• 1

Da li trošite više nego prošle godine? I kasica prasica je, izgleda, uzela odmor

Mnogi Amerikanci planiraju da troše pojačano u narednim nedeljama

  • 1
Kasica prasica, plaža, odmor, more, štednja

Foto: Shutterstock

Kako se privreda oporavlja i tržište dostiže nove vrhunce, većina ljudi je spremna da se nosi sa tim. Bili to večera napolju, putovanja ili nešto treće - Amerikanci sada mesečno troše, u proseku, 765 dolara više nego 2020. godine, kada je veći deo zemlje bio zatvoren zbog pandemije.

Taj podatak je dobijen na osnovu indeksa MassMutual Consumer Spending & Saving.

Kako se navodi, posebno mladi sada nastoje da "nadoknade izgubljeno vreme", a to su milenijalci i generacija Z. Oni kažu da "osećaju finansijski podsticaj" otkako je ekonomija u SAD počela da se otvara.

Objekti raznih namena uglavnom rade, više je društvenih okupljanja, pa se i više troši, a manje štedi: pripadnici ovih generacija mesečno potroše 1.016 dolara više nego što su to činili tokom leta 2020.

MassMutual je anketirao 1.000 odraslih Amerikanaca, u periodu od 21. do 28. jula. Sertifikovani finansijski stručnjak za planiranje budžeta, Paul LaPiana, kaže kako se "mlađima izgleda žuri da ponovo žive svoj život umesto da donose disciplinovanije, dugoročnije odluke".

Mnogi Amerikanci planiraju da potroše još više u narednim nedeljama, kako se škole i kancelarije ponovo otvaraju. Na pojačanu potrošnju sada utiče i potreba da obnove odeću za posao/školu, a takođe im treba dodatni novac za prevoz - na toj stavci su značajno štedeli u proteklom periodu.

Otprilike jedna trećina kancelarijskih radnika zabrinuta je da će im povratak "klasičnim" radnim obavezama naneti finansijski udarac. Roditelji takođe vide povećanje troškova, štaviše, očekuje se da će prodaja u Sjedinjenim Državama porasti 6,7% u odnosu na 2019. i 5,5% u odnosu na 2020.

Kako potrošnja raste, tako štednja opada. Skoro polovina, ili 48% Amerikanaca, reklo je da su uštedeli manje od 500 dolara u poslednja tri meseca, u poređenju sa samo 36% koji su to isto rekli u aprilu.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    18. avgust 2021 | 12:36

    pa moras kad sve poskupljuje i odrices se mnogih stvsri.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>