• 37
 ≫ 

Minimalac u Srbiji za narednu godinu iznosi 35.012 dinara

 ≫ 

Kako je pre neki dan rekao ministar finansija, rast minimalne zarade je glavni pokretač rasta prosečne plate u Srbiji

  • 37
Olivera Konatar

Foto: Instagram/oliverakonatar

Od naredne godine, minimalna mesečna cena rada u Srbiji iznosiće 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto, koje je Vlada Srbije predložila.

O minimalcu se pregovara već neko vreme unazad, a podsećamo da sindikati nisu odustajali od 39.000 dinara minimalne zarade, dok je država govorila kako je spremna da olakša i poslodavcima, ali i da ostaje pri predlogu da nova cifra bude 35.012 dinara. Danas oko 11 sati počela je Sednica Socijalno - ekonomskog saveta, na kojoj je glavna tema bila upravo utvrđivanje minimalca.

Zaključak je da nezadovoljnih na sednici danas nema, kažu ispred Unije poslodavaca Srbije (UPS). Za poslednje tri godine, navodi se, Unija je uspela da smanji doprinose za 2 odsto - to je rezultat posle višedecenijske borbe poslodovaca sa vladom.

Poslodavci, navodi se, insistiraju da se privreda ubuduće još više rastereti. Pre svega, traži se dobijanje kadrova prema potrebama. Takođe, moraju se rešiti birokratski izazovi, koji "koče" mnoge procedure, i Unija je na sednici rekla da je ta tema u fokusu.

Ideja je i da se preventivom deluje na nesuglasice.

market, kupovina, korpa

Foto: Freepik

- Poslodavcima smo ponudili i povećanje neoporezivnog dohotka, kao i umanjenje doprinosa, što je veoma važno kao i predlog o povećanju od 9,4 odsto za 2022. godinu - rekao je Siniša Mali.

Dodaje da će Srbija biti među tri zemlje u Evropi po stopi rasta, te da zaposlenost raste, a da je udeo javnog duga u BDP-u 55,5 odsto.

Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kažu da je danas definitivno završena priča oko minimalne zarade, ali da "nažalost Savez nije mogao da prihvati ovu cenu, jer je predlog bio da bude minimalna potrošačka korpa".

- Ipak, priznajem da je povećanje od 9,4% vrlo povoljno - rekao je predsednik SSSS, Ljubisav Orbović, i dodao da je minimalna zarada svakako opet nešto ispod 90% potrošačke korpe, što ih u ovom momentu ne zadovoljava. "Drugo pitanje koje nas brine jeste da se smanjuje deo doprinosa poslodavaca kada je u pitanju penzijsko i invalidsko osiguranje. Tih 0,5 odsto i smanjenje doprinosa na PIO je za nas neprihvatljivo", kaže.

Novčanik, evri

Foto: Shutterstock

Podsećamo, članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije 27 avgusta nisu uspeli da postignu dogovor kada je u pitanju povećanje minimalca za 2022. godinu. 

- Po projekcijama, 2023/24. potpuno ćemo pokriti minimalnu potrošačku korpu, a pritom nam je važno da ne ugrozimo poslovanja i otvaranje novih fabrika - rekao je ministar Siniša Mali, 30. avgusta.

Takođe je dodao, "rast minimalca nam je bitan jer je on glavni pokretač rasta prosečne plate, koja sada iznosi više od 65.000 dinara".

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    2. septembar 2021 | 13:30

    Minimalac manji od minimalne potrošačke korpe!! Čega se odreći od već minimalnog???? Logika???

  • Okinawa

    2. septembar 2021 | 13:23

    Lideri regiona ahahahhaha, sa ovom platom platiš račune i ostane ti 10000 na porodicu da jedes poparu, sramota od drzave

  • Vojvodjan

    2. septembar 2021 | 13:29

    Gori smo od afrike. To povecanje je pojedeno odavno. Skocilo gorivo, struja, gas, ulje, meso itd,a već se najavljuju nova poskupljenja. Tako da ste uvecali minimalac za 10.000 bilo bi malo... A sta ja znam, mi smo ekonomski tigar

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>