• 2

Zbog specifičnog obroka od 15,98 evra Beograd je upravo postao najbolja evropska prestonica

Hrana je dobra, restorana ima više, a cena obroka je među jefinijim

  • 2
galete, vafli

Foto: Shutterstock

Beograd je evropska prestonica koja najpogodnija za vegetarijance, pokazala je nedavna studija u koju je Telegraf Biznis imao uvid.

Sa prosečnom ocenom za vegetarijance od 8,85/10, Beograd je evropska prestonica najpogodnija za vegetarijance, piše precizno u studiji.

"Prosečna cena obroka u ovoj istočnoevropskoj prestonici je samo 15,98 evra, što je 32 odsto jeftinije od glavnog grada Malte, Valete, koja je na drugom mestu", navodi se.

Sa ukupno 381 restoranom, vegetarijanci u Beogradu mogu biti razmaženi izborom, navodi se.

Kako stoje ostala tržišta u Evropi?

 

Prestonica Malte, Valeta, nalazi se na drugom mestu, sa ocenom od 8,84/10. I pored toga što je prosečna cena obroka nešto skuplja od Beograda, mediteranska prestonica ima 1201 odgovarajući restoran.

Sa 264 prikladna restorana, glavni grad Hrvatske, Zagreb, zauzima treće mesto sa prosečnom ocenom od 8,78 od 10. Međutim, uprkos nizu opcija, prosečna cena obroka u jednom od ovih visoko ocenjenih vegetarijanskih restorana je sedmi najskuplji u Evropi, sa 32,48 evra.

Istočnoevropska prestonica Albanije, Tirana, zauzima četvrto mesto sa prosečnom ocenom 8,76/10 za svoje vegetarijanske restorane. Ne samo da ova prestonica nudi neke od najboljih vegetarijanskih restorana širom kontinenta, već je i glavni grad sa najvećom ocenom u Evropi za branč restorane, sa neverovatnih 8,95/10.

Helsinki, Finska, je najniže ocenjena evropska prestonica za vegetarijanske restorane.

Uprkos tome što 11% njihove populacije čine vegetarijanci, što je četvrta najveća vegetarijanska populacija u Evropi, restorani nisu na nivou u poređenju sa ostatkom kontinenta.

Iako je vegetarijanstvo tek nedavno poraslo kada je reč o popularnosti, Bratislava, Slovačka je zauzela deseto mesto na listi najbolje ocenjenjenih vegetarijanskih restorana u Evropi, sa prosečnom ocenom od 8,61/10 – rezultatom 2% višim od drugih „prestonica hrane“ kao što je Rim (8,41/10).

Video: Alternetiva za meso: Evo kako napraviti vegansku piletinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mesojeb

    11. januar 2022 | 16:04

    To lišće ni koza Rolanda ne bi brstila džaba a za 15 i nešto evrova bi razmislila...ako joj daju na neodređeno i povećanu cenu sa 15 i nešto ...

  • Ceca

    11. januar 2022 | 16:18

    Nisam vegeterujanac

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>