• 3
 ≫ 

Da, tiče vas se rusko-ukrajinski sukob: Mogao bi da vas udari po džepu

 ≫ 

Pritisak se nastavlja, a ceh kao i uvek ponajviše plaćaju "obični građani", odnosno domaćinstva

  • 3
Rast cena gasa u Ukrajini Foto: Shutterstock

U eri globalizacije, ma koliko neke zemlje bile dominatnije u odnosu na neke druge, nemoguće je ostati imun na dešavanja razne vrste: ovaj put, u fokusu je "stari-novi" rusko-ukrajinski sukob.

Čak i moćne sile poput SAD, koje su miljama udaljene od aktuelnih evropskih tenzija, osećaju posledice ove krize. Situacija je dodatno pogoršana usled kovida-19, te je energetski kolaps uzeo maha u 2021.

Pritisak se nastavlja, a ceh kao i uvek ponajviše plaćaju "obični građani", odnosno domaćinstva. Evropa je prethodnih dana upozoravala na invaziju Rusije na Ukrajinu, Rusija je negirala napad, onda je krenula da povlači vojsku, a rublja je naglo skočila - ali, tenzija traje.

Cene su, pritom, sve više svuda u svetu, a inflacija ne jenjava. Evo kako bi aktuelna rusko-ukrajinska kriza mogla da se odrazi i na "vaš džep", na 6 načina.

Varljivo crno zlato

Cene nafte skočile su poslednjih nedelja na nivoe koji nisu zabeleženi od 2014. godine, delom zato što bi invazija na Ukrajinu mogla da poremeti snabdevanje energentima. Rusija je supersila u tom domenu, koja je prošle godine proizvodila 9,7 miliona barela dnevno. 

To znači da su ispred samo SAD, i da je Rusija proizvela više nafte nego Irak i Kanada zajedno. Na trećem mestu iz SAD i Rusije je Saudijska Arabija.

Drugim rečima, države zavise od Rusije u pogledu nafte i gasa, i to je nepobitna činjenica. JPMorgan je upozorio da bi cena nafte "lako" mogla da skoči na 120 dolara po barelu.

nafta Foto: Freepik

Gorući svetski problem

Inflacija je najveći problem sa kojim se trenutno suočava gotovo svaka svetska ekonomija, a rusko ukrajinska kriza bi to stanje mogla da pogorša. Čak i ako bi nafta porasla na "samo" 110 dolara po barelu u eskalaciji tenzija, međugodišnja stopa inflacije u SAD bi se popela na nivo iznad 10%, prema analizi RSM-a, koju je podelio sa CNN-om.

To je značajan skok sa trenutnih 7,5%, navodi se. Američka inflacija nije bila na nivou od 10 odsto još od od 1981. godine. Ne samo da bi cene na pumpama porasle, već bi i više cene nafte i prirodnog gasa povećale troškove grejanja i električne energije. Kako su Sjedinjene Države globalna sila - jasno je da se tamošnja kriza "preliva" na ceo svet.

Uzdrmana tržišta pogađaju sve

Investitori su "prikovani" za najnovija dešavanja oko rusko-ukrajinskog sukoba. Znaci eskalacije su uplašili tržišta, dok su komentari koji sugerišu da bi rat mogao biti izbegnut - pokrenuli skupove pomoći. Poznato je da investitori ne podnose neizvesnost.

Lako je zaključiti kako bi potpuna invazija na Ukrajinu izazvala rasprodaju akcija dok se investitori suočavaju sa mogućnošću naftnog šoka, veće inflacije i konfuznog režima sankcija, dodaje CNN. Kako smo nedavno pisali, ovaj sukob je podstakao ulagače i da se više okrenu američkom dolaru.

Produženi pad tržišta bi zbrisao bogatstvo koje su porodice izgradile na berzi i na računima za penzionisanje. Nestabilnost tržišta bi takođe mogla narušiti poverenje među potrošačima i preduzećima. Akcije, ipak, imaju istoriju oporavka od geopolitičkih strahova, iako postoji relativno mala veličina uzorka. Svakako, nemoguće je reći kako će tržišta reagovati u trenutnom okruženju.

