• 29

Namirnice pred istek roka na popustu u Srbiji: Smete li to da jedete i da li trgovci krše zakon?

Iako su prodavci u obavezi da iz prodaje uklone proizvode kojima je istekao rok, kupci bezbedno neke od njih mogu da koriste i po nekoliko meseci posle datuma koji stoji na pakovanju. Da li su ovi trgovci u Srbiji pogrešili?

  • 29
Prodavnica, istekao rok trajanja, namirnice

Foto: Shutterstock

Dok se u Srbiji sa jedne strane već govori o visokokvalitetnoj hrani koja je postala globalni trend, neke stare boljke i dalje nas muče. Tako, gotovo svaki drugi naš sugrađanin ne čita deklaracije na hrani niti spisak sastojaka uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije.

To je odlična podloga za zloputrebu, pa se trgovci često dovijaju da prodaju artikle i koje možda ne bi smeli. Poslednjih dana društvenim mrežama kruži fotografija nekoliko artikala koji su na popustu jer im je istekao rok. U međuvremenu, iz jedne od prodavnica gde su aktuelni ovi popusti navode nam da natpis na polici nije dobar, i da se prodaje roba pred istek roka, ne i sa isteklim rokom trajanja. Za druge prodavnice ne garantuju da je isti slučaj.

Udruženja potrošača pozvala su na odgovornost, a mi smo proveravali da li je ta hrana bezbedna.

- Ta tema je posebno aktuelna poslednjih godina, jer se deo prodavaca "dosetio" da prethodno podigne maloprodajne cene (u odnosu na redovne), a onda ih naknadno "spusti" i oglasi kao akciju pred istek roka. Dakle, na taj način se zavaravaju kupci koji misle da zbog isteka robu jeftinije kupuju, a to nije tano jer je prethodno namenski podignuta startna cena na koju je primenjena akcija -  objašnjava za naš portal Duško Marjanović Predsednik Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije.

Kada se redovne maloprodajne cene dodatno spuštaju pred istek roka, onda na taj način svi prodavci pokušavaju da očiste lager i to upravo rade takvim akcijama.

- Da budem precizniji u pitanju je vreme pred istek označenog roka "Best before", u kome proizvođač garantuje deklarisane vrednosti proizvoda - napominje naš sagovornik.

U praksi, tok roka direktno ne implicira i gubitak deklarisanih vrednosti prozvoda, niti neku opasnost potrošačima za konzumiranje. 

To daje prostor trgovcima. Kontaktirali smo jednu od prodavnica gde su pomenuti artikli sa liste i fotorgafije, i rečeno nam je da je reč o isključivo namirnicama pred istek roka, iako se to ne može zaključiti opisom sa fotografije, već na deklaraciji proizvoda.

- Upravo zato, u situacijama akcija pred istek roka ne krši se neka zakonska odredba, jer njihova povreda nastaje tek istekom roka. Inače, svuda u svetu, pa i kod nas, postoje specijalizovane radnje i portali namenjeni za prodaju isključivo robe pred istek, gde potrošači znaju da će  dobiti tu robu po povoljnijim cenama, upravo po akcijama pred istek roka - kaže Marjanović.

Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS, ističe nam da sva roba kojoj je istekao rok trajanja, treba da bude povučena s rafova.

- A roba pri isteku roka, treba da bude izdvojena od ostale robe, i da to bude naznačeno, da potrošač bude na vreme upoznat  - navodi on.

Koje namirnice traju mnogo duže od roka trajanja koji piše na njima

Kako je pokazala jedna anketa povodom uvođenja novog Pravilnika o deklarisanju namirnica, naši građani se najviše informišu od prijatelja (65,6 odsto) zatim putem medija (59,6 odsto), preko članova porodice (47,3) ili tako što pročitaju informaciju na društvenim mrežama (39,5 odsto).

Najmanje se informišu šta o tome govore stručnjaci, svega 15,6 procenata ispitanika je izabralo ovu opciju, a nijedan ispitanik nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

Nije svejedno da li na hrani piše "najbolje upotrebiti do" i "upotrebljivo do". Razlika na deklaraciji je i te kako velika i mora da se pravi. Istina je da ništa od toga nije nužno povezano s bezbednošću namirnica.

Jedno istraživanje utvrdilo je da Amerikanci bacaju između 30 i 40 odsto namirnica koje kupe. Većina bačenih su završile u đubretu jer nisu pojedene pre isteka roka trajanja.

Mnogi ne znaju da datum koji piše na nekim proizvodima zapravo nije njihov krajnji rok trajanja. Ovi datumi su kod nekih proizvoda samo smernica, ali nisu obavezno striktni i ne treba se svih slepo pridržavati, naročito kada su u pitanju određene namirnice.

Naime, ovi datumi više upućuju na kvalitet hrane nego na njenu bezbednost. Prodavci treba da paze na njih i da prodaju hranu do određenog roka u kom one imaju najbolji kvalitet, ali kod sledećih proizvoda slobodno možete da zanemarite brojeve koji pišu na pakovanja:

1) Suve testenine

2) Jaja

3) Meso

4) Sir

5) Mleko

6) Konzervirana hrana

7) Zamrznuto voće i povrće

8) Jogurt

9) Hleb

10) Kečap i senf

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    2. avgust 2021 | 14:42

    Aman je najgori sto se tice i mesa i mesni preradjevina, to je sve trulo i usmdjelo

  • nikolas

    2. avgust 2021 | 15:57

    PAR DANA PRED ISTEK ROKA PRODAJE SE I U SVAJCARSKOJ HRANA PO SNIZENIM CENAMA GDE KUPUJU PENZIONERI I SOCIJALCI KOJIH IMA U BOGATOJ SVAJCARSKOJ 700 HILJADA!! DOK STE MLADI I RADITE SVE MOZETE ALI KAD ODETE U PENZIJU ONDA STE SOCIJALAC AKO NEMATE USTEDJEVINU !!!

  • Roki

    2. avgust 2021 | 14:10

    Misle oni,jeli smo mi i gora *o*na,pa možemo i to.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>