• 2

Meso od jelena i džem sa lavandom: Drugo lice šopinga u komšiluku, ovo je najstarija pijaca u gradu

Nagy Vásárcsarnok je najveća i najstarija pijaca zatvorenog tipa u mađarskoj prestonici

  • 2
Pijaca Budimpešta

Telegraf.rs

Godinama unazad građani Srbije hrle u glavni grad Mađarske radi šopinga. Naravno, to svakako nije jedini, ali jeste važan razlog posete Budimpešti.

Za nekoliko sati od Beograda, a još manje od Subotice i okolnih gradova, stižete u važan industrijski i ekonomski centar Mađarske, što su nam potvrdili i lokalni vodiči.

Naime, u Budimpešti živi oko 2 miliona ljudi i ona je, zaista, epicentar zemlje iz našeg komšiluka.

Neverovatan spoj stare i moderne arhitekture, prelepe široke ulice, još fascinantnija zgrada parlamenta i, naravno, Dunav - zaljubiće vas u ovaj grad na prvi pogled.

Ono što je posebna prednost u ovo moderno doba jeste odlična snabdevenost: Budimpešta je definitivno jedan od gradova u kojem će svako naći izbor za sebe.

Tu je i pregršt banki, prodavnica kao što su Špar, Aldi, Tesko, Lidl... Zatim, na gotovo svakom koraku su kafići, a nezaobilazni dodatak uz jutarnju kafu su kroasani. Cene kafa kreću se u rasponu od 2-3 evra, u proseku, mada svakako ima i skupljih varijanti. Uglavnom, i cene u marketima i na pijaci su približne onima u Beogradu.

Recimo, "štap" pršute možete kupiti za desetak evra. Naši turisti u radnjama neretko kupuju malene mađarske kobasice, kao i dobre sireve poput kačkavalja s bademima. 

Dobro poznato alkoholno piće, nalik pelinkovcu, zove se Unicum, a cene se u proseku kreću od 5 do 8 i više evra po boci, zavisno od količine.

Imali smo prilike da posetimo i centralnu pijacu Nagy Vásárcsarnok, za koju su, kako nam kažu lokalni vodiči, mnogi mislili da je nekada bila železnička stanica. Takav utisak ostavlja svojom spoljašnjošću, a kada vidite fotografije biće vam jasno i zašto.

Inače, potreba za skladištenjem robe i hrane, odnosno izgradnjom hala za prodaju, javlja se negde oko 1860. godine. Pijaca je otvorena od 6 ujutru, i najveća je i najstarija pijaca zatvorenog tipa u mađarskoj prestonici. 

Ovo je definitivno atipična evropska pijaca, u kojoj ćete naći razne proizvode, od hrane, pršute, voća i povrća, pa do kozmetike na bazi lavande, kao i meda i džemova s aromom te biljke.

Prodavci su ljubazni i radi da vam ponude malo sira ili pršute da probate, a poseban specijalitet je suhomesnati proizvod od mesa jelena.

Što se tiče cena, rečeno nam je da su one na ovoj pijaci - očekivano - iznad proseka u odnosu na supermarkete, ali ako želite autentičan suvenir, onda je ovo pravo mesto.

Inače, paprika je nezaobilazni deo mađarske kuhinje, a u jelima se uglavnom koristi slatka paprika, te se onda po potrebi doda ljuća.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>