• 0

Inflacija ih udarila nezapamćeno: Sve poskupelo, a radnika nikad manje

Hrana i piće su prošlog meseca koštali više u poređenju sa avgustom prošle godine, kada je bila u toku šema programa "Eat Out to Help Out"

  • 0
pasta

Foto: Freepik

Inflacija Ujedinjenog Kraljevstva dostigla je 3,2 odsto u periodu do avgusta ove godine, što je najveći skok otkako se vodi evidencija, od 1997.

Indeks koji meri potrošačke cene (The Consumer Prices Index) porastao je 2 procenta u julu, objavila je organizacija "Office for National Statistics" (ONS). Stopa sada ponovo premašuje cilj inflacije Banke Engleske od 2%.

Troškovi života u julu su brže rasli, zbog nižih cena odeće i obuće. Međutim, ONS je pozvao na oprez ako Britanci previše čitaju o povećanju cena u avgustu, jer ga opisuju kao "privremeno".

Hrana i piće su prošlog meseca koštali više u poređenju sa avgustom prošle godine, kada je bila u toku šema programa "Eat Out to Help Out", a gosti su imali ponedeljkom, utorkom i sredom 50% popusta na obroke koji koštaju do 10 funti ponaosob.

Istovremeno, vlasnici preduzeća u ugostiteljskom i turističkom sektoru dobili su olakšice na PDV, što je program osmišljen da pomogne nekim od industrija koje su najteže pogođene pandemijom.

U avgustu ove godine povećani su i transportni troškovi u Britaniji, posebno imajući u vidu to koliko radnika im nedostaje, mahom vozača kamiona.

Prosečne cene benzina iznosile su 134,6 penija po litru, u poređenju sa 113,1 penija po litru iz 2020, kada su putovanja bila smanjena usled kovid blokada.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>