• 25
 ≫ 

Hrana koja je poskupela "neprimetno": Koliko je vi sada plaćate?

 ≫ 

Domaći marketi su sve snabdeveniji, a najveći rashodi se neretko tiču upravo one robe koja ne spada u "esencijalnu"

  • 25
hrana kolaž

Foto: Pixabay

Kako smo pisali 30. novembra, Vlada Srbije donela je odluku da ograniči cene nekih osnovnih proizvoda, tako da one ne mogu biti više od onih zabeleženih na dan 15. novembra.

Telegraf Biznis se time bavio opširnije, i evo kako stvari stoje u praksi: na primer, to znači da trgovci u Srbiji u narednom periodu (tačnije do 15. februara) ne smeju da prodaju šećer za više od 89 dinara. Ulje ne sme biti skuplje od 205, but od 540, a dugotrajno mleko od 170 dinara.

Ipak, to je samo jedan deo "lepeze", budući da su domaći marketi iz godine u godinu sve snabdeveniji, a najveći rashodi se neretko tiču upravo one robe koja ne spada u "esencijalnu". Spisak je dugačak, ali evo šta su primetile naše čitateljke, koje redovno spremaju hranu kod kuće i drže cene "u malom prstu".

Barem 5 vrsta robe je takoreći "neprimetno" poskupelo.

- Kore sam kupovala za 60 dinara, sada su najjeftinije 80-90, a cena ide i do 150 dinara. Isto tako, sir je dosta skuplji. Maltene svaka vrsta starijeg sira je uglavnom koštala 500 dinara po kilogramu, a sada se jedva nalazi za manje od 650 dinara - priča nam L.V. iz Beograda.

Takođe, kupovni paradajz sos ima višu cenu, budući da je najjeftiniji koštao 50-ak dinara, a sada je već 60 dinara. A gde je sos, tu je i pasta. U marketima možete pronaći širok dijapazon testetina, ne samo u smislu oblika i vrste brašna, već i proizvođača, pa samim ti variraju i cene.

Ipak, ako izuzmemo one skuplje brendove, čitateljka nam kaže da je jeftinije špagete (pakovanje) plaćala 50 dinara, a sada je cena od 70 do 80 dinara. Takođe, gosta marki keksa sada ima višu cenu.

Špagete, testenina, pasta, italijanska kuhinja, kuvanje, taljatele

Foto: Pixabay

Telegraf Biznis je više puta pisao i o tome kako kod nekih slatkiša cena ostaje ista godinama, ali se gramaža vremenom smanjujeRecimo, čist primer za to je čokolada.

Alkoholna pića negde takođe imaju višu cenu. Recimo, pelinkovac (1l) je u jednom domaćem marketu koštao 430, a sada je 460 dinara, priča nam naša sugrađanka. Ni sokovi nisu izuzetak, čak ni u radnjama koje generalno imaju niže cene.

- Nekada sam za 1.000 dinara mogla da spremim dobar ručak, a sada uspem da kupim osnovno, hleb, mleko, jogurt, ponešto suhomesnato - kaže nam K.I. Beograđanka L.V dodaje kako "poskupljenja ne deluju mnogo kada govorimo u dinarima, ali je rast cena, govoreći u procentima, popriličan".

Da li ste primetili poskupljenje ovih namirnica, ali i nekih drugih? Koliko ih vi plaćate i šta najčešće pazarite u prehrambenim radnjama? Pišite nam.

Video: 10 šoping zamki u koje upadamo: Didroov efekat tokom Crnog petka može finansijski da vas unakazi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 100%

    5. decembar 2021 | 10:55

    Sve je poskupelo,i svaki dan cene idu gore.Radim u poznatom lancu prehrambene robe....svaki dan 80%asortimana ide gore .od 2din-100din...ali zato plata stoji,to je sigurica

  • BASA

    5. decembar 2021 | 10:13

    Hrana je Veoma primetno Poskupela !

  • Oooo

    5. decembar 2021 | 09:33

    Ulje u maxiju, 219din,skoro je bilo 170....kad bi ovajo raste plate..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>