• 30

Da li sada da dižem keš iz banke ili da ulažem u nešto? Ovo je jedini savet našeg ekonomiste u neizvesno vreme

Prošli smo neuporedivo teže vreme, ne dižite novac, ne kupujte zalihe, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 30
Ruske rublje, novac, pare ratna inflacija Foto: Vladimir Pesnya/Sputnik/Profimedia, Shutterstock

Sankcije, rat, povlačenje banaka, bežanija kompanija, nervozne berze... sve je ovo prethodnih dana provejavalo na gotovo svim naslovnim stranama domaćih i stanih medija.

Naši sugrađani se zbog toga pitaju da li sada da ulažu i u šta, ako imaju višak novca, da li da podižu svoje depozite, i da li su oni sigurni? Zbog tih pitanja, stvorila se i bespotrebna panika na pumpama, a neki menjači su iskoristili priliku za zaradu pa su probali da varaju na kursu.

Stigle su oštre reakcije inspekcije i već su pale prve kazne, a naš sagovornik kaže za Telegraf Biznis da građani Srbije kada je reč o finansijskim aktivnostima, ne bi trebalo da rade - ništa.

- Ništa ne radite. Nema potrebe da se stvara psihoza, i da se bespotrebno stvara veštačka kriza. Ako krenemo da kupujemo zalihe, ne možemo ih kupiti za pet godina, a ovako, uzalud ćemo povećati tražnju, a time i posledično cene. Nema potrebe za širenjem panike. Prošli smo neuporedivo teže vreme - kaže za naš portal Ljubodrag Savić, ekonomista.

Da li je zlato dobar izbor?

Na pitanje šta onda da rade oni koji imaju višak gotovine i nisu deponovali, kao i da li je zlato eventualno dobar izbor za ulaganje, kaže:

- Nema sigurne luke u ekonomiji, naročito nema nečega što je sto posto sigurno na berzi. Pa i zlato se kolebalo, sećamo se kakvi su bili kursevi na berzi. Sada nema nikakve panike za nas, biće i dovoljno hrane, a ne očekujem promene u kursu dinara, NBS već duže vreme drži kurs pod kontrolom - kaže naš sagovornik i dodaje da će nam se evidentno jedino preliti inflacija.

Njegov savet, kako kaže, ne bi bio da se razmišlja između evra i dolara, već ukoliko neko ima neki višak novca, najsigurnije je u dužem roku ulagati u švajcarski franak.

Dovoljno novca i u bankama i u menjačnicama

U prilog njegovim rečima ide i poruka NBS koju je poslala građanima prethodnih dana: Narodna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

Ponavljamo, i deviznih sredstava i strane gotovine imamo dovoljno i kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna - ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama.

Ruske rublje, novac, pare ratna inflacija Foto: Shutterstock

NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno. Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana.

Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

Šta ako imate rublje

Ruska rublja beleži znatno slabljenje prema drugim svetskim valutama valutama na međunarodnom tržištu, pa tako i prema dinaru.

Budući da se kurs dinara prema ruskoj rublji na domaćem tržištu formira na osnovu kursa dinara prema evru, koji je relativno stabilan i nije beležio znatnije promene u ovom periodu, i međuvalutnog odnosa između evra i ruske rublje koji važi na međunarodnom finansijskom tržištu, promene kursa dinara prema ruskoj rublji u posmatranom periodu odražavaju promene vrednosti ruske rublje na međunarodnom tržištu, objašnjavaju iz NBS.

Tako je zvanični srednji kurs dinara prema ruskoj rublji Narodne banke Srbije zabeležio u ovom periodu rast od 28 odsto, što predstavlja pad vrednosti ruske rublje prema dinaru.

Ni digitalno zlato se nije proslavilo. Neke nove opcije za ulaganja, poput bitkoina još jednom su pokazali da još nisu zreli da preuzmu teret alternative.

Ključni investicioni slučaj za bitkoin se pogoršao prethodnih dana, jer geopolitička neizvesnost i rastuća inflacija "udaraju" na cene kriptovaluta.

Cena bitkoina je tako pala prošle nedelje, na najniži nivo u dve nedelje, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio trupe u Donjecku i Lugansku, ubrzo pošto što ih je proglasio nezavisnim.

Ako imate štednju u Sberbanci

Pojedini građani pitali su se i šta da rade sa karticama i novcem koji imaju u Sberbanci a posle vesti da ta banka napušta tržište Evrope. Podsećamo da je AIK Banka dobila je saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbanke Srbija.

Što je još važnije ovim će se dodatno obezbediti sigurnost depozita svih klijenata.

Video: Vučić: Dešavaju se enormno veliki skokovi cena nafte i gasa, za nas je zabrinjavajuća cena uglja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☝️

    6. mart 2022 | 20:49

    Samo € braco i slamarica nikako banka jako nestabilno je dinare ili druge valute drzati u banci sada u ovo vreme. Sve me menja iz cas u cas zivi bili videli.

  • Gresks

    6. mart 2022 | 20:48

    Zasto onda u Loznoci menjacnice nece da prodaju evro!

  • Pera SO

    6. mart 2022 | 21:03

    U mađarski pasoš sam uložio sve što sam imao, na proleće paljba odavde.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>