• 2

U susret Svetskom danu štednje: Da li je i dalje isplativije štedeti u dinarima?

Prosečan rast štednje od 2013. ka ovamo iznosi više od devet milijardi dinara godišnje

  • 2
kasica prasica

Foto: Freepik

Srbija dočekuje Svetski dan štednje, 31. oktobar, i ove godine uz nove najviše iznose dinarske i devizne štednje, pri čemu je štednja u nacionalnoj valuti prvi put premašila 100 milijardi dinara, beležeći brži rast od devizne već devetu godinu, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

U prethodnih devet godina, dinarska štednja je povećana gotovo šest puta, odoson za čak 83 milijarde dinara, i krajem septembra 2021. godine je dostigla 101,5 milijardi. Više od polovine ukupnog rasta ostvareno je u poslednje tri godine, oko 45 milijardi dinara u odnosu na kraj septembra 2018. godine.

Prosečan rast štednje od 2013. ka ovamo iznosi više od devet milijardi dinara godišnje, što je šest puta više nego u periodu pre 2012. godine, kada se povećavala za 1,5 milijardi. Samo u proteklih godinu dana, od oktobra 2020. godine, štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 14 procenata.

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom - sa 8,3 milijarde evra s kraja 2012. godine povećana je na 12,3 milijarrde . evra na kraju septembra 2021. Rast štednje rezultat je unapređenja ukupne makroekonomske pozicije Srbije u proteklom periodu, čemu je doprinelo odgovorno vođenje ekonomske politike, ocenjuje NBS.

Očuvana je vrednost dinara prema evru, devizne rezerve su na rekordno visokom nivou od 16,8 milijardi evra krajem septembra, a učešće problematičnih kredita je smanjeno na 3,5 posto krajem avgusta.

Iz centralne banke napominju da su bez odlaganja i adekvatnim merama za pooštravanje monetarnih uslova reagovali na aktuelne inflatorne pritiske koji su u najvećoj meri globalnog karaktera, te da će u slučaju potrebe nastaviti da blagovremeno reaguju svim raspoloživim instrumentima u cilju očuvanja monetarne stabilnosti.

Dobri makroekonomski rezultati Srbije su, navodi NBS, potvrđeni i na međunarodnom tržištu gde je Srbija uspešno emitovala državne hartije od vrednosti (prodaja sedmogodišnje zelene evroobveznice u vrednosti 1,0 milijarde evra i 15-godišnje evroobveznice od 750 miliona evra) uz najniže stope finansiranja do sada.

novac, dolari, evri

Foto: Unsplash

Najnovija analiza Narodne banke ponovo je potvrdila da je isplativije štedeti u dinarima.

U poslednjih devet godina, oročena štednja u dinarima na godinu dana, bez zanavllanja, bila je isplativija u čak 98 posto posmatranih godišnjih potperioda. Štediša, koji je od septembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobiće u septembru 2021. oko 1.500 dinara više (12 evra) od štediše koji je u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

Takođe, rezultati analize su pokazali da je dinarska štednja oročena na tri meseca bila isplativija od štednje u evrima u preko 87 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Dakle, u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u dinarima i na kratak i na dug rok, zaključuje NBS u saopštenju.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    28. oktobar 2021 | 09:49

    Pa u kojoj valuti sem dinara se može štedeti u Srbiji? Kolika je štednja najbolje se vidi po rupama na kaišu.

  • Dr

    28. oktobar 2021 | 09:43

    Samo da evro.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>