• 13
 ≫ 

Ogrev se uveliko traži: Kako se kreću cene i koja opcija je najisplativija?

 ≫ 

Krenula je masovnija prodaja peleta za ovu godinu, i svake sezone je sve više zainteresovanih građana za njega, dok drvo ostaje najpovoljnija varijanta

  • 13
Grejanje zima drva pelet gas

Foto: RINA, Shutterstock

Iako smo još uvek zvanično u letu, veći deo Srbije se uveliko priprema za hladnije dane i razmišlja o grejanjuUčestale opcije, mimo centralnog grejanja, jesu pelet, drva, gas, pri čemu poslednjih godina vlada sve veće interesovanje za potonji način grejanja.

Prema aktuelnim informacijama, za ovu godinu, pelet je najtraženiji, dok su drva najjeftinija. Cena grejanja na pelet za dom od nekih prosečnih 60 kvadrata iznosi od 50.000 do 60.000 dinara.

Stoga ne čudi što je ovaj vid grejanja tako popularan.

Pelet

 

Krenula je masovnija prodaja peleta za ovu godinu, i svake godine je sve više zainteresovanih građana za njega, međutim, cene su drastično skočile. Sada se kreću u vrednosti od 200 do 210 evra po toni. Mi uzimamo pelet iz naših fabrika, ali se iznenadimo svaki put kada dođe šleper, jer bude druga cena. Ranije su se cene leti i zimi razlikovale, a sada su izjednačene - kažu nam iz stovarišta Jakovljević.

Računica kaže da je u Srbiji najisplativije grejanje na drva. Svakako, najskuplja varijanta je grejanje koje se dobija putem električne energije. Ako se grejete na struju, možete uštedeti uz TA peć, dok oni koji imaju centralno - nemaju mnogo izbora, već cele godine plaćaju tu stavku uz račun za Infostan.

Budući da ta opcija uglavnom nije najisplativija, mada je dobro grejanje zagarantovano, vlasnici stanova se u poslednje vreme više odlučuju za nekretnine gde mogu sami da biraju na koji način će se grejati.

Pelet ili briket postaje sve traženiji jer je i jednostavniji za upotrebu, pakovanje i skladištenje, a nema ni dodatnog sečenja, slaganja ili čišćenja koje ugalj i drva zahtevaju.

Grejanje, novac, evri, radijator

Foto: Shutterstock

Drva

 

Ako se grejete na drva, za stan od 60-ak kvadrata potrebno je da izdvojite oko 38.000 dinara za grejnu sezonuU slučaju grejanja na struju, cifra ide na 130.000 dinara. Upravo zbog visoke cene, kako smo i pomenuli, centralno grejanje je sve manje popularno među stanovništvom.

Zanimljivo je da se u Srbiji čak 40 odsto domaćinstava greje pomoću čvrstog ogreva, a u stovarištima tvrde da su najtraženiji briketi i pelet, što su nam i potvrdili. Drva, iako za sada među najpovoljnijima, takođe će verovatno poskupeti.

Ipak, treba reći da grejanje umnogome zavisi od izolacije i stolarije u domu.

- Raspon cena se kreće od 40 do 50 evra, mada je izvesno da će tokom zimske sezone doći do određenog povećanja, što bi značilo da je cena ogreva za nijansu skuplja nego prošle godine. Sve je poskupelo, pa tako i drva. Što su tanja to su jeftinija, dok su istrugana i iscepana najskuplja. Ko želi naknadno da ih cepa, za to treba da izdvoji oko hiljadu dinara po metru - rekao je Veljko Milosavljević nedavno za Rinu.

Međutim, do naše redakcije stigle su i neke malo drugačije informacije. Čini se da drva još dugo neće biti zapostavljena, i to u samom centru prestonice. Naime, kako se gradi i sve više kuća, posebno na obodu Beograda, ljudi traže kamine kao dekor, ali i u korisne svrhe.

Kamin

Foto: Shutterstock

- Mi se bavimo isključivo prodajom bukve, naša drva nisu na metar, već su naređane cepanice, reč je o paletama, i to ljudima mnogo znači i olakšava. Zapravo, zato se pre svega i lakše odlučuju za drva. Cepanice su odmah spremne za loženje, uzimaju ih restorani, picerije, ali i Beograđani masovno. Ja sam bila skeptična u početku, pitala sam se "Kome u Beogradu da prodajem drva?", ali se ispostavilo da ih ponajviše traže baš u samom centru grada, na Vračaru, Crvenom krstu, Dedinju, na Bežanijskoj kosi - priča Jelena Grujić, iz domaće firme "Big Flame", za Telegraf Biznis.

Kaže i da se drva sada, generalno, teže nalaze u nabavci, te da su cene svuda skočile. Njihova cena je 13.500 za paletu, koja ima 1,8 kubnih metara. "Kupcima u prvi mah cena deluje visoka, ali ubrzo shvate da se palete isplate. Sve je više onih koji prave kuće sa kaminom, tako da u Beogradu definitivno vlada jagma za drvetom kao vrstom ogreva", dodaje naša sagovornica.

Gas

 

Ovogodišnja analiza troškova nalaže da je prosečna cena za grejanje na prirodni gas oko 3.525 dinara mesečno. Ovde se u obzir ponovo uzima nekretnina od 60-ak kvadrata. Na godišnjem planu, cena je oko 42.300 dinara.

Cena kućnog gasnog priključka je od 780 evra.

Treba reći da su globalne cene gasa poskupele, ali je najavljeno da se kod nas cene za sada neće menjati. Da bi domaćinstvo koristilo prirodni gas potrebno je da se priključi na distributivni sistem prirodnog gasa, a nakon toga, podnosilac zahteva će biti informisan o dokumentaciji koja je potrebna da se pribavi za priključenje, kao i o svemu ostalom.

Prema aktuelnim informacijama, Srbija je za osam meseci ove godine uvezla 123 odsto više gasa.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Retrovizor

    7. septembar 2021 | 11:48

    Svi se nešto žalite, a ja se kao mali sećam da nismo imali struje i grejali smo se samo na drva, a petlovi umesto alarma su nas budili. Jednom smo kad je tati dojadilo pojeli dva alarma.

  • Veciti optimista

    7. septembar 2021 | 12:23

    Drva su zakon,kad nalozim smederevca pa toplo svuda u kuci,jos kad ubacim krompir u rernu pa sve mirise.Napolju zima unutra toplo,zivelo selo

  • GP

    7. septembar 2021 | 12:17

    Ne znam kako su ovi racunali, ali ovde ispade gas najjeftiniji. Za gas mesecno 3 hiljade i nesto, a sa metrom drva ne mozes mesec dana. Metar drva preko 5000 dinara, metranih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>