• 1

Trikovi koji štede i vreme i novac: Ovako ćete izbeći ogromne račune za struju

Prva preporuka je svakako da neke velike potrošače - ako možete - koristite noću

  • 1
kolač, rerna, testo Foto: Shutterstock

Većina možda ne zna kako mudro da "troši struju" u domaćinstvu, ali istina je da uz pomoć ovih trikova - ne samo da štedite novac, već pokazujete i ekološku svest.

Ako nemate infostan ili centralno grejanje, onda je sasvim sigurno da vam je svaka zima "mrska", zbog uvećanih računa. Naravno, tu je glavni razlog grejanje.

Prva preporuka je svakako da velike potrošače - ako možete - koristite noću (npr. mašina za pranje sudova/veša), a inovativne mašine već odavno imaju i opcija "odlaganja pranja" odnosno podešavanja tajminga.

Takođe, kućni uređaji su označeni od "G", što je najniži energetski razred, do "A+++", što se odnosi na one koji su ekološki na maksimalnom nivou, te najviše štede struju i vodu.

Dakle, pratite ove oznake kada kupujete. U prvi mah ćete možda malo više platiti uređaj sa oznakom "A+++", ali ćete značajno uštedeti novac na duže staze. Tu ovu kategoriju spadaju bojler, mašina za pranje/sušenje veša, kao i mašine za pranje sudova, zatim frižider, klima, TV, grejno telo.

Sajt monopolybuysellrent.co.uk razbija mit o trošenju struje kada uređaj ostane priključen u utičnicu, ali apeluje da ova praksa skraćuje vek trajanja. Recimo, mnogi nikada ne vade punjač iz utičnice, što je svakako greška. Navodi se da svaki uključeni punjač i dalje koristi struju, bez obzira da li je uređaj priključen ili ne, mada je potrošnja novca u tom slučaju zanemarljiva.

Pametni telefon, Punjač Foto: Pixabay

Grejanje, naravno, igra veliku ulogu u količini energije koja se koristi u vašem domu i to možete zaključiti kada dođe račun za struju. Što je viša temperatura, to je uređaj primoran da se zagreje što je brže moguće, kako bi se brzo zagrejala kuća.

Dakle, možda je u tom slučaju pametnije da, ako recimo imate norveške radijatore, najpre izaberete one kod kojih temperatura može da se podešava i da podesite postepeno zagrejavanje kuće.

Možda su dobra ideja i protočni bojleri, a proces je ovaj: kada pustite hladnu vodu, ona dospeva u telo bojlera i aktivira senzor za pritisak. To znači da ovakav bojler štedi potrošnju struje, za razliku od standardnog bojlera koji je troši sve vreme, kako bi održavao optimalnu temperaturu vode.

Kada govorimo o pranju veša, osim upotrebe mašine noću (od 23, odnosno ponoći) jer je struja tada jeftinija, pokušajte da perete odeću na nižoj temperaturi, kad god je to moguće.

Takođe je preporuka da koristite deterdžent, kreiran tako da radi bolje na nižim temperaturama, kako bi se postigli najbolji rezultati. Vodite računa i o tome šta perete: podrazumeva se da peškire i donji veš perete na visokoj temperaturi, ali onda napravite "kompromis" kod druge odeće.

Washing machine mašina za pranje veša veš Foto: Shutterstock

Osim toga, ne puštajte polovično napunjenu mašinu. Ako ne skupite dovoljno veša u svetloj/tamnoj boji, dobro rešenje su maramice koje "hvataju" boju. Tako možete da spajate veš i da mašinu pustite jednom, umesto dvaput. Osim toga, kad god možete - birajte kraće programe.

Dolazimo i do kuhinje, odnosno šporeta i rerne, koji se neprestano koriste, ali i do saveta vezanih za frižider, koji vam mogu koristiti. Kada je u pitanju kuvanje, nije realno da izbegnete korišćenje električne energije, niti da tu mnogo uštedite, ali ali definitivno postoje načini da se smanji utrošena količina struje.

Trebalo bi da pokušate da pečete više obroka odjednom kada koristite rernu: više od jedne police u njoj postoji s razlogom. Rerna je još jedan veliki korisnik energije, tako da priprema više obroka istovremeno smanjuje upotrebu energiju, a vi štedite i vreme i novac.

Potrebno je mnogo energije za zagrevanje rerne, posebno kada je stalno otvarate da biste proverili hranu, te stoga bolje koristite prozor kako biste videli kako jelo napreduje. Ako kuvate kafu, sipajte vode koliko vam je zaista potrebno - jer je onda i proces proključavanja vode kraći.

Špagete, testenina, pasta, italijanska kuhinja, kuvanje, taljatele Foto: Pixabay

Što duže čekate da voda provri, to više struje trošite, a onda verovatno bacite barem jednu trećinu vode. Takođe, imajte na umu da je važna i vrsta posuđa koje koristite. Koristite posudu odgovarajuće veličine za obrok koji pravite.

Osim toga, potrudite se da frižider/zamrzivač otvarate što ređe, tj. da vrata budu što kraće otvorena. Bitno je i da ovi uređaji budu napunjeni što je više moguće.

Ako otvorite vrata i pustite topao vazduh u frižider/zamrzivač, uređaj će morati da koristi veću energiju da se ponovo ohladi.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>