• 55
 ≫ 

Ovako izgleda trošak bračnog para s dvoje dece na moru: Od Beograda do Sartija automobilom

 ≫ 

Jedna naša sugrađanka je prethodnih 12 dana provela na Sartiju, najpopularnijem i najposećenijem turističkom mestu na poluostrvu Sitonija (Halkidiki), te nam je prenela svoje iskustvo

  • 55
more, putovanje, put, letovanje

Foto: Freepik

Ove godine je situacija povoljna što se tiče putovanja i, generalno, kretanja, pa se veliki broj naših građana uputio ka raznim letnjim destinacijama.

Naravno, Grčka ostaje tradicionalno popularna: Srbi već dobro poznaju tamošnje meštane, idu na proverena mesta, vole grčku kulturu, hranu, more, smeštaj, a odgovaraju im i cene.

Jedna naša sugrađanka je prethodnih 12 dana provela na Sartiju, najpopularnijem i najposećenijem turističkom mestu na poluostrvu Sitonija (Halkidiki), te nam je prenela svoje iskustvo. Kakve su cene? Kako je protekao put? Na odmor je išla sa suprugom i dvoje male dece.

- Najpre moram reći da je put protekao savršeno, posebno u odlasku. Sada u povratku, malo smo stajali na granici, ali ništa strašno. Jedva smo čekali more ove godine, budući da prošle nismo išli. Neki startni trošak koji smo imali vezan za putovanje, a naravno mimo priprema, jeste putarina do Severne Makedonije koja nas je iz Beograda koštala oko 1.500 dinara. Tamo su, potom, putarine besplatne za građane Srbije - priča nam M. J. (35), na samom početku, i dodaje da su ih putarine na potezu do Halkidikija (odvajanje za taj pravac) koštale oko 4, 5 evra.

Podsećamo, od 1. jula 2021. ukinut je i roming sa Grčkom, tj. pozivi i SMS poruke se naplaćuju po znatno nižim cenama, a one zavise od mobilnog operatera. Ta činjenica je svakako dodatno podstakla naše građane da se odluče za Grčku, kao letnju destinaciju, i ove sezone.

putovanje, letovanje

Foto: Pixabay

Napominjemo i da su svi srpski građani oslobođeni plaćanja putarina u Severnoj Makedoniji, do 15. avgusta. Dakle, još oko nedelju dana važi ovo norma.

- Kada govorimo o samom putu, odnosno prevoženju do mora, hajde da krenemo nekim redom. Mimo putarina, tu je i bitna stavka: gorivo. U Severnoj Makedoniji smo, recimo, za 50 evra sipali 52 litre dizela - dodaje naša sagovornica.

Kaže i da samo trošenje goriva na putovanju zavisi od navika i potreba.

- Gde god da idete, pa čak i kada se svakodnevno krećete po svom rodnom gradu, gorivo se neminovno troši i važna je stavka u kućnom budžetu. Tako je i kada odete na letovanje. Neko voli pasivan odmor, neko je stalno u pokretu, obilazi razna mesta, zatim tu je i faktor potrošnje samog auta, tako da je teško naći tačnu računicu. Ali, recimo da smo mi u te svrhe izdvojili do 200 evra - navodi M. J. iz Beograda.

more, putovanje, put, letovanje

Grčka / Foto: Freepik

Kakve su cene na Sitoniji?

 

Poznata po magičnoj prirodi, prelepim plažama i komfornim, uređenim apartmanima, Sitonija je za mnoge najlepši prst Halkidikija, a to, ipak, ima svoju cenu.

- Jeste malo skuplja nego prvi prst, ili recimo Tasos, taj kopneni deo koji nam je najbliži, ali smo svesno birali takav aranžman. Smatram da je Grčka uvek dobra opcija za letovanje i zato što svaka porodica može pronaći idealno mesto i adekvatne cene za sebe i svoj budžet. S druge strane, cene su svakako uvek najviše u jeku sezone, a to je sada - priča nam M. J. i dodaje:

"Cene su u avgustu nešto jače nego u julu, i tačno se oseća veća gužva kako je počeo ovaj mesec. Ipak je on najpopularniji. Mi smo zahvatili poslednje dane jula i prve dane avgusta, a izabrali smo apartman koji je u prvom redu do mora i zaista smo imali divan pogled sa terase na vodu i uličice oko zgrade", dodaje naša sugrađanka.

Ističe da su 10 noćenja platili 700 evra. 

- To je opcija sa tri kreveta, jer imamo dete od 5 godina, i bebicu od 15 meseci koja je spavala u prenosivom krevecu. Smatram da to nije mnogo, jer i na domaćim planinama dan u apartmanu platite najmanje 25-30 evra, posebno u ovim danima, a često i više - priča nam ova mlada mama i navodi dalje:

"Osim toga, svesno smo birali skuplju opciju, odnosno apartman nadomak plaže, jer nam je tako lakše s malom decom. Brzo se vratimo u sobu kada je najjače sunce i sve nam je dostupno. Kao i većina naših građana, odvajali smo novac baš za putovanje u proteklom periodu, i mislim da je onda sam odlazak na more manje stresan, u smislu finansija, jer ga planirate."

