• 3
 ≫ 

Paprene cene na pijaci iz komšiluka: Beli luk 1.500, grožđe 800 dinara. Stranci kažu "nije skupo"

 ≫ 

Rovinj je od svoje pijace napravio pravu turističku atrakciju

  • 3
Pijaca u Rovinju Hrvatska, tezge voće, Croatia

Pijaca u Rovinju / Foto: Shutterstock

Podaci Ministarstva poljoprivrede Hrvatske kažu da su cene na pijaci, koja se ubraja u desetak najvećih turističkih atrakcija Rovinja, barem dvostruko više nego na pijacama u unutrašnjosti zemlje.

Kilogram grožđa u Rovinju košta između 50 i 55 kuna (6,6 do 7,3 evra ili oko 800 dinara), kajsija i breskva su oko 40 kuna (600 dinara), a beli luk je čak 100 kuna ili otprilike 1.500 dinara.

Prodavci s kojima je razgovarao Glas Istre kažu da su svesni reputacije rovinjske pijace, tzv. tržnice, ali napominju da strancima takve cene nisu previsoke, prenosi Seebiz. Ipak, u razmaku od samo pet-šest metara mogu se čuti različita mišljenja o prometu ove turističke sezone.

Dok jedni smatraju da prodaja ide veoma dobro, drugi su duboko razočarani.

- Iskreno ću reći da nikad nije bilo bolje. Stvarno nam dobro ide ove sezone i prodamo gotovo svo voće koje imamo. Stranci najviše kupuju lubenice, grožđe i smokve. To im se nekako najviše sviđa. Znam da će domaći reći da je cena toga što prodajemo previsoka, ali dok imamo kupce, ne vidim zašto bismo smanjivali cenu - priča jedan prodavac koji tvrdi da je većina voća i povrća koje prodaje domaćeg porekla.

Paprene cene na rovinjskoj pijaci, po svemu sudeći, rezultat su činjenice da je taj grad postao jedno od najprivlačnijih turističkih odredišta u zemlji, te su tako i cenovnici prilagođeni strancima s dubljim džepom.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, Rovinj je skuplji čak i od Dubrovnika, gde se breskve i kajsije nalaze po ceni od 30 kuna za kilogram. Ipak, rovinjskim gostima navedene cifre očito nisu prepreka, jer kako kažu, imaju priliku da kupe kvalitetnije voće i povrće nego u svojim državama.

lubenica

Foto:Pixabay

- Takvih lubenica nema u Nemačkoj, a retko se nađe i grožđe ukusno kao ovo što sam kupila u Rovinju. Povrće ne kupujemo jer smo smešteni u hotelu, pa ne kuvamo, a voće uzimamo za plažu da se malo osvežimo. Stvarno je ukusno i ne preterano skupo - kaže Michaela, koja je na štandu pored kupila i litar maslinovog ulja.

Upravo je maslinovo ulje verovatno najprodavaniji proizvod, kako na rovinjskoj pijaci, tako i na onoj u Poreču. Očito je, piše portal, da kvalitetno maslinovo ulje turistima znači mnogo više od voća i povrća.

Litar tog ulja košta oko 100 kuna ili 1.500 dinara na pijacama u Rovinju i Poreču.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    16. avgust 2021 | 10:01

    pa sa, njihovim. platama i meni nebi bilo skupo... ovo je skupo i hrvatima i svima sa Balkana....

  • A. P

    16. avgust 2021 | 10:04

    Jurnjava plata i penzija sa cenama zivotnih namirnica..Gde je cilj.

  • Stojko

    16. avgust 2021 | 10:56

    Steta, a ja bas nisam planirao da idem u Rovinj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>