• 2

Ovaj proizvod traži se više nego ikad: Potražnja uvećana 150 odsto. Zašto?

Najveće je interesovanje za peći na čvrsta goriva, vreće za spavanje, solarne punjače

  • 2
vreća za spavanje Foto: Pixabay

Uticaj ruske invazije na Ukrajinu, ali i pretnje nuklearnim ratom, odrazio se i na kupovne navike i potrebe potrošača - na razne, možda neočekivane načine.

Jedan hrvatski portal za komparativnu kupovinu primećuje potražnju za određenim proizvodima tokom proteklih nedelja, koje je obeležio ruski napad na Ukrajinu.

Upoređivanjem potražnje onlajn kupaca iz centralne i istočne Evrope, uočena su značajna podudaranja kada je reč o interesovanju kupaca "sa mreže", prenosi Poslovni.hr.

Zanimljivo je to gde se vidi nagli porast potražnje: reč je o kategorijama prenosivih punjača, agregata, vreća za spavanje, zatim o šporetima na čvrsta goriva, kanistrima.

Dok je kod hrvatskih potrošača podudaranje u pretraživanjima vidljivo u kategoriji prenosivih punjača za kojima je zabeleženo povećanje potražnje od gotovo 70% u odnosu na nedelju dana ranije, kod Slovenaca, recimo, vlada jagma za agregatima (povećanje potražnje od 92%) i vrećama za spavanje (povećanje potražnje od 100%).

Od šest analiziranih zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija, u Češkoj je uočena značajna diverzifikacija potražnje za proizvodima koji se mogu koristiti u humanitarne i preventivne svrhe.

Najveće je interesovanje za peći na čvrsta goriva (+112%), vreće za spavanje (+147%), zatim za solarne punjače (+349%) i kanistre (+536%). Slično je zabeleženo i u Slovačkoj i Rumuniji, dok su kupci u Mađarskoj pokazali povećano interesovanje i za električne generatore (+144%).

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sax

    6. mart 2022 | 15:30

    Trebaće Evropi sve što se tiče energenata zahvaljujući njihovoj privrženosti Americi .Samo treba videti u statistici koliko se više traže kožne gaće u Poljskoj ???😂😂😂

  • Preper

    6. mart 2022 | 15:30

    Nabavio sve to na vreme. Sledeca zima bice haos hahahahha.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>