jeste taj kada imate neraspoređen iznos novca, koji nije poslovno angažovan. To zapravo znači, kada imate ušteđevinu koja ne donosi prinos. To je novac koji nije poslovno anagažovan i koji sam po sebi sve manje vredi. Efektivno, novac se amortizuje usled inflacije.

Šta to zapravo znači?

 

Nominalno vi imate isti iznos novca na početku i na kraju godine, ali količina proizvoda koju možete da kupite za taj iznos osetno se umanjuje, kao posledica opšteg porasta cena proizvoda - inflacije.

Kako je ulaganje u zlato isplativo

 

U vreme ekonomske i političke nestabilnosti, investitori tradicionalno pribegavaju u takozvano sigurno utočište za svoj kapital, pa u svoj investicioni portfolio uključuju plemenite metale, odnosno zlato. Preporuka investicionih savetnika je da se 5 do 10 procenata imovine drži u zlatu u vremenima stabilnih tržišta, dok sa dolaskom kriza taj procenat bi trebalo uvećavati i do čak 30% investicionog portfolija.

Wiener Philharmoniker

Foto: Wikimedia/Honeplus

Najpoznatiji dukat u Evropi

 

Najpoznatiji zlatni dukat u Evropi jeste austrijski zlatnik WIENER PHILHARMONIKER (Bečka filharmonija). Prezentovan je u Beču 1989. godine i od tada uživa neprikosnoven investicioni status u Evropi. Zlatnik izuzetne lepote, koji krasi renomirana muzička institucija - Bečka filharmonija sa jedne strane, a sa druge kultni muzički instrumenti: Harfa, orgulje i violina dolazi iz prestižne svetske kovnice MUNZE OSTERREICH. Zlatnik se nedugo nakon svoje prezentacije našao u epicentru interesovanja ljubitelja muzike, umetnosti i prefinjenog dizajna.

Dukat je u trenutku prve emisije 1989. godine vredeo 100 austrijskih šilinga, koliko i utisnuta nominala na njemu. Dukat je izrađen od čistog zlata, čistoće 999,9 i težak je jednu uncu zlata (31.104 grama).

Danas, isti dukat košta nepunih 1.700 evra! Navedena činjenica najbolje ilustruje snažan rast vrednosti zlata u posmatranom periodu!

Dukat WIENER PHILARMONIKER odnedavno je dostupan za kupovinu u našoj zemlji. Više informacija možete dobiti klikom OVDE.

Zlatara Gold, uvoznik i prodavac investicionog zlata u našoj zemlji, omugućila je svim potencijalnim ulagačima da na jednostavan način postanu vlasnici najvrednijeg plemenitog metala.

Sve informacije o investicionom zlatu možete dobiti posetom stranica:

ŠTA KUPITI?

KADA KUPITI?

KO KUPUJE ZLATO?

CENA ZLATA!

CENA ZLATA KROZ VREME!

Winer Filharmoniker

GARANCIJA AUTENTIČNOSTI

Preuzmite besplatno APLIKACIJU ZA PRAĆENJE CENE ZLATA

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Уааа политичари

    26. jul 2021 | 13:10

    Није то најпознатији златник. Марија Терезија је најпознатији. Ово се хвале трговци.

  • DRagutin

    26. jul 2021 | 18:04

    Koliko ja znam, -informacija od zlatara, najlikvidniji zlatnik je od Franca Ferdinanda, takozvani mali i veliki dukat ! Veoma lep zlatnik sa veoma velikom čistoćom zlata...

  • Febo

    26. jul 2021 | 17:26

    I ja volim,kad godina izda,sve poskupi,pojeftini(znate i sami sta)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>