• 14

Petočlana porodica, a nedeljni trošak za hranu 59 evra: Kako? Ova mama koristi trik koji može svako

U Britaniji postoje "žute nalepnice", a kod nas? Evo kako možete da uštedite i u Srbiji, kupujući u domaćim supermarketima...

  • 14
radnja, supermarket Foto: Freepik

U današnje vreme je ozbiljan izazov raspolagati mesečnim budžetom, a pritom napuniti frižider. I to je problem koji je sve učestaliji i u svetu: na Zapadu svaki 10. stanovnik nema dovoljno hrane.

Korona kriza je dodatno uticala na rasplamsavanje finansijskih problema, pa ljudi sve češće pribegavaju štednji i u prodavnicama biraju proizvode na akciji ili se služe raznim "šoping taktikama".

Jednu od njih ima i policajka iz Velike Britanije, Lindzi Bebington-Kolborn.

Ona uspeva da nedeljno kupi dovoljno hrane za petoro, sa samo 50 funti (58,8 evra), vodeći se "žutim nalepnicama" (yellow sticker bargains) koje se nalaze na određenim proizvodima u supermarketima.

Aldi, Asda, Sainsbury's i Tesco ih koriste, a reč je o oznakama sa sniženim cenama. Nove cene se stavljaju na artikle pred istek roka upotrebe, što je u poslednje vreme česta praksa i kod nas. Ali, takođe se stavljaju na proizvode ako je pakovanje oštećeno, ili ako je predviđeno da čitava jedna serija bude na popustu.

Npr, to je slučaj sa čokoladama uoči Božića.

U postu ispod možete videti primer jedne takve žute nalepnice:

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Thrifty Clair (@thrifty_clair)

Na primer, ako nekom proizvodu rok upotrebe ističe za otprilike 3 ili 5 dana, obično bude snižen 30%, što može biti značajno posebno ako govorimo o jogurtu, keksu, porodičnom sladoledu - artiklima koji se mogu pojesti u kratkom roku.

Takve vrste akcija su specijalno značajne za višečlane porodice, koje na dnevnom nivou, recimo, piju 2-3 litre jogurta ili koriste dosta mesa u ishrani.

Ova majka (47) iz Britanije, koja živi sa suprugom i troje dece, upravo zahvaljujući "žutim nalepnicama" s redukovanim cenama - uspeva da napuni frižider "kraljevski", kako navodi WalesOnline, a da pritom njen novčanik ne trpi mnogo.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Lesley Kewin (@themrsdanvers)

Na taj način kupuje sve: od svinjskog i jagnjećeg mesa koje plati jednu umesto 5 funti, do piletine i ribe koja bude snižena sa 6 na 3,5 funti. Prema njenoj računici, imajući u vidu 5 članova porodice, ona nedeljno "po glavi" izdvoji svega 10 funti za hranu.

Prednost je što radnje spuštaju cene za maltene sve artikle, ne samo za osnovne namirnice: dakle, ne budu sniženi samo hleb, meso ili mlečni proizvodi, već i slatkiši, prašak, kozmetika.

Na postu ispod možete videti šta je sve kupljeno u Aldiju, krajem jula, za samo 2,8 funti, upravo na račun "žutih nalepnica", odnosno drastično sniženih cena usled isteka roka prehrambenih proizvoda.

Proizvodi uglavnom budu sniženi do 75 odsto, tako da - ako imate dovoljno mesta u zamrzivaču - to je dobra prilika da se obezbedite zalihama na vreme.

Da li se služite sličnim trikovima i kako vi štedite u kupovini hrane?

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    20. avgust 2021 | 11:57

    To nije trik, to se zove prezivljavanje.

  • tea

    20. avgust 2021 | 11:51

    i kod nas kupujes na akciji pa potrosis vise.

  • Srkimaja

    20. avgust 2021 | 12:46

    Znaci dnenvno 1000 dinara sto je minimum minimuma , a gde je nesto slatko ,voce ... a meni plata 40 000 , pa ti zivi prijatelju.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>