• 18

Gordon Remzi nikada ne poručuje ovo jelo: Šta je za vas "bacanje para" u restoranu?

Za neke obroke zaista vredi dati novac, jer ih nije jednostavno spremiti kod kuće. A onda postoje i oni drugi, koje verovatno preplatite...

  • 18
Gordon Ramsay, supa

Foto: National Geographic, Shutterstock

Čuveni britanski kuvar Gordon Remzi je jednom prilikom otkrio da u restoranu nikada ne naručuje "supu dana", jer kako kaže - može se desiti da je to "supa meseca". Takođe ne podnosi hranu iz aviona, a na pitanje kog dana ne treba ići u restorane, evo kako odgovara.

- Odlazak u restoran na večeru, na Dan zaljubljenih, nikada nije dobra ideja. Tada je gužva u kuhinjama, i ne dobijate pravi doživljaj. Šta je romantičnije od obroka pripremljenog za vašeg partnera, uz dobru flašu vina? - kaže Britanac.

Dalje je istakao: "Radio sam za avio-kompanije deset godina, tako da znam gde je ta hrana bila i gde ide, i koliko je trebalo vremena da se ukrca". S druge strane, ovde nije reč samo o kvalitetu obroka, već i o cenama.

U više navrata smo pisali o tome da su ugostiteljski objekti u Srbiji počeli skoro pa papreno da naplaćuju neke, prilično jednostavne recepte. Podsećamo vas na priču o porciji kačamaka od 600 dinara, a slično se naplate i musli, proja, čvarci.

Neki kuvari su stava da u restoranu nikada ne poručujete "specijalitete kuće", jer se oni "obično prave od ostataka hrane", ali uzmite to sa rezervom, jer je, naravno, svaki objekat priča za sebe. U svakom slučaju, "specijalitet kuće" ili "specijalitet dana" jeste jelo koje biste mogli da platite više nego što vredi, zbog samog naziva (čitaj: brendiranja).

Takođe, mnogi posetioci restorana su mišljenja da je poručivanje rižota u restoranu "bacanje para" jer je to "običan pilav", mada smo vam u jednom od prethodnih tekstova objasnili razliku između dva jela i zašto prvi više košta.

Ono gde, takođe, ne vide svi poentu podizanja cene jesu paste, špagete. Same testenine su jeftine, a i sos često bude svakidašnji, kakav možete napraviti i kod kuće. Ta jela, međutim, koštaju okvirno 700-900 dinara u restoranima. S druge strane, poručivanje bifteka ili dobrog roštilja može biti pametna investicija.

Palenta, kačamak

Foto: Shutterstock

Takođe, izbegavajte da poručujete jela koja nisu "tipična" za neki kraj. Na primer, pastu ostavite za specijalizovane italijanske restorane, a ako se nađete na Zlatiboru, poručite pečenje, lepinju, domaća jela.

U poslednje vreme i neki kolači kao što je koh, imaju više cene, posebno kada se služe kao Tri leće (Tres leches). Orasnice, domaće slatke pita i tome slično mogu imati jače cene, a relativno lako se prave kod kuće, dok s druge strane - novac možete uložiti u dobar sufle. Isto tako, mnogima je šteta da daju pare za sok u kafiću, jer za jednu čašu mogu kupiti čitavo litarsko pakovanje.

Pišite nam u komentarima šta je za vas "bacanje para" u restoranu?

Video: Ciprijani: Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    27. novembar 2021 | 13:59

    Ko zna šta je pravi kačamak, taj dobro zna kako se sprema. Ovo u restoranima je palenta.

  • Perica

    27. novembar 2021 | 14:59

    U cenu porcije nekog jela , ne ulazi samo cena sirovine koja je potrosena za to jelo Nego celokupni skup troskova Plate , porezi, zakup, higijena , oprema koja se koristi Zato to nije uporedivo sa kucnim kuvanjem Vreme je novac

  • Перагеније

    27. novembar 2021 | 15:36

    "uz dobru flašu vina" - АЛИ француског (непријатељског), хехе. Шта смо дочекали - да англосексонци глуме стручњаке за храну. Невероватно шта све може она кутија звана ТВ и англосексонски канали на њима...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>