• 4
 ≫ 

Top trik da lakše platite račun za gas: Dok mu cena divlja u svetu, u Srbiji mesečno košta oko 42.000 RSD

 ≫ 

Gas je roba koja je trenutno u fokusu političara, ali i da ga nema dovoljno

  • 4
Cene gasa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

U trenutku kada tinja gasna kriza u svetu, i cena energenata ide u nebo, treba razmišljati o potencijalnim racionalnijim rešenjima i eventualnim uštedama za naša domaćinstva. 

Prvo, šta možete da uradite na svom računu za grejanje, tj. gas?

Čitav svet ima problema sa snabdevanjem gasom, bez obzira da li su razlozi te krize politički ili ekonomski. Trenutno, u Srbiji čekamo razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom oko toga da li ćemo uspeti da napravimo održiv i važan dogovor o snabdevanju.

Ukoliko i uspemo da dobijemo dogovor sa održivom cenom, ona ne može biti 270 dolara za 1.000 metara kubnih kao što je bila, ali je pretpostavka da će biti  prihvatljiva. Građani pri tom, ne bi trebalo da osete promenu u svojim novčanicima, bar do kraja godine.

Govoreći o visokim cenama gasa na berzama, Vuletić nam je naveo da je gas roba koja je trenutno u fokusu političara, ali i da ga nema dovoljno.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Telegraf Biznis da je geopolitika gurnula cenu gasa visoko, i da će od umeća igrača na tržištu zavisiti kome će ova zima biti hladna.

- Gas je geopolitika, tako da je ona najveći faktor što je gas otišao u tolike razmere cena - navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, dugoročni ugovor koji su sklopili Srbijagas i Gasprom predviđa nabavnu cenu gasa za Srbiju od 260 dolara za 1.000 kubnih metara. Maloprodajna cena prirodnog gasa u Srbiji za domaćinstva u ovom trenutku iznosi oko 37 dinara po kubnom metru.

Na veleprodajnom tržištu prirodnog gasa kupovina i prodaja se odvijaju direktno između učesnika na tržištu. Veleprodajno tržište prirodnog gasa je u 2019. godini na primer, bilo bazirano na trgovini između snabdevača i između snabdevača i proizvođača prirodnog gasa.

Dalje, gas kupujemo od privatnih kompanija ili državne Srbijagas. U zavisnosti od toga, računi za domaćinstva kreću se od 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost korišćenja tog energenta i komfor koji pruža.

Prema podacima Agencije za energetiku, najjeftinije je grejati se prirodnim gasom, jer za stan od 60 kvadrata uz temperaturu od 20 stepeni tokom 16 sati dnevno to će ove sezone izaći na tu cifru od 42.000.

Cene gasa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Prema novoj ponudi, koju je nedavno dao Srbijagas, postoji i priključak od 780 evra, plaća se uz račun za gas, a otplata je na pet godina.

Ono što vi možete da uradite jeste da raspodelite svoj račun  - tako, ukoliko kupujete gas od privatnika, a plaćate gas tokom šest meseci, na primer 6.000 dinara, oni daju opciju pretplate, pa tako, možete da plaćate 12 meseci umesto 6, što će automatski smanjiti vaš mesečni račun, i možda će vam biti lakše da rapodelite iznos na nekoliko meseci. 

- Moj račun za stan od 56 kvadrata je 7.000 pola godine, ja sam se odlučio da da plaćam manje od 2.000 mesečno. Tako mi je lakše - kaže nam S.S.

Gas ujedno važi za ekološki energent, a sve je isplativiji za korišćenje, jer se vezuje za cenu nafte.

U razvijenim evropskim zemljama sva domaćinstva koja imaju priključak za struju imaju i za gas. U Srbiji taj energent koristi tek 260.000 građana.

Realizacijom započete gasifikacije i pojeftinjenjem priključka u narednih nekoliko godina gas bi mogao stići do još 500.000 domaćinstava.  A da li građani imaju izbora i da li mogu da biraju od koje kompanije će dobijati gas čitajte u našem posebnom tekstu. 

Koliko vi mesečno plaćate za gas? Pišite nam u komentarima

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    23. novembar 2021 | 16:11

    Ma sve je to ok, ali ko ce da ga priključi, treba minimum 1200 € za prikljucak sa taksama planovima kartonima , (opstina Stara Pazova) e sad ajde vidi da razvuces centralno grejanje bar 3-4000 €, ili jedna pec na gas oko 500€, sve sa ovim poskupljenjem, kada ne ostane para ni za papuce, Resenje: Prodati bubreg da bi se grejao na gas

  • Ing Zoran Vukov

    23. novembar 2021 | 18:38

    Detaljno obaveštenje o troškovima za grejanje gasom , daljinskim grejanjem i strujom zadnjih godina možete videti ako ukucate "detaljno objašnjenje kako nas kradu na grejanju, gde su dati podaci iz plaćenih računa. Gasom se greje objekat sa 4 stana ukupne stanbene površine 285 m2, a troškove za plaćeni gas dele se na osnovu površine stana svakog korisnika. U sezoni 2020/21 utrošeno je ukupno 3.578 m3 gasa, plaćeno je ukupno 154.513 din pa je stan od 60 m2 platio godišnje 32.529,05 din. Gas se koristi samo za grejanje pa je ukupno 34.583,3304 kwh toplotne moći sa stepenom korisnog iskorištenja od 85% , cena ostvarenog kwh iznosi 5,256 din/kwh, dok ako je iskorištenje 90% tada je cena kwh 4,964 din. Inače poslednja cena gasa za mesec Oktobar 2021 iznosi 31,05 USD $ za 1.000.000 BTU.Prevedeno na 1.000 m3 iznosi 1.117,8 $ ili po srednjem kursu za $ =112.636,58 din (nabavna cena bez ostalih troškova posrednika u isporuci do korisnika.

  • Radojka Mitric

    23. novembar 2021 | 18:05

    Grejanje placamo po utrosku. Cenaje nekakva 5 din m 2kvh. Fiksni deo nam uzima komunalac mimo toga 1300,00 mesecno naime odrzavanja za grejanje. Totalno ne jasno. Ako ukljucimo grejanje na svim radijatorima, kosta nas mnogo vise. A protok energije je koliko oni puste. Greje se sedam zgrada. Kome onda ide ova mesecna naknada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>