• 1

Digitalno zlato: Kripto kartice su budućnost plaćanja, gigant već beleži milijardu dolara potrošnje

Povezivanje digitalne valute sa globalnom Visa mrežom ukazuje da bi kripto debitne i kreditne kartice mogle postati široko rasprostranjene u budućnosti

  • 1
mobilno plaćanje

Foto: Freepik

Vrednost kripto imovine koja se čuva u digitalnim novčanicama danas se procenjuje na stotine milijardi dolara, a za milione ljudi širom sveta, koji koriste kripto platforme, jedan od najjednostavnijih načina za trošenje kriptovaluta jeste putem Visa kartice.

Imajući u vidu da je više od milijardu američkih dolara potrošeno globalno na robu i usluge putem kripto Visa kreditnih kartica, u prvih šest meseci ove godine, jasno je da kriptovalute ulaze u novu eru.

S obzirom na sve veće interesovanje potrošača za digitalnim valutama, ali i biznisa da ponude proizvode sa takvom opcijom plaćanja, Visa nastoji da znatno olakša poslovanje matičnim kripto kompanijama.

Kako bi stvorila ekosistem koji omogućava korišćenje kriptovalute, kao bilo koje druge valute, ovaj div sarađuje sa 50 kripto platformi, čime olakšava konverziju i potrošnju digitalnih valuta kod 70 miliona trgovaca širom sveta.

Ti programi ne zahtevaju da biznisi, čak i oni najmanji, poput kafića ili prodavnica, direktno prihvataju kriptovalute na blagajni. Sa jednostavnim "tap and go" principom nema potrebe za upotrebom kriptografskih ključeva ili nabavkom specijalizovanih uređaja.

Povezivanje digitalne valute sa globalnom Visa mrežom ukazuje da bi kripto debitne i kreditne kartice mogle postati  široko rasprostranjene u budućnosti.

Šta možete raditi sa kriptovalutama?

 

Popularna svetska kripto menjačnica FTX, koja nastoji da kriptovalutu učini praktičnijom za potrošačku i poslovnu potrošnju, dodata je u Visa Fintech Fast Track program. Osim nje, kompanija među kripto partnerima ima i poznate platforme kao što su Circle, BlockFi i Coinbase.

Šta to znači za potrošače i trgovce?

Na primer, ako želite da kupite bitkoin na berzi, kao što je FTX, jedan od najjednostavnijih načina za to je putem Visa kartice. Visa, zapravo, služi kao "rampa" za unos sredstava u kripto razmenu.

Frižider

Foto: Shutterstock

Ukoliko vrednost vašeg bitkoina poraste, a vi želite da unovčite deo svoje investicije kako biste platili, recimo, novi frižider, uz FTX Visa karticu možete jednostavno potrošiti svoj bitkoin - kod bilo kog od 70 miliona trgovaca širom sveta koji prihvataju Visa kartice.

Sve konverzije se dešavaju odmah, bilo da se transakcija odvija na licu mesta u prodavnici ili na mreži; plaćanje je jednostavno, kao i bilo kojom drugom Visa karticom. Dodatno, prodavnica u kojoj ste kupili novi frižider ne mora ništa da menja u pogledu načina na koji prihvata plaćanja.

Plaćanje se odvija u željenoj valuti, baš kao i svaka druga transakcija. Visa, takođe, predviđa trend da kompanije koje "rade na daljinu" plaćaju svoje zaposlene u stejblkoinima (digitalnoj valuti koja je podržana tradicionalnomvalutom) poput USDC-a.

kartica, novac, plaćanje

Foto: Freepik

Uloga kompanije Visa je da pomogne zaposlenima koji su na ovaj način plaćeni, da dobiju mogućnost šire upotrebe stejblkoina. Kroz program kripto-linkovanih kartica, stejblkoin možete koristiti za kupovinu namirnica ili za plaćanje porodične večere u nekom restoranu, a da ne morate slati svoju zaradu na tradicionalni bankovni račun.

Kako se osvajaju kripto nagrade?

 

Visa je omogućila mrežu za nekoliko kripto debitnih kartica, kao i za neke nove kreditne kartice koje služe za kripto nagrade. Potrošači žele da uvek imaju izbor, pa i kada su u pitanju lojalnost i nagrade.

Tako programi poput BlockFi Rewards, korisnicima ovih kreditnih kartica omogućavaju da potroše fiat valute i zarade kripto nagrade na sličan način, a druge kartice nude programe nagrađivanja za avionske karte ili rezervaciju hotela.

Povezujući kripto ekonomiju i jednostavnost korišćenja standardne Visa kartice, ovi programi imaju potencijal da pridobiju dugoročnu lojalnost kupaca i među kripto entuzijastima, ali i među novim korisnicima.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Urke

    5. avgust 2021 | 12:03

    Ala ekipa pronalazi načine da zarađuje na provizijama.Kako baš sve u vezi sa bankarstvom ima svoj izvor u Americi?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>