• 5
 ≫ 

Praznična trpeza ove godine košta nas više: Poskupele i iznutrice za 200 dinara, a mesare pune od jutros

 ≫ 

Gužve su svuda, a uprkos većim cenama mesa, specijalizovane prodavnice rade punom parom

  • 5
božićna trpeza Foto: Freepik

Tradicionalno, 30. i 31. decembra prepodne prave se najveće gužve u radnjama, ali i na ulicama. Svakako, jedna od "prvih stanica" kupaca tih dana jesu i pijace.

Iako marketi ne rade samo 1. januara i 7. januara, na Božić, mada neke privatne prodavnice rade čak i tim danima - redovi se ipak prave, i građani se svake godine ritualno "spremaju" za praznike.

Ipak, novogodišnja i božićna trpeza nas ove godine košta nešto skuplje.

Naime, kako su cene skočile širom sveta, pa i kod nas, usled krize i inflacije, kupci će biti na testu: kako da spreme bogatu trpezu kao i inače, ali i da ne osiromaše svoj budžet više od planiranog.

Jedna naša sugrađanka je jutros obišla dve beogradske pijace, Đeram i Bajloni, i evo šta je zapazila:

- Gužve su svuda, a uprkos većim cenama mesa, mesare su pune. Vidim da se najviše traži praseće meso, mada i mlevena junetina za sarme, zatim suva rebra. Kilo prasećeg pečenja je oko 600 dinara, a prošle godine je bilo 400. Takođe, jagnjetina koja je koštala 600, sada je 800, pa čak i 900 dinara - priča nam V. T. (56).

Dodaje da se pojačano traže iznutrice, koje su takođe poskupele. Komplet za jagnjeću sarmicu košta do 400-500 din/kg, a prošle godine cena je bila oko 200 dinara.

sarme Foto: Freepik

- Po mojoj proceni, cene su skočile do 30 odsto. Mleveno meso je dosta poskupelo, sa 600 na do čak 900 dinara. Kravlji sir, stariji, sada je do 600 dinara. Čak su i neka prosečna litarska vina u radnjama poskupela, sa 250 na 300-350 dinara - dodaje ova Beograđanka.

Podsećamo, Vlada Srbije je 30. novembra ograničila cenu mesa, ulja, mleka, brašna i šećera, ali se mera odnosi samo na određeno brašno - tip T- 400. Takođe, doneta je Uredba da cena hleba, počev od 9.11.2021. godine, ne sme da poraste u narednih šest meseci.

Sredinom decembra smo konstatovali da je za desert sada potrebno izdvojiti 5,5% više novca nego prošlog novembra. Za godinu dana zabeleženo je poskupljenje svih stavki, od 4,4 odsto koliko je poskupelo pečenje, do variva i salata čija je cena veća 6,5 procenata, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>