• 40

Pitali smo poslodavce koliki je prag za minimalac: Otkrili su nam da li će on povući i ostale zarade

, Telegraf Biznis

"Jasno tražeći da se razume položaj poslodavaca u Srbiji, koji je ove godine izuzetno specifičan, posle kovid krize koja traje skoro godinu i po dana", rekli su za Telegraf Biznis iz Unije poslodavaca Srbije

 • 40
Novac, restoran, građevina

Foto: Shutterstock

Da će ove godine biti pregovora o novoj povišici minimalne zarade u Srbiji, bilo je jasno još kada su se delile čestitke za Novu godinu. Tada su sindikati obećali da će se tokom ovih meseci boriti da se i ove, 2021. godine, minimalac poveća.

Pregovori o minimalnoj zaradi za 2022. godinu u Socijalno-ekonomskom savetu između sindikata, poslodavaca i države počeće sredinom ovog meseca, kako bi se do 15. septembra utvrdio konačan iznos. U slučaju da se dogovor ne postigne, visinu minimalne zarade će, kao što je bio slučaj prošle godine, utvrditi Vlada.

Trenutno, kao i ranije, raskol je oko nekoliko hiljada dinara. U ovom slučaju 5.000.

Predlog države je da bi minimalna zarada u 2022. trebalo da bude veća od 35.000 dinara,  čime će zakonom garantovani minimalni iznos plate u Srbiji biti veći od 300 evra.

Stav sindikata pak ostaje isti - da ta suma mora da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe, jer sam sadržaj te korpe ne može da omogući egzistenciju tročlane porodice.

Veliki deo poslodavaca, s druge strane smatra da ima osnova za povećanje minimalne cene rada, uz umanjenje poreza i doprinosa na zarade.

A mi smo ih pitali koji je to prag iznad kog praga poslodavci u Srbiji ne bi išli?

- U ovom trenutku, dok još nisu počeli pregovori, mislimo da ne bi bilo korektno iznositi konkretne brojke. To je nešto o čemu se mora pregovarati i što treba da bude predmet ozbiljnih razgovora sve tri strane, poslodavaca, države i sindikata. I mi ćemo ozbiljno i tome pristupiti, spremni da razumemo argumente koje iznose predstavnici sindikata, ali i jasno tražeći da se razume položaj poslodavaca u Srbiji, koji je ove godine izuzetno specifičan, posle kovid krize koja traje skoro godinu i po dana - rekli su za Telegraf Biznis iz Unije poslodavaca Srbije.

Prema istraživanju te Unije, 63 procenata poslodavaca smatra da je povećanje minimalca neophodno, što je četiri puta veća podrška povećanju nego 2020. u vreme najjače kovid krize.

Ta podrška, navode nam, značajno je veća i od onih koje su ideji da se minimalac poveća poslodavci davala pre kovida, 2018. i 2019. godine.

Poslodavci su ukazali na nužne uslove koje treba ispuniti da bi rast zarada bio održiv, dugoročan i za preduzeća prihvatljiv, a tiču se finansijskog rasterećenja privrede. Čak 85 odsto anketiranih poslovadaca na vrhu liste zahteva stavilo je umanjenje poreza i doprinosa na zarade.

 

Nema dileme da će skočiti i ostale plate

Povećanje neoporezivog dela zarade podržava 55 odsto anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44 odsto preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća.

Po nepisanom pravilu, praksa je pokazala da je neminovno da minimalac povuče i ostale zarade, da li će biti tako i ove godine?

- Bez ikakve dileme, rast miminalne cene rada, odnosno minimalnih zarada, odražava se i na ostale, veće plate. Neće to biti srazmeran rast u svim platnim razredima, ali hoće napraviti pritisak na povećanje zarada koje su iznad minimalne. I zbog toga je razumljivo da je preduzećima minimalna cena rada bitna, jer se odnosi na mnogo veći deo platnog fonda nego što ga čine minimalne zarade - rekli su za naš portal.

UPS je navela da će kako bi se omogućio održivi rast minimalne zarade predložiti povećanje neoporezivog iznosa odnosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade.

Na listi predloga biće i smanjenja: poreza i doprinosa za sve zaposlene, administrativnih procedura i troškova, kao i poreske olakšice za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

U skladu sa stavom poslodavaca iskazanim u ovoj anketi, Unija poslodavaca će pristupiti pregovorima o minimalnoj ceni rada, koji počinju 15. avgusta, a sa obavezom da cena minimalca za iduću godinu bude utvrđena najkasnije do 15. septembra.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Neva

  9. avgust 2021 | 15:29

  Poslodavac koji ne može da isplati 40.000 minimalac treba da zatvori firmu

  50
  8

  Podelite komentar

 • Čiča

  9. avgust 2021 | 14:41

  Ako bi moglo da im radnici rade za džabe. To bi bilo najbolje.

  48
  10

  Podelite komentar

 • Arsa

  9. avgust 2021 | 14:05

  Sta ima da pitate domace privatnike poslodavce? Oni tretiraju radnike kao robove.

  43
  15

  Podelite komentar