• 3

Da li za doček Nove godine više čašćavate šankera i konobara, i da li bi trebalo? (ANKETA)

Davanje napojnice tokom novogodišnje noći i dalje je "siva zona". Jedni smatraju da treba nagraditi radnike, dok su drugi stava da "ponuda već dovoljno košta"

  • 3
Konobar, kelner, ajncer, belo vino

Foto: A. Nalbantjan, Profimedia/Caia Image

Milica je rezervisala all-inclusive večeru za 31. decembar, u jednom restoranu, za dvoje, tačnije za sebe i supruga. Trošak sam po sebi nije mali, i sada ima dilemu: da li treba da časti osoblje i koliko?

Kako smo pisali ranije u novembru, ljudi su već tada uveliko zvali da rezervišu popularna mesta u gradovima, posebno u Beogradu, a ovo su cene ponuda domaćih klubova, hotela i restorana.

Budući da same ponude nisu jeftine, sasvim legitimno se postavlja pitanje vezano za bakšiš.

Da li dati napojnicu za svako piće? Ili na kraju, na ukupan iznos? Koliko? Da li je norma 20%, kao i inače u zapadnom svetu, ili dati više?

Novogodišnja noć je onaj tajming u godini kada ljudi uzbuđeno ostavljaju staru godinu iza sebe, a vesele se novim izazovima: drugim rečima, ako odluče da izađu negde i proslave uz muziku, hranu i piće, uglavnom "ne žale novac" i troše kao da "sutra ne postoji".

S druge strane, rad u novogodišnjoj noći je, u najmanju ruku, naporan. Tradicionalno, u lokalu ima više ljudi, konobar treba da postigne sve da opsluži, a ne treba zaboraviti da on/ona rade - onda kada se svi vesele. Isto je i sa šankerima, ali i kuvarima koji pripremaju hranu.

Davanje napojnice tokom novogodišnje noći i dalje je "siva zona". Jedni smatraju da treba nagraditi radnike i maksimalno se opustiti, dok su drugi stava da "ponuda već dovoljno košta".

Pravi se razlika i kog je tipa događaj, da li je koktel žurka gde stojite, klupska varijanta, večera u restoranu gde slušate i živu muziku i naručujete hranu. Takođe, ako je praksa da piće uzimate sami, za šankom, neki smatraju da tu bakšiš ili treba da izostane ili da bude minimalan.

Kakav je vaš stav o ovoj temi? Pišite nam u komentarima.

Video: Koliko novca biste izdvojili za proslavu Nove godine?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paki 64

    31. decembar 2021 | 23:56

    Zaposlenima u hotelijerstvu treba podici spomenik, I svakako treba im dati vecu napojnicu iliti baksis posebno kad su u pitanju praznici I slavlja. Radim taj posao preko 30 godina I jako je tesko raditi kad svi slave I proslavljaju, Ziveli ugostiteljski radnici celog sveta Happy New Year 😄 😀 😊 😆

  • неко тамо

    31. decembar 2021 | 23:40

    по вама у свету норма 20%?? у свету је норма 5-10%, а негде се то и у рачун додаје стандардно без дискусије…да ми дођу и 20% додају на рачун због тога, па не знам баш како бих реаговао…срећна Нова!:)

  • Dajte

    1. januar 2022 | 06:48

    I meni u pekari pa prodao sam vam burek posle doceka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>