• 2
 ≫ 

Srbijom hara nova prevara, lažna uplatnica od 4.000 dinara: Ako imate firmu, budite oprezni

 ≫ 

Preduzetnike, naročito početnike lako "navuku" prevaranti koristeći šablone ili uplatnice koje podsećaju na one obavezne

  • 2
Preduzeće kancelarija uplatnica porez Foto: Shutterstock, Printskrin/FB/Ja, Preduzetnik Grupa

Tehnologija napreduje iz dana u dan, ostavljamo svoje lične podatke maltene "svuda", redovno koristimo internet i ostale alate kako bismo obavljali uobičajene aktivnosti - ali sve to dolazi sa nekim rizikom, nekom cenom.

Prevare, pritom, haraju non-stop: bilo da je reč o onlajn svetu ili klasičnim, fizičkim uplatnicama. Preduzetnici su takođe često na meti.  

Agencija za privredne registre nedavno je upozorila privredne subjekte da ne nasedaju i ne uplaćaju ništa na osnovu dopisa koji su dobijali a koji su umeli da zbune.

Takvim dopisima, dodaje se, privredni subjekti se dovode u zabludu. Slično se dogodilo i ranije. Tada su se pozivali preduzetnici i direktori privrednih društava da obrate pažnju na prevaru i da nikako ne uplaćuju 4.500 dinara koliko je iznosila navodna naknada za upis u registar.

Treba biti pažljiv i kod drugačije vrste ponude, jer pojedine firme posluju tako na ivici zakona, pa na prvi mah nije reč o prevari, jer nude i razne programe za unapređenje poslovanja.

Nedavno je jedna korisnica Fejsbuka, u okviru grupe "Ja, Preduzetnik Grupa", objavila lažnu uplatnicu koju je dobila.

uplatnica - prevara Foto: Printskrin/FB/Ja, Preduzetnik Grupa

"Stiglo mi je u petak pismo za moje novoosnovano preduzeće, sa uplatnicom iz neke Poslovne baze Srbije, da se uplati 4.000 dinara. E sad, pitanje, da li to uplatiti ili ne? Da li je u pitanju neki porez za bud**e ili ne?", napisala je ona.

Mnogi su odgovorili na ovaj post, sa stavom da je reč o prevari.

"Ma kakvi, ništa ne uplaćujte"; "Baš tako, porez na bud**e. Zanemarite i ništa ne plaćajte"; "Zovite svog knjigovođu"; "Preeeevara" i "To stalno šalju. Pocepaj i baci u đubre", samo su neki od brojnih komentara.

Osim toga, javio se i jedan korisnik mreže koji je podelio printskrin svoje SMS prepiske, gde se vidi sledeći tekst: "Poštovani, izvršite uplatu danas po fakturi broj ***. IZNOS: I rata 4.900 dinara".

Takođe je naveden poziv na broj, žiro račun, primalac i svrha uplate. Kod dela "primalac" piše: Poslovni Imenik Srbije, a za svrhu stoji naznačeno: Marketing na portalima POSLOVNE STRANE.

Da li vam se dešavalo isto? Pišite nam svoja iskustva u komentarima.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    31. avgust 2021 | 22:33

    Ja ne plaćam ni ove prave a kamoli ove

  • panic

    31. avgust 2021 | 23:22

    pa to nije prevara to je legalno poslano samo verovatno ako ne uplatis neces biti sankcionisan pošto znaju da je nelegalno ko uplati dobrodoslo i to Država radi ne pojedinci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>