• 1

Kako da se izborite s inflacijom? Cene skaču, zato upravljajte budžetom mudro

Odličan način za borbu protiv rasta cena je da popravite svoje troškove, tj. da bolje upravljate dugovima. Ali, znamo da to lakše zvuči nego što je izvodljivo u praksi...

  • 1
oznaka za rok trajanja proizvoda jogurt porodavnica kupovina namirnica hrane

Foto: Shutterstock

Gotovo da nema svetske zemlje koja se nije suočila s rastućom inflacijom u ovoj pandemijskoj krizi, a u problemu su, pre svega, građani koji sada treba da "izađu na kraj" sa višim cenama osnovnih proizvoda i usluga.

Čak se i najjača svetska sila susreće s paprenim cenama, koje je malo ko očekivao na početku pandemije, dok se još nije moglo jasno naslutiti koliko daleko će otići stvari. Naime, sam američki predsednik, Džo Bajden, priznao je da inflacija u SAD postaje ozbiljan problem.

Amerikanci se uveliko suočavaju sa "šokantnim" cenama u marketima, ali i na pumpama, kada govorimo o ceni goriva. Indeks potrošačkih cena (Consumer Price Index) porastao je u oktobru 6,2 odsto, što je najviši nivo još od 1990. godine, piše CNBC.

Cene su, pre svega, skočile u sektoru hrane i energije, a evo nekoliko univerzalnih saveta kako se građani mogu nositi s visokim cenama proizvoda i usluga, što bezbolnije.

1. Primarni način da se nadoknadi inflacija je posedovanje akcija, prema stavu Marka Hebnera, predsednika i osnivača "Index Fund Advisors"-a, savetodavne firme, specijalizovane za upravljanje bogatstvom. Razlog za to je što akcije imaju jaku evidenciju. Tokom više od 90 godina, akcije su imale prinos veći od inflacije, rekao je on. Ključ uspeha je dizajnirati portfolio za sve uslove, za sve tržišne uslove, a zatim izvršiti rebalans kada je to potrebno, kaže Hebner.

2. Prilagoditi svoja očekivanja o zaradi je takođe važna stavka. U idealnom slučaju, vaš prihod bi trebalo da raste istim tempom kao i inflacija. Ako nije tako, možda ćete morati da smanjite svoju potrošnju. To posebno važi za penzionere, koji predviđaju da žive od određenog dela svog portfelja. Promenljivi troškovi, poput zabave, su početna tačka. Ograničite budžet na ono osnovno.

market, kupovina, korpa

Foto: Freepik

3. Odličan način za borbu protiv rasta cena je da popravite svoje troškove, tj. da bolje upravljate dugovima. To se odnosi na, recimo refinansiranje hipoteka koje su u SAD opšta praksa, po fiksnim stopama na 15 i 30 godina. "Imati hipoteku sa fiksnim troškovima, sa fiksnom kamatnom stopom, znači da trošak u vašem životu, koji je inače jedan od većih troškova u nečijem budžetu, neće rasti sa inflacijom", kaže jedan od stručnjaka, a prenosi CNBC. Takođe, limitirajte upotrebu kreditnih kartica.

4. Cena goriva skače, pa možda ne bi bilo loše da tu napravite kompromis, budući da je hrana osnovna potreba. Neki praktikuju da idu na posao kolima svaki drugi dan, a možda je sada trenutak i da razmislite o kupovini električnog vozila.

5. Kako cene automobila i izgradnje kuća rastu, jedan od načina da se potencijalno ostvari značajni popust na te velike kupovine - jeste "spajanje". Recimo, neke komšije su tako uštedele, jer su u isti mah angažovale istog izvođača radova, koji je morao samo jednom da unese opremu. Tu može biti ostvarena ušteda u vrednosti od 15 do 20 odsto. Isti koncept funkcioniše i za kupovinu automobila. Ako idete u prodavnicu sa prijateljem i svaki od vas kupuje vozilo za sebe, možda ćete moći da pregovarate o većem popustu nego da idete sami, piše dalje CNBC.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    12. novembar 2021 | 09:45

    Tata,tata cigare su poskupile.Da li to znaci da ces manje pusiti?Ne sine, to znaci da ces ti manje jesti😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>