• 11

Ova nova godina će da nas košta: 10 stvari koje poskupljuju, a tiču se "običnih građana"

Restorani su pod pritiskom od samog početka pandemije, a stalni izazovi s pronalaženjem kadra - neće nestati uskoro. To će uticati i na jelovnike...

  • 11
Poskupljenje, inflacija

Foto: Pixabay, Shutterstock

Iako bismo možda želeli "čarobni štapić", i po pitanju kovida, a i kada je reč o finansijama i visokim cenama, s ulaskom u novu godinu - to, ipak, nije tako jednostavno.

Naime, analitičar tvrde da će i ova godina da nas košta, te da će biti primetno poskupljenje kod barem 10 stvari. Dva faktora nastavljaju da utiču na rast cena: inflacija i izazovi u lancima snabdevanja.

Treba istaći i da je Uprava Sueckog kanala najavila više cene naknada, a procenat rasta nije zanemarljiv.

Domaćinstvo

 

Za neke je kupovina kuće jedan od najvećih izazova u doba pandemije, piše CNBC, čak i kada su stope hipoteke rekordno niske. Takođe, krediti su povoljniji, ali su oslabile i finansije građana. Nažalost, 2022. bi mogla biti još jedna godina novih maksimuma - jer cene kuća nastavljaju da rastu dva do tri puta brže nego pre godinu dana, kako širom SAD, tako i u svetu.

Hrana

 

Odlazak u prodavnicu već neko vreme ne liči na onaj od pre godinu dana, ili dve, tri godine, kada govorimo o budžetu. U Americi su poskupele i osnovne namirnice poput jaja, mesa i mleka, a takođe su i divovi iz sektora gaziranih pića podigli cene, zbog problema sa radnom snagom i u lancima snabdevanja. I na srpskim pijacama se primećuje povećanje cena, baš kao i u marketima. U SAD je najavljeno i poskupljenje čuvenog Oreo keksa u 2022.

Odeća

 

Amerikanci su konačno spremni da se oproste od svojih trenerki i kućnog komfora, piše CNBC, ali "ovo neće biti najbolje vreme za kupovinu". Iako se očekuje da će se prodaja odeće ove godine potpuno oporaviti sa mnogim kupcima koji žele da "osveže" svoju garderobu - pritisci u lancu snabdevanja će dovesti do povećanja maloprodajnih cena u proseku za 3,2%. Oko 15% rukovodilaca iz modne industrije očekuje da će cene porasti za 10% ili više u 2022. godini.

Grejanje

 

Računi za grejanje su takođe veći, a kako svet drma značajna energetska kriza, teško je predvideti kako će se tačno stvari odvijati ove sezone. Predviđa se da će skoro polovina američkih domaćinstava, koja se greju na prirodni gas, potrošiti 30% više nego prošle zime. Korisnici propana će potrošiti 54 odsto više, dok bi korisnici lož ulja mogli da povećaju račune za 43 odsto, a očekuje se da će korisnici električne energije - potrošiti još 6 odsto više novca.

grejanje

Foto: Freepik

Gorivo

 

Nakon što su cene benzina skočile za neverovatnih 58,1% u protekloj godini, Amerikancima je teško da zamisle da može više, pa ipak, u nekim državama, uključujući Mičigen, Indijanu, Ohajo, Ilinois i Kentaki, cene će verovatno "uskoro" još više porasti. Podsećamo da je i Britanija imala veliki problem s nestašicom goriva, ali i rekordno visokim cenama. Zapravo, kriza se osetila u čitavoj Evropi.

Izlasci

 

Restorani su pod pritiskom od samog početka pandemije, a stalni izazovi s pronalaženjem kadra - neće nestati uskoro. Kao rezultat toga, većina je morala da poveća plate kako bi privukla radnike, a to znači da će porasti i cene u jelovnicima.

Kola

 

Cene novih automobila su na vrhuncu, dok su cene polovnih automobila i kamiona, koje su nekada bile dobar način za postizanje "kompromisa" prilikom kupovine, sada izazvale eksploziju inflacije, koja je porasla za 31,4% na godišnjem nivou. Sve to, usled nezapamćene nestašice čipova.

Računari i elektronika

 

Računari, televizori i konzole za video igre su teško pogođene kategorije, takođe zbog manjka poluprovodnika na svetskom tržištu. To automatski znači da ima mnogo manje zaliha, čak i ako ste voljni da platite podosta. Recimo, tokom 2021. bilo je skoro pa nemoguće kupiti konzolu za video igre.

Utovar istovar, selidba, nošenje nameštaja, fizički radnici

Foto: Shutterstock

Nameštaj

 

Tokom 2020. i 2021. javila se masovna potreba ljudi za renoviranjem kuća i stanova, što je uvećalo potražnju. Pritom, ponuda je izostala i zbog problema s lancima snabdevanja, zatim blokadom Sueckog kanala... Ukratko, čak ni "mala renoviranja" više neće biti jeftina. Cene nameštaja mogle bi da porastu za više od 10 odsto u 2022, zbog viših cena prevoza u kontejnerima, prenosi CNBC, dodajući da je bitan faktor i poskupljenje građevinskog materijala.

Nega

 

Plaćanje zdravstvene zaštite je u Americi bio problem i pre pandemije. Sada su zdravstveni troškovi porasli za 8,4% u odnosu na 2020, prema medicinskom indeksu koji je objavila konsultantska kuća Milliman, gurajući tako rashode vezane za negu - van domašaja mnogih Amerikanaca.

Video: Marko Stojičić: Kako će Beograd da izgleda u 2022, koji će biti najvažniji projekti?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    4. januar 2022 | 12:20

    A HOĆE LI POSKUPETI I U RESTORANU SKUPŠTINE ?

  • Krstas

    4. januar 2022 | 11:20

    Sve po novcaniku obicnih gradjana. Hrana u skupstinskom restoranu po ceni iz 90ih.

  • Aki

    4. januar 2022 | 11:15

    Mozda je lakse reci sta nije poskupelo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>