• 2

Kreću božićni bonusi, ali neće svi biti zadovoljni: Ko dobija više od 5.000, a ko svega 300 evra?

Ova vrsta dodatne isplate pre svega zavisi od sektora u kojem radi zaposleno lice

  • 2
božić

Foto: Freepik

Kraju godine se mnogi raduju, ne samo zato što godinu koja sledi vide kao novo životno poglavlje, već i zbog božićnih bonusaTa tradicija odoleva vremenu i krizi, a neki radnici će ove 2021. u Nemačkoj dobiti čak 5.650 dodatnih evra.

Savezni zavod za statistiku najjače evropske ekonomije navodi da pravo na ovu vrsu specijalne isplate, pred sam kraj godine, ima oko 87,2 odsto zaposlenih, po temeljnom kolektivnom ugovoru. Cifra o kojoj se govori u proseku iznosi 2.677 evra, što je povećanje od 1,9 odsto u odnosu na 2020, iako kriza još uvek traje.

Na božićni bonus, kao dodatak zaradi, ljudi regularno računaju. Prosečan božićni bonus u zapadnom delu Nemačke iznosi od 2.695 evra pa naviše, i za 5,5% je veći nego u istočnom delu zemlje, gde iznosi 2.554 evra, izveštava magazin Fenix. Dalje se navodi i da, prema kolektivnom ugovoru, pravo na bonus ima više radnika na istoku nego na zapadu: 88 prema 87 odsto.

Naravno, bonus umnogome zavisi od sektora: recimo, božićni bonus iznad proseka će u 2021. dobiti radnici zaposleni u oblasti naftnog koksa i prerade mineralnog ulja - njima sleduje čak 5.651 evro na platu. Kolektivno ugovoren božićni bonus u domenu proizvodnje hemijskih proizvoda iznosi 5.369 evra, takođe će velikodušan biti i sektor snabdevanja energijom, sa 5.171 evrom.

Negde blizu proseka su oblasti proizvodnje odeće (2.676 evra) i proizvodnje hrane, i hrane za životinje, sa 2.519 evra. Tamo gde je situacija dosta nepovoljnija u pogledu dodatne isplate jeste napaćeno ugostiteljstvo.

Pravo na božićni bonus u Nemačkoj, u ovom sektoru, ima 92,4 odsto zaposlenih, a trebalo bi da dobiju 861 evro. Najmanja isplata bonusa očekuje se u sektoru raspoređivanja i zakupa radnika: tu će prosečno svaki radnik dobiti tek 301 evro, mimo zarade.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Potrosac

    7. novembar 2021 | 19:02

    Gledam i razmisljam vec duze vremena, Novca u sustini ima dosta ko hoce da radi odgovorne poslove i naravno radne subote. Ali poenta je da novac po meni nikada nije imao manju vrednost nego sada trenutno. I sve vise i vise gubi u tom smislu.

  • Milan

    7. novembar 2021 | 18:24

    Kakve ovo veze ima sa "Ekonomskim tigrom"???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>