• 3
 ≫ 

Trikovi za uštedu kada opremate stan: Kako da prepolovite troškove?

 ≫ 

Priča se ne završava kupovinom stana/kuće, jer vas tek onda čekaju dodatni i ne tako mali rashodi oko uređenja...

  • 3
Stan dnevna soba pare štednja

Foto: Freepik, Shutterstock

"Biti mudar" prilikom formiranja budžeta i raspolaganja novcem nije nimalo lako, posebno kada je reč o većim investicijama kao što je kupovina stana ili kuće.

Iako mnogi predahnu kada kupe nekretninu, misleći da je time obavljen veći deo posla, činjenica je da i opremanje te iste nekretnine može papreno da košta. Zapravo, tu ima mnogo "skrivenih" ili nepredviđenih troškova, pa finalna cena može biti duplo veća od planirane.

Polazimo od onoga što, naravno, čini svaki dom i što nam je neophodno - a to je nameštaj. Ako želite da uštedite, a svakome je to cilj, razmotrite ove savete ljudi koji su prilikom uređenja doma pravili greške, ali i pametne poteze, kako bi na kraju dobili zadovoljavajući rezultat, a pritom ne preterano "stanjili" novčanik.

Komoda ili ormar, ili oba?

 

Idealno bi bilo da imate dovoljno novca i mesta u stanu za sve potrebne elemente, budući da svaki od njih ima svoju funkciju. Ali, zavisno od kvaliteta, brenda i veličine, svaki pojedinačni komad uglavnom više košta kada se sve sabere na kraju.

S druge strane, ako ne želite da vam komadi nameštaja "progutaju" prostor - birajte jedan funkcionalniji, višenamenski. U ovom slučaju, to je ormar sa delom gde se ugradi šipka, kako bi se ređale stvari koje idu na ofinger; onda, svakako su vam potrebne police za slaganje odeće, a treći praktičan deo su fioke.

To je onaj momenat gde komoda "ispada iz igre", budući da se danas mogu naći razni višenamenski garderoberi, pri čemu ne moraju biti glomazni. Štaviše, u sklopu njih može postojati i drveni element za pravilno kačenje pantalona. Takođe, bonus je ako se na vratima ormara nalazi ogledalo, tako da vam ne treba zasebni element.

dnevna soba

Foto: Freepik

Ono gde još možete da uštedite jesu ugradne lampe koje vam nisu neophodne u ormaru, budući da ćete u sobi svakako imati luster ili stone lampe.

Da li zaista koristite 4 ringle?

 

Koliko god da ste vrsna domaćica, volite da kuvate i radite to svakodnevno, pretpostavljamo da ne držite četiri suda na šporetu istovremeno. Čak i da se nekada javi potreba za tim, to nisu česte, svakodnevne situacije. Odabir ugradnih ringli štedi prostor, a ugradna ploča sa dve ili tri ringle, svakako je jeftinija od one sa četiri ili od šporeta.

Isti princip možete primeniti i na rernu. S druge strane, kuhinjsko ostrvo je element koji će povećati funkcionalnost vaše kuhinje. Može vam poslužiti kao radna površina, ali i za odlaganje posuđa, ako u donjem delu napravite ormariće i fioke. U tom smislu, štedite na kupovini dodatnih elemenata.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 247Interiors (@247interiors)

 

Dakle, lako možete dobiti proizvod 3 u 1, ako vam ostrvo posluži kao šank (za ručavanje), radna površina i mesto za odlaganje posuđa, namirnica, escajga itd.

Da li se isplati "3 u 1" nameštaj?

 

Isto tako, ako iznova opremate spavaću sobu ili kupatilo, primetićete da vam možda nisu potrebna dva kreveta: za spavanje i kauč, već klik-klak ležaj. Ovako štedite, ne samo prostor u sobi, već i novac. Umesto malog noćnog stočića, radije birajte police, koje su vam svakako neophodne za odlaganje knjiga i ostale detalje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Love Renovate (@loverenovate)

 

Jednu policu (ploču) možete postaviti nisko, tako da bude pored vašeg kreveta za spavanje i na njoj možete držati lampu, mobilni telefon, ili šta god da vam je potrebno. Takođe, opremanje kupatila ume da bude izazov. Ako želite da uštedite i novac i prostor, birajte lavabo ugrađen u ormar, u čijem donjem delu se nalazi korpa za veš.

Takve varijante su uvek isplativije nego zasebni elementi.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    26. septembar 2021 | 12:29

    Ustedite na dve ringle a onda shavatite da je malo pa onda kupite od 4. Tako i ormar ili komoda. Sve sto na startu ustedite kostace duplo vise poslije. Ormar i kuhinja nikad veliki ne mogu biti. Usdedite i onda drzite stvari na ormaru i sudje na kuhinji. Negdje se stvarno memoze ustediti

  • Larva

    26. septembar 2021 | 09:43

    Opremite pola stana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>