• 35

Naplatili joj 46 flašica džina umesto dve: Čitaoci nam šalju neverovatne slike računa iz kafića

Dve flaše su fiskalizovali kao 46 manjih, međutim, cenu koju ugostitelji odrede možete da prihvatite ili ne pre ulaska u kafić jer se one formiraju na slobodnom tržištu

  • 35
džin tonik zlatibor račun

Foto: Čitalac Telegrafa, Pixabay

Posle situacije iz Jagodine u kojoj se našla jedna naša sugrađanka kada je umesto jednog platila dva pića jer je bila neoprezna, a ugostitelj iskoristio trenutak, fotografije računa koje nam šalju čitaoci su, kako i samo navode, čist bezobrazluk.

Naši sugrađani negoduju što im se naplaćuje posebno hleb koji nisu naručili, a koji redovno donose na sto, ili kriške voća koje idu kao ukras na piće. Jedan nam kaže da mu nije jasno zašto je različita cena mineralne vode, i da ne shvata zašto bi posebno plaćao mehuriće.

Mnogi primeri ukazuju da se "greške" dešavaju u marketima gde se ponekad kuca duplo piće, ili roba koju nemaju u korpi. 

Uvek u kafiću bi trebalo da dobijete fiskalni račun, i iako je to obaveza svih koji pružaju uslugu, mnogi se o to pravilo oglušuju pa morate da ih podsećate. Osim toga, važno je i ono što piše na istom. Verujemo, ni sami ne gledate ponaosob baš svaku stavku, ali neobična ili ona višak ne bi trebalo da promakne.

Pojedini vlasnici kafića ponekad se dovijaju na razne načine kako da se dodatno ugrade u cenu koja će ići na džep mušterija. Tako nam se jedna čitateljka požalila da je platila dva pića umesto jednog u Jagodini, što je kasnije shvatila. Gosta tog kafića iznervirala je i činjenica da je to dodatno piće zapravo sastojak naručenog, ali ga računaju posebno. O čemu možete čitati u našem posebnom tekstu.

Drugi sličan slučaj dolazi sa Zlatibora. Naša čitateljka N. V. je kako nam priča, praktično morala da moli za fiskalni račun, a onda joj je isti preseo - sudeći po njemu, popila je više od 40 flašica alkohola.

- Dve flaše džina koje smo naručile, a nakon više puta insistiranja i "ubeđivanja" sa konobarom da nam se donese fiskalni račun, su fiskalizovali kao da smo popili 46 džinova. Naglasiću da je druga flaša ostala gotovo puna, a da je konobar istu uklonio, jer, što ne bi još jednom naplatio ono što je naplaćeno kao Svetog Petra kajgana - kaže nam N.V.

Ona podseća i da je cena dotičnog pića u supermarketu 1. 300 dinara. Pretpostavaka je da konobar jednostavno koristio drugačiju šifru za artikal. 

Cene na Zlatiboru jesu visoke, naročito u sezoni, ali ovo je, kako nam navodi ona, bespotrebno ponašanje.

Kako nam kaže jedan konobar iz Beograda, ne može da se naplaćuje posebno stavka na računu za sastojak pića.

džin tonik zlatibor račun

Foto: Čitalac Telegrafa

- Zamislite da tako naplaćujemo posebno mleko, kafu, led ili sl za svaku kafu. Račun bi bio besmislen. Ukoliko gošća kafića nije tražila dodatno piće, njemu mesto nije na tom računu - izričit je on.

Kako navodi, i njegova iskustva govore da vlasnici kafića na ovaj način "reklamiraju" niže cene od onih stvarnih i da gost u prvi mah ne pravi razliku, čime se dovodi u zabludu.

Podsetimo, kako smo više puta pisali, ovo slobodno tržište, vlasnici mogu da odrede cenu koju žele, a svaki potrošač, s druge strane, ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cenovnik i sam odluči da li mu je prihvatljivo tu da sedne i popije piće.

Cene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, a činjenica je da ih pomeraju sezonski. Dodatno, cene u klubovima su uvek veće od onih u kafićima, tako je svuda u svetu, time se ne kriši nijedan zakon.

U mnogim beogradskim kafićima ugostitelji imaju jednu cenu pića koja važi dok na primer, ne počne muzika uživo (obično do 20h), a onda koriste novi, skuplji tarifnik. Uglavnom, razlika bude oko 100 dinara po računu za dva piva, na primer.

 Naravno, niko od njih ne bi smeo da vam naplati nešto što niste popili.

Da li ste primetili slične situacije? Pišite nam u komentarima i na mejl biznis@telegraf.rs

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zica

    Nije joj naplatio 46 flasice nego 46 doza dzina. Lokali koji nemaju flasu kao artikl kucaju na dozu, jedna flasa ima 23 doze pa samim tim ih tako i naplacuju. To sto se doticni lokal nenormalno dobro ogradio i niskobudzetan dzin naplacuje 400 kinti po dozi je druga stvar, poenta je da je su regularno naplatili pice. Jos nesto.. Zasto je konobar pokupio flasu koja je placena? Imate li usta?

    11
    0

    Podelite komentar

  • Logika

    Ahahah. Sele ribe u lokal, poručile dve flaše pića i pošto se nije našao neki sponzor da im plati račun one su smislie da treba da ih košta kao da su kupile u prodavnici. Kad se piće prodaje u kafiću na flašu onda tako piše u cenovniku (obično za vina i viski) a ostalo se naplaćuje po dozi (0.03l). Flašu koja im je ostala načeta su mogle kući da nose, neću ja da razmišljam da li su pijane cugale iz iste ili sipale u čaše.

    7
    1

    Podelite komentar

  • Max

    Ja i dalje ne kontam zasto ljudi idu na Zlatibor.

    7
    4

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke