• 1

Naše komšije najčešće štede ovako: A vi, imate li "sigurno mesto"?

Svega petina Hrvata štedi za budućnost

  • 1
čarape

Foto: Freepik

Manje od polovine ljudi u Hrvatskoj (44%) sistematično i redovno izdvaja određenu svotu novca od mesečne plate.

Trećina njih "višak" jednostavno ostavi na računu, a svaki četvrti građanin ili oko 24 odsto, živi "od 1. do 1. u mesecu", trošeći svu zaradu, pokazalo je jedno istraživanje, bazirano na štednim navikama, u kojem je učestvovalo više od 9.000 ispitanika.

Uporedo s rastom prosečne neto zarade u Hrvatskoj, koja je u trećem ovogodišnjem kvartalu iznosila 7.237 kuna (oko 959 evra), u poslednje vreme je nemoguće ne primetiti rast ukupnih mesečnih rashoda građana, usled skoka cena energenata i hrane, piše Večernji list.

Stoga, dodaje se, ne iznenađuje što čak 62% onih koji svakog meseca uprihode više od 10.000 kuna - štede, i to više od 1.623 kune, odnosno oko 215 evra. Među građanima koji zarađuju manje od 4.000 kuna, ima svega 27% štediša, sa prosečnom uštedom od oko 170 kuna mesečno (22 evra).

Zabrinjavajuće je da trećina Hrvata (34%) mesec završi u minusu, ističe dalje Večernji i dodaje da je najčešće reč o građanima čije su plate do 6.000 kuna. Najviše njih (42%) novac štedi "u čarapi", dok je drugi najpopularniji način štednje - štedni račun (38%).

Svega petina Hrvata (18%) štedi za budućnost, odnosno penziju, a većina (65%) za iznenadne situacije, kao što je popravka nekog kućnog aparata ili automobila.

Video: 10 šoping zamki u koje upadamo: Didroov efekat tokom Crnog petka može finansijski da vas unakazi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • As

    Pa kako je to moguce? U ekomomskom tigru plate duplo manje?

    2
    0

    Podelite komentar

Google preporuke