Grčka, putovanje, letovanje, plaža

Kakva su vaša iskustva s letovanja? / Foto: Shutterstock

Usluga na nivou

 

- Apartmanom smo bili zadovoljni. Ima terasu, sve što treba jednom prosečnom gostu. Naravno, opremljenu kuhinju, kupatilo, na pet dana menjaju peškire i posteljinu, a čiste prostor na dva do tri dana. Takođe, lep je nameštaj. Gazdaricu moram posebno da pohvalim, jer je vrlo ljubazna i operativna. Pored apartmana drži i svoju piceriju, i prvi dan kada smo došli častila nas je ručkom, što je zaista lep gest - dodaje M. J.

Kako kaže, budući da su kod nje uzimali i ležaljke svaki dan, dešavalo se da ih povremeno časti i voćnom salatom. Praksa je i ove godine ostala ista.

- Ležaljke posebno plaćate samo na fensi, atraktivnim plažama, recimo ako su u sklopu kafića, inače su besplatne kao i suncobran. Svakako je uslov da poručite piće, što je skroz u redu. Kafe, piva i sokovi su na plaži 3,5 evra, a gazirani napici su evro jeftiniji. Šejkovi su do 5 evra, a kokteli oko 6, 7 evra... Naravno, i cene zavise od mesta do mesta, ali to je prosek. Uz pivo uvek daju čips, a uz kafu malu flaširanu vodu - priča nam čitateljka.

Iako je prednost apartmana to što možete da spremate hranu kod kuće i da tako "ekonomišete" kada ste na letovanju, prirodno je da ćete često jesti i napolju.

Čuveni giros ne može da promakne nijednom turisti, a koliko košta na Sartiju?

- Oni u pitama, kako ih već zovu, koštaju oko 3 evra, kao i prethodnih godina. Porcije na tanjiru su sa više mesa, i one su oko šest evra. Cene u restoranima, generalno, variraju. Za musaku i ostala grčka jela treba da izdvojite oko 7 do 9 evra, dok su paste između 7 i 8 evra, mada se mogu naći i po nešto nižoj ceni. Recimo, jedno veče smo uzeli veliku picu, za nas troje, i to smo platili 14 evra - kaže nam M. J. i dodaje:

"Moram reći da su zaista ljubazni, trude se. Praktikuju da vas časte kolačem posle jela u restoranu. Već je poznato da mnogi lokali imaju jelovnike na srpskom jeziku".

giros

Giros / Foto: Pixabay

Koka-Kola i pecivo u malo višem rangu

 

- Takođe bih naglasila korektnu cenu flaširane vode u restoranu, koja iznosi 1 evro, što je u redu, s obzirom na to da se ovde ne pije voda iz česme. Morski plodovi su nešto skuplji, ali u rangu do 10, 11 evra po porciji; krofne na plaži su dva evra, kuvani kukuruz evro i po... Kugla sladoleda je od 1,2 do 1,4 evra, ali bude baš poveća. Imaju i manje koje koštaju 0,8 evra. Parče pice na ulici je evro i po, a i cene u prodavnicama su korektne - dodaje M. J.

Ovo su neke od cena za piće: pakovanje od 6 flaša vode (1,5 l) je 1,7 evra, mada se može naći i za 1,1 evro; sok od 100% ananasa ili pomorandže je 1,2 evra; Koka-Kola je malo skuplja - litar i po košta 1,6 evra; mleko od litar košta 1,2 evra, a jogurt iste količine je dva evra.

- S druge strane, velika kantica njihovog gustog jogurta je oko 3 evra, tako da se to isplati. Voće i povrće nije mnogo skupo, zavisi šta kupujete, ali cene jesu jače nego u Srbiji. Običan, beli hleb u pekari je evro, i tu moram da napomenem da im pecivo jeste malo skuplje za naše standarde - zaključuje naša sagovornica.

Ako ste ove godine bili na letovanju u Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji, kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima ili na biznis@telegraf.rs

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    8. avgust 2021 | 14:03

    Pricajte malo o trosku koji doceka porodicu kada se vrati sa mora... potrosi se stek, oni retki koji imaju stek, ko nema trosi platu... a posle pasu travu 20 dana do iduce. Nasa surova stvarnost... Zato vec neko vreme more gledamo jedino preko tv-a...

  • MilosBJ

    8. avgust 2021 | 17:15

    Moj trosak ove godine: Smestaj u Stavrosu, 15x45 = 675e, Gorivo i putarine oko 180e ( Iz Bg-a ) Za 15 tj 16.dana smo potrosili 820e , dvoje odraslih I dvoje dece ( uzrasta 6 i 3 godine ) tj po danu 50e. Nikakvo bahanalisanje niti bilo sta, ovo pisem jer mi ne ulazi u glavu sto je neko napisao da je 20-25e dnevno trosio i imao za sve. Odes na plazu ujutru i dam odmah za tri pica 10e i imas lezaljke, kupis krofnu deci ili sladoled to je jos 4-5e, za rucak uzmes 4 girosa =11e I samo ove tri stvari su 25e. Uvek smo doruckovali u sobi dosta puta i vecerali i 50e nam je bio prosek.. Uzmes kukuruz, uvece prosetas pa voznja il dve u Luna parku i to mu dodje na to. Cisto da znate sta i kako ako je neko u nedoumici jer ljudi svasta pisu. Pozdrav

  • B

    8. avgust 2021 | 14:05

    Blago vama, a ja nemam ni do Lesca, prosvetni penziomer

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>