• 0

Da li kupujete onlajn i šta najviše? Čak 91 odsto građana ove zemlje šopinguje tim putem

Promene nameću nove trendove kako u pogledu namene prodajnih prostora, tako i same mode

  • 0
Plaža, laptop, poslovna žena

Foto: Shutterstock

Lani je u Evropskoj uniji 89 posto ljudi, uzrasta od 16 do 74 godine, koristilo internet, a među njima je bilo 72% onih koji su za privatne potrebe kupovali onlajn - proizvode ili usluge.

Tako je onlajn kupovina u EU, pokazuju podaci Eurostata, porasla četiri postotna poena u odnosu na 2019. godinu, što je i očekivano, s obzirom na to da je pandemija značajno promenila navike i preferencije kupaca.

Prema izveštaju, kupovinu preko interneta najviše praktikuju građani Holandije (91%), Nemačke (87%), Švedske (86%) i Irske (81%), prenosi Seebiz.

Na drugoj strani spektra su Bugarska (42%) i Rumunija (45%), sa relativno malim udelom, a e-trgovinu nisu "prigrlili" ni Italijani: samo 49 posto onih koji imaju internet - koriste ga u te svrhe.

Hrvatska spada među tri zemlje, uz Rumuniju i Češku, koje su tokom 2020. zabeležile najveći rast kupovine preko mreže: povećana je za 12 postotnih bodova i dosegla je 69 posto korisnika interneta.

Tim putem se najviše kupuju odeća, obuća i dodaci, u 64 posto slučajeva, a među onima koji se mogu pohvaliti najvećim rastom jeste sajt Factcool. Potom slede usluge striminga, odnosno preuzimanja filmova i serija (32%), zatim dostava iz restorana (29%), kupovina nameštaja, opreme za kuću i dvorište (28%).

Iza su onlajn poručivanje kozmetike i wellness proizvoda (27%), knjiga, magazina i novina (27%), kompjutera i mobilnih telefona (26%), kao i skidanje muzike (26%).

Sa završetkom pandemije, očekuje se da će se vratiti i izražena navika kupovine u fizičkim objektima, ali to neće zaustaviti trend povećanja onlajn šopinga. Analitička firma "GlobalData" predviđa da će se više od 40 posto mode i obuće i dalje kupovati putem interneta, u poređenju sa manje od 30 posto - zabeleženih pre pandemije.

To nameće i nove trendove kako u pogledu namene prodajnih prostora, tako i same mode.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>