• 0
 ≫ 

Cena kafe najviša za 10 godina, i tu nije kraj: Šta nas očekuje naredne godine?

 ≫ 

Nepovoljni vremenski uslovi uticali su na prinos, ali to nije jedini razlog zašto je "crno zrno" skuplje u 2021.

  • 0
kafa

Foto: Freepik

Cene kafe su dostigle 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se zategnuta situacija na tržištu nastaviti sve do 2023. godine.

Ugovori o kafi za isporuku u decembru završili su trgovačku sesiju u ponedeljak, na 2,34 dolara za 0,453 kg. U četvrtak su fjučersi kafe na njujorškoj Interkontinentalnoj berzi dostigli 2,46 dolara, što je najviša cena od 2011, kada je roba probila nivo od 3 dolara.

U međuvremenu, referentna cena Međunarodne asocijacije za kafu bila je 2,07 dolara u petak, što je za 85% više nego godinu dana ranije. Ole Hansen, šef strategije robe u Saxo banci, rekao je za CNBC da je u proteklih 12 meseci "savršena oluja događaja dala podsticaj našem omiljenom zrnu".

- Mislim da moramo da se fokusiramo na ono što se dešava u Brazilu ove godine, gde smo imali niske temperature, mraz koji je pogodio neke od oblasti rasta kafe, i imali smo period suše - to je ostavilo žetvu 2022. u pomalo nesigurnom stanju - dodao je.

Hansen kaže da će ovi nepovoljni vremenski uslovi uticati na prinos kasnije ove godine, kao i 2022, a potencijalno čak i 2023. "Videli smo da je kafa porasla na oko 3 dolara po oko pola kilograma 2011. godine, kada smo imali još jedan strah od Brazila", rekao je on.

Pored lošeg vremena, globalna ograničenja ponude su imala značajan uticaj na tržište kafe jer su proizvođači i pržionice - kompanije koje prerađuju kafu - često locirane u različitim zemljama. Neizvesnost tržišta takođe proizilazi iz zemalja izvoznica kao što su Etiopija, koja je na ivici građanskog rata, i Vijetnam, koji beleži porast slučajeva kovida-19.

Takvo stanje bi moglo da pogodi proizvodnju.

CNBC dalje navodi da, prema rečima stručnjaka, "ako imamo štetu u jednoj ili dve od glavnih zemalja, odjednom tržište poludi u nastojanju da podstakne druge zemlje da proizvode kafu".

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>