Ukrajina, Rusija mapa karta Foto: Shutterstock

Šta kada se zaljulja ekonomski stub?

Sukob Rusije i Ukrajine preti da uspori američku ekonomiju, pogoršanjem inflacije i povećanjem neizvesnosti. Analiza RSM-a je pokazala da bi skok cene nafte, na 110 dolara, umanjio američki BDP za jedan procentni poen. To nije tako dramatično kao uticaj na inflaciju, ali je i dalje značajno s obzirom na to da se američka ekonomija nije u potpunosti oporavila od kovida.

Rastu i troškovi pozajmica

Ako inflacija poraste iznad 10% u SAD, Federalne rezerve bi bile pod pritiskom da pojačaju svoju borbu za kontrolu cena. To bi moglo značiti brži tempo povećanja kamatnih stopa kako bi se ohladila inflacija. Predstojeće povećanje kamatnih stopa povećaće troškove zajmova potrošača za sve: od hipoteka i kredita za automobile do kreditnih kartica. Hipotekarne stope su poslednjih nedelja već porasle na nivoe pre kovida, što predstavlja novi izazov za kupce stanova.

FED bi mogao da odluči da odbaci intenziviranje inflacije samo kao "privremeni fenomen", izazvan rusko-ukrajinskom situacijom. Međutim, ta strategija nije dobro funkcionisala prošle godine. U najmanju ruku, situacija između Rusije i Ukrajine bi dodatno zakomplikovala ionako težak zadatak FED-a da ukroti inflaciju, bez izazivanja recesije.

Pritom, opšte je poznato da su cene nekretnina drastično uzletele, a ni Srbija nije izuzetak. Iako se uveliko polemiše da bi uskoro trebalo doći do "sloma" tržišta, odnosno "naduvanih cena", niko sa sigurnošću ne može da kaže kada je to "uskoro".

Kuća, stan, nekretnina, kupovina, rentiranje, iznajmljivanje, dizanje kredita Foto: Shutterstock

Sajber napadi

Američki predsednik, Džo Bajden, upozorio je u utorak na mogućnost da Rusija napadne kroz sajber oblast. "Ako Rusija napadne Sjedinjene Države ili saveznike asimetričnim sredstvima, kao što su razorni sajber napadi na naše kompanije ili kritičnu infrastrukturu, spremni smo da odgovorimo", dodao je.

Podsećamo, hakovanje Colonial Pipeline-a prošle godine pokazalo je koliko jedan sajber napad može biti razoran u stvarnom svetu. Zatvorio je jedan od najvažnijih gasovoda u Americi, što je izazvalo paničnu kupovinu zbog koje su mnoge benzinske pumpe na jugoistoku zemlje ostale prazne.

Uspešan sajber napad na američki finansijski sistem - što je glavna briga predsednika FED-a Džeroma Pauela - mogao bi da bude još fatalniji. Sajber napad je samo jedan primer kako bi se situacija između Rusije i Ukrajine mogla preliti na svakodnevni život. Pisali smo i o aktuelnim, najvećim prevarama u vezi sa novcem, a na listi su svakako i sajber napadi.

Video: Počela proslava praznika u Dubaiju: Podignuta zastava Srbije za Dan državnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    17. februar 2022 | 17:02

    Nije mi jasno o čemu vi pričate 1L goriva košta 100din ostalo uzima država, pogledajte šta plaćate na računu za struju 50% vaša struja a 50% neke takse i gluposti. Države i sve vlasti kroz sistem vlasti koriste metež i gužvu za svoju korist i da ućare nešto, to nije nikakava tajna. Kad saberem dva i dva najbolje voziti bicikl i jesti umereno.

  • Nele

    17. februar 2022 | 16:03

    Pa nasi jedva docekaju neki sukob u svetu da povecaju cene.

  • Bg

    24. februar 2022 | 10:56

    Meni je već tigar naš sve izbio iz dzepa pa su prazni. Nema sta vise da se uzme

